Obavijesti

News

Komentari 5

Plenković je rušio Karamarka, ali Ivan Anušić ipak neće rušiti Plenkovića. Ne dok je na vlasti

Plenković je rušio Karamarka, ali Ivan Anušić ipak neće rušiti Plenkovića. Ne dok je na vlasti
1

Plenković je proteklih godina preživio i teže udare u stranci od smjene Nataše Tramišak i eventualnog nezadovoljstva Ivana Anušića. Župan je usamljeni glas u stranci očišćenoj od frakcija i namirenoj dok je na vlasti.

VIDEO

U lipnju 2016. godine Andrej Plenković krenuo je u otvoreno rušenje Tomislava Karamarka sa čela HDZ-a iz dalekog Bruxellesa. Ivan Anušić ne usudi se javno krenuti u rušenje Andreja Plenkovića ni iz Osijeka.

Plenković je, zajedno s kolegama HDZ-ovcima iz Europskog parlamenta, poslao prije sedam godina pismo saborskim zastupnicima svoje stranke da ne glasaju za opoziv tadašnjeg premijera Tihomira Oreškovića.

Bio je to početak Karamarkova kraja i početak Plenkovićeva ustoličenja na čelo stranke.

Ivan Anušić, međutim, ne želi smjenu ministrice Nataše Tramišak iskoristiti kao povod za rušenje Andreja Plenkovića. 

Ne inati se, Slavonijo

"Ako je netko mislio da ćemo na današnjoj sjednici Županijskog odbora podići nekakav bunt ili nekoga rušiti, već sam puno puta ponovio da neću rušiti svoju stranku", izjavio je osječko-baranjski župan. "Ono što sam gradio neću rušiti".

I tako, najglasniji HDZ-ov oporbenjak naprasno je utihnuo.

Plenković nije gradio HDZ, pa ga je stoga mogao rušiti.

Jer, te sada već davne i zaboravljene 2016. godine HDZ je naučio svoju lekciju i zakleo se javno da nikada više neće sam sebe rušiti s vlasti. Pa tako ni Anušić sada neće rušiti Plenkovića - sve dok se nalazi na vlasti.

Vlast je ljepilo

Vlast je jedino što HDZ želi i za što HDZ radi i od čega HDZ živi, pa bi napad na premijera, njegova destabilizacija u stranci, izazivanje nekakvih stranačkih ratova, bila samoubilačka misija koja bi vodila do rastakanja svega onoga što HDZ drži na okupu.

Iskreno, bilo je puno više povoda za Plenkovićevo rušenje, i to ne samo ona famozna Istanbulska konvencija koja je u nepovrat odnijela Davora Ivu Stiera i ostalu konzervativnu frakciju. 

Ali opet, korupcija ne može biti povod za rušenje HDZ-a, kad je korupcija u njegovim genima. Ne može to biti autokratsko vođenje stranke, kad je na tome ona izgrađena. Ne može ni nepotizam, politička trgovina, nepoželjne koalicije, kad od toga stranka preživljava.

Na čemu bi onda Anušić rušio Plenkovića? Na svojoj prijateljici Tramišak?

Ni "nestvarno spora obnova" ne može biti povod za rušenje Plenkovića, kad su taman žrtvovali nestranačkog ministra kojega su upravo zbog toga i regrutirali.

Ne režu granu

HDZ neće rezati granu na kojoj sjedi, iako je s te grane skinuto nekoliko velikana i bezličnih birokrata, kako bi se ostavilo više mjesta za šefa stranke. 

I Anušić je onda podvio rep.

Rekao je da se protivi smjeni Tramišak, ali dalje od toga nije išao. 

Odnosno, išao je toliko daleko koliko se to očekuje od budućeg pretendenta na stranačko prijestolje.

Mač u koricama

Istaknuo je sve glavne točke: on nije rušitelj, neće rušiti svoju stranku koju je i gradio, "ključna stvar su  hrvatska država i hrvatski narod, koji živi u ovoj državi". Sve po šalabahteru. Neka Tramišak počne s revolucijom, Anušić će već stići.

Plenković je rušenjem nepopularnog Karamarka zaradio bodove u stranci i u javnosti, trenutak je bio pogođen, kao i okolnosti, a u tome je imao i podršku značajne frakcije HDZ-a. 

Bitna je lova

Anušić nema puno toga u arsenalu. Stranka je vodeća u anketama, Plenković je stabilan u Vladi i koaliciji, kao i u Hrvatskom saboru, a HDZ je očišćen od frakcija, utišan od bukača i dedramatiziran do stupnja katatonije. Nema novih Dade Milinovića i Ivana Penave. 

Tako da se sada čini kako Ivan Anušić zapravo nastupa sam. Kako statira u kukuruzu. 

Tim više ako se uzme u obzir činjenica da HDZ još nije dao niti jednog predsjednika koji je dolazio izvan Zagreba. Slavonija se i u tom aspektu čini udaljenija nego ikad.

Iako, na koncu, Anušiću nije bitna stranka. Bitno je samo da ima svoju osobu na čelu EU fondova. Sve drugo samo je bonus.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.