News

Komentari 30

Lavrova kod ambasade dočekali Bandić i bivša predsjednica

Lavrova kod ambasade dočekali Bandić i bivša predsjednica

Lavrov je oko 13 sati stigao u Rusku ambasadu. Dočekali su ga Kolinda Grabar- Kitarović i Milan Bandić, zajedno sa ženom u ruskoj nošnji koja mu je donijela pogaču koju tradicionalno treba razlomiti pri ulasku

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov dolazi u posjet Hrvatskoj. Sastat će se s premijerom Andrejom Plenkovićem koji danas izlazi iz izolacije, ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom i predsjednikom Zoranom Milanovićem

POGLEDAJTE VIDEO: 

Ministar Grlić Radman izrazio je zadovoljstvo što je bio domaćin Sergeju Lavrovu koji je zadnji put posjetio Zagreb prije 16 godina. Susret su, kako je rekao, započeli čitanjem pjesama koje je Lavrov napisao. 

- Zbog koronavirusa smo morali dva puta otkazivati naš susret, ali ipak smo se uspjeli naći prije Božića - rekao je Grlić Radman. 

- Uvjeren sam da će ovaj posjet Hrvatskoj dati dodatan poticaj razvoju hrvatsko-ruskih odnosa. Naši razgovori potvrdili su kako postoje potencijali i posvećenost s obje strane - rekao je i dodao kako su razgovarali o tome kako mogućnost za produljenje suradnje postoji u turizmu.

Nakon sastanka s Grlićem Radmanom, Lavrov se sastao i s premijerom Plenkovićem koji je danas izašao iz izolacije. 

U razgovoru su potvrdili dobre bilateralne odnose i gospodarsku suradanju te razmijenili mišljenja o situaciji u jugoistočnoj Europi, globalnim temama i daljnjoj borbi protiv Covida-19.

Istaknuta je važnost turizma u hrvatsko-ruskim odnosima, gdje se očekuje dodatni zamah nakon završetka pandemije COVID-19. Izražena je obostrana želja za nastavkom bilateralnog dijaloga.

Predsjednik Vlade pozvao je ruskog premijera Mihaila Mišustina da posjeti Hrvatsku

Predsjednik Zoran Milanović sastao se s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj, priopćio je u srijedu predsjednikov ured.

Razgovarali su o političkim i gospodarskim odnosima između Hrvatske i Rusije i o situaciji u jugoistočnoj Europi.

Na sastanku je bilo riječi i o mogućnostima unapređenja odnosa Rusije s Europskom unijom čija je Hrvatska članica, stoji u prioppćenju.

Kod Ruske ambasade ga dočekali Bandić i Kolinda 

Rusija je u srijedu otvorila novu zgradu veleposlanstva u Zagrebu, događaj kojim je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov završio službeni posjet Hrvatskoj. 

Šef ruske diplomacije se ranije sastao s najvišim hrvatskim dužnosnicima u sklopu regionalne turneje tijekom koje je bio i u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

U novom veleposlanstvu u Bosanskoj ulici dočekali su ga hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Bandić, koji je jedini dao izjavu novinarima, rekao je da ga je Lavrov pozvao u Sjevernu Osetiju, regiju na Kavkazu čiji je počasni građanin, a on je preko Lavrova poslao pozdrave ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu koji mu je dao orden za prijateljstvo. 

- Mi smo isto stablo dvije grane. Mi smo jedan od 27 glavnih gradova Europske unije, ali ne smijemo nikad zaboraviti na dobru suradnju s našim ruskim prijateljima. Neka dugo živi prijateljstvo između hrvatskog i ruskog naroda! - rekao je Bandić. 

Najčitaniji članci