News

Komentari 41

Plenković i Jandroković izrazili sućut zbog smrti Bogovića

Plenković i Jandroković izrazili sućut zbog smrti Bogovića

Bogović, prvi gospićko-senjski biskup, umro je u subotu od posljedica Covida-19, a Plenković i Jandroković izrazili su sućut gospićko-senjskom biskupu mons. Zdenku Križiću

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je brzojav sućuti gospićko-senjskom biskupu mons. Zdenku Križiću u povodu smrti mons. Mile Bogovića, gospićko-senjskog biskupa u miru, koji je preminuo u subotu.

- Preuzvišeni gospodine biskupe, sa žalošću sam primio vijest o smrti biskupa Mile Bogovića. Vama, svećenicima, redovnicima i svim vjernicima Gospićko-senjske biskupije, uime Hrvatskoga sabora i osobno izražavam najiskreniju sućut - navodi Jandroković.

 Mons. Bogović je, podsjeća, postavio temelje i uvelike je zaslužan što je papa Ivan Pavao II. ustanovio Gospićko-senjsku biskupiju.

- Kao vaš prvi biskup, u 16 godina biskupske službe, bio je postojan u vjeri i u pastirskom djelovanju, predani zagovornik najviših vrijednosti i jasnih načela - naglasio je. 

Jandroković ističe kako je mons. Bogović i nakon umirovljenja "aktivno svjedočio vjeru prema Bogu i ljubav prema bližnjima i Domovini".

- Ostat će zato u trajnom sjećanju ne samo vjernicima vaše biskupije nego i šire. S osjećajem tuge zbog njegovog ovozemaljskog odlaska, pridružujem vam se u molitvama, zahvaljujući mu na svemu što je činio - poručio je u brzojavu sućuti predsjednik Hrvatskog sabora. 

I predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je u nedjelju izraze sućuti Križiću. 

- Svojim bogatim znanjem i iskustvom pridonio je i djelovanju Hrvatske biskupske konferencije pri kojoj je obnašao brojne dužnosti. Za vrijeme njegove biskupske službe izgrađena je Crkva hrvatskih mučenika na Udbini te su obnovljene brojne crkve širom najmlađe biskupije u Hrvatskoj. Uime Vlade, i moje osobno, molim Vas primite izraze duboke sućuti - poručio je premijer.

Bogović, prvi gospićko-senjski biskup,  umro je u subotu od posljedica covida 19.

Najčitaniji članci