Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
44 komentara

Plenković: Kad smo ušli u EU, pristali smo na uvođenje eura

U Ugovoru o pristupanju stoji da će Hrvatska pristupiti europodručju. Prema tome, referendum je održan, rekao je premijer Plenković i dodao da imamo strategiju

Zagreb: Plenković se obratio medijima nakon sjednice u središnjici HDZ-a
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
44 komentara

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak kako je referendum o uvođenju eura održan kada je održan i referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, kada se glasalo o Ugovoru o pristupanju u kojem stoji da će Hrvatska pristupiti europodručju. 

Odgovarajući na upit novinara o referendumu o uvođenju eura, premijer je rekao da je to riješeno. 

- Kada smo imali referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji glasali smo o Ugovoru o pristupanju. U Ugovoru o pristupanju stoji da će Hrvatska pristupiti europodručju. Prema tome, referendum je održan - rekao je Plenković koji u Opatiji sudjeluje na Međunarodnoj konferenciji studenata prava "Elsa". 

Odgovarajući na novinarski upit o izgledima Hrvatske da već 2020. uđe u europski tečajni mehanizam (ERM II) već 2020., premijer je kazao da imamo dobre pokazatelje kad je riječ o ispunjavanju Maastrichtskih kriterija, imamo strategiju za uvođenje eura, priprema se pismo koje će uputiti ministar financija i guverner HNB-a koje se odnosi na korake koje ćemo učiniti da bismo ušli u tečajni mehanizam, a koji je preduvjet za ostvarivanje članstva u europodručju. 

Na upit o dilemama je li uvođenje eura i odricanje od dijela suvereniteta, premijer ističe kako se "Europska unija bavi okupljanjem suvereniteta i time jačanjem svih država koje su u europskom projektu".

- Euro je jedna od tješnjih integracija (...) Naš cilj je tu sasvim jasan, strateški određen, referendumom potvrđen i prihvaćen i u pristupnim pregovorima i ugovorom i pristupanju. Sve je to dio procesa europskog projekta koji je od 1990. strateško određenje svih hrvatskih vlada, svih sabora, svih vodstava. I tu nema nikakve dileme. To je politika kontinuiteta i onoga što je u interesu Hrvatske - zaključio je premijer Plenković.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message