Obavijesti

News

Komentari 3

Plenković i Michel razgovarali su o virtualnom samitu EU-a

Plenković i Michel razgovarali su o virtualnom samitu EU-a
1

Čelnici zemalja članica, koji čine Europsko vijeće i kojim predsjedava Michel, pokušat će u četvrtak na video-konferenciji postići suglasnost oko strategije oporavka od posljedica pandemije koronavirusa

VIDEO

Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovarao je u utorak video-vezom s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom o predstojećem virtualnom sastanku na vrhu šefova država ili vlada zemalja članica EU-a.

"Razgovarao sam s Charlesom Michelom o pripremama za sastanak Europskog vijeća u četvrtak, prioritetima novog proračuna EU-a, planu oporavka od posljedica Covida-19 kao i o pripremama za organizaciju Zagrebačkog samita tijekom hrvatskog predsjedanja u novim okolnostima", poručio je Plenković preko Twittera.

Čelnici zemalja članica, koji čine Europsko vijeće i kojim predsjedava Michel, pokušat će u četvrtak na video-konferenciji postići suglasnost oko strategije oporavka od posljedica pandemije koronavirusa i izgradnji otpornosti na krizu kroz postupno aktiviranje mjera za ponovno pokretanje gospodarskih aktivnosti, koje su zbog pandemije u velikoj mjeri zaustavljene.
Očekuje se da će čelnici zemalja članica dati Komisiji smjernice o budućem izgledu Višegodišnjeg proračunskog okvira (VFO) za razdoblje od 2021. do 2027. za koji i predsjednica Komisije Ursula von der Leyen ističe da će biti ključni element europskog odgovora na posljedice krize na gospodarstvo.

Komisija bi sljedeći tjedan trebala objaviti novi prijedlog VFO-a, budući da je dosadašnji prijedlog sedmogodišnjeg proračuna koji datira iz 2018. godine i o kojem se dosad raspravljalo ne može više biti podloga za raspravu s obzirom na dramatično promijenjene okolnosti.

EP je usvojio preporuke za proširenje Europske unije
EP je usvojio preporuke za proširenje Europske unije

Komisija je u svibnju 2018. dok je predsjednik bio Jean-Claude Juncker predložila dugoročni proračun u iznosu od 1135 milijardi eura, što predstavlja 1,114 posto bruto nacionalnog dohotka 27 država članica EU-a (BND). U tom prijedlogu bila je predviđeno manje sredstava za kohezijsku i poljoprivrednu politiku.
Dio sjevernih članica EU-a snažno se usprotivio tome prijedlogu tražeći još manji proračun i da se ograniči na 1 posto BND-a.
Sada, u promijenjenim okolnostima, čini se da postoje izgledi za dogovor o većem proračunu i većoj kohezijskoj omotnici, što je iznimno važno za Hrvatsku i druge članice, koje iz europskog proračuna više dobiju nego što u njega uplaćuju.
Osim o VFO-u kao ključnom elementu odgovora na krizu govori se i o fondu za oporavak. Još je nepoznato u kojem će odnosu taj fond biti prema VFO-u ni kako će se on financirati.
Ključno pitanje na koje će čelnici trebati dati odgovor je pitanje zajedničkog ili dijeljenog zaduživanja. 

Mjere u Europi: Negdje i frizeri počinju raditi, drugi na oprezu
Mjere u Europi: Negdje i frizeri počinju raditi, drugi na oprezu

Njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak je izrazila spremnost da se oporavak financira sredstvima koje bi Komisija posudila na financijskim tržištima, a jamac za te dugove bio bi europski proračun. Merkel je rekla da može zamisliti zajedničke obveznice, pozivajući se pri tom na članak 122, paragraf 2 Ugovora o funkcioniranju Europske unije.
Taj članak kaže da "Vijeće na prijedlog Komisije može pod određenim uvjetima odobriti financijsku pomoć Unije državi članici koja je u poteškoćama ili joj ozbiljno prijete ozbiljne poteškoće uzrokovane prirodnim katastrofama ili izvanrednim događajima koji su izvan njezine kontrole".
Njemačka se dosad uvijek protivila zajedničkom zaduživanju.

Inflacija u EU i eurozoni slabija u ožujku, kod nas upola niža
Inflacija u EU i eurozoni slabija u ožujku, kod nas upola niža


EU je oko pitanja zajedničkog zaduživanja podijeljena na sjeverne članice, koje se na čelu s Nizozemskom tome oštro protive i na južne koje u tome vide izlaz i koje inače imaju problema s visokim javnim dugom poput Italije.
Španjolska je predložila fond u visini od 1500 milijardi eura, iz kojeg bi zemlje članice u poteškoćama dobivale bespovratnu pomoć. Ta bi se sredstva namaknula zajedničkim zaduživanjem na financijskim tržištima, a temeljni kriterij za dodjelu sredstava bila bi visina pada bruto domaćeg proizvoda i stopa povećanja nezaposlenosti.

'EU projekti idu dalje, u iduće 3 godine za isplatiti 53 mlrd. kn'
'EU projekti idu dalje, u iduće 3 godine za isplatiti 53 mlrd. kn'


Za Hrvatsku i druge zemlje koje nisu članice eurozone najvažnije je da se dogovori inkluzivan pristup, da se ne radi razlika između zemalja europodručja i onih koje su izvan eurozone, kako bi sve zemlje članice imale ravnopravne izglede za oporavak.
Čelnici bi također trebali potvrditi dogovor o fiskalnom paketu za kratkoročnu pomoć gospodarstvu koji su prije desetak dana dogovorili ministri financija zemalja članica i koji je težak 540 milijardi eura.
Očekuje se također da će biti riječi i izlaznoj strategiji, odnosno o postupnom i usklađenom popuštanju mjera koje su uvedene radi suzbijanja pandemije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa