News

Komentari 232

HDZ-ovci danas biraju vodstvo: U Splitu gužve na biralištima

HDZ-ovci danas biraju vodstvo: U Splitu gužve na biralištima

Za predsjednika HDZ-a natječu se aktualni predsjednik stranke i Vlade,  Andrej Plenković i Miro Kovač, kao kandidat koji predvodi tim 'Opcija za promjene'

Prema informacijama iz HDZ-a, navodno je velik broj HDZ-ovaca izašao na unutarstranačke izbore. Najveća gužva stvorila se na dva biračka mjesta u Splitu gdje se čeka na glasanje i po sat vremena. U Zagrebu gdje ima 17 biračkih mjesta za sada nije tolika izlaznost.

Prema neslužbenim podacima koje je 24sata dobio u Maksimiru je do 13 sati izišlo 232 od 1028 HDZ-ovaca. Na Črnomercu do 13 sati 193 od 818 članova. U Stenjevcu do 13.10 sati 235 od 1061 članova. 

Ekipa iz Opcije za promjene do sada je, kako su nam rekli, prijavila nekoliko nepravilnosti. Prvo je ono u Hrvacama gdje je prije otvaranja biračkog mjesta član biračkog odbora zatekao već sedam ispunjenih i u kutiju ubačenih listića.

U Rijeci su nam javili da imaju problema oko glasanja straijih i bolesnih. Još jedna nepravilnost koji su prijavili je da nema dosta ljudi koji imaju članske iskaznice na popisu - rekao je sugovornik iz Opcija za promjene te dodao da su sve to uredno prijavili Središnjem izbornom povjerenstvu.  

Podsjetimo, članovi HDZ-a u danas će na unutarstranačkim izborima izabrati vodstvo stranke - predsjednika, zamjenika predsjednika i četiri potpredsjednika.

Za predsjednika HDZ-a natječu se aktualni predsjednik stranke i Vlade,  Andrej Plenković koji u svom timu "Odvažno za Hrvatsku" kao kandidata za zamjenika predsjednika ima Tomu Medveda, dok su kandidati za potpredsjednike stranke Oleg Butković, Branko Bačić, Ivan Anušić te Zdravka Bušić.

POGLEDAJTE VIDEO:

Miro Kovač kao kandidat za predsjednika predvodi tim "Opcija za promjene" u kojem je Ivan Penava kandidat  za zamjenika predsjednika a  Milijan Brkić, Davor Ivo Stier i Tomislav Tolušić su kandidati za potpredsjednike stranke.

Za potpredsjednike stranke kandidirali su se i neovisni kandidati Ivan Kujundžić i Hrvoje Tomasović.

Članovi HDZ-a će, po načelu jedan član-jedan glas, vodstvo stranke moći birati od osam do 19 sati, a neslužbene rezultate bi Središnje izborno povjerenstvo trebalo objaviti oko 23 sata. Drugog kruga neće biti jer pobjeđuje onaj kandidat koji dobije više glasova.

Bit će otvoreno 585 biračkih mjesta, od čega će njih 566 biti u Hrvatskoj, a 19 u inozemstvu. Birati mogu 210.384 glasača - njih 206.976 u Hrvatskoj te 3408 u inozemstvu. Za to su tiskana 631.152 glasačka listića.

U izbornom procesu sudjelovati će oko 5000 ljudi. Članovi stranke će u svim općinama i gradovima glasovati na po jednom biračkom mjestu, u Splitu na dva, a u Zagrebu na njih sedamnaest - po svim područnim odborima. Također, članovi HDZ-a moći će glasovati i u stranačkim organizacijama u  Njemačkoj, Austriji, SAD-u, Kanadi, Argentini, Paragvaju i dr.

U Središnjici HDZ-a bit će Središnje izbor povjerenstvo, a kandidati će biti u svojim izbornim stožerima.

Preporuke o provođenju mjera zaštite na izbornim mjestima

Zbog aktualne situacije situacije vezano za koronovirus, predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva HDZ-a Damir Sesvečan poslao je u petak predsjednicima stranačkih izbornih povjerenstava preporuke o provođenju mjera zaštite od širenje koronavirusa tijekom unutarstranačkih izbora u nedjelju, 15. ožujka.

Preporuke se temelje na onome što propisuje i Hrvatski zavod za javno zdravstvo te su ih su se dužni svi pridržavati, a proširene su i s mjerama prilagođenima stranačkim okolnostima provedbe izbornog dana.

Prema preporukama birački odbor će odrediti jednog od svojih članova koji će biti zadužen za održavanje reda na biračkom mjestu, kontrolu i reguliranje ulaska i izlaska birača s biračkog mjesta te cjelokupno praćenje postupanja osoba koje se nalaze na biračkom mjestu u provođenju mjera zaštite. Svako biračko mjesto mora imati dezinfekcijsko sredstvo za čišćenje ruku. Prilikom ulaska u prostoriju gdje se održavaju izbori, a prije samog pristupanja glasovanju, birač mora dezinficirati ruke.

Na biračkom mjestu u isto vrijeme ne smije biti više od 15 ljudi, što uključuje i članove izbornog povjerenstva i promatrače.

Središnje izborno povjerenstvo HDZ-a preporuča, uz ostalo, izbjegavanje rukovanja te održavanje razmaka od barem jednog metra kod razgovora. (kt)

Najčitaniji članci