Obavijesti

News

Komentari 85

Plenković u Vatikanu kod Pape: 'Zvat ću ga u posjet Hrvatskoj'

Plenković u Vatikanu kod Pape: 'Zvat ću ga u posjet Hrvatskoj'
1

Iz Vlade su rekli kako Plenković očekuje poruke ohrabrenja te razgovor o okončanju postupka kanonizacije bl. Alojzija Stepinca. Osim s Papom, on će razgovarati i s Pietrom Parolinom, vatikanskim državnim tajnikom

VIDEO

Hrvatski premijer Andrej Plenković stigao je u subotu prije podne u audijenciju kod pape Franje sa suprugom i djecom te s izaslanstvom.

Osim s Papom, on će razgovarati i s Pietrom Parolinom, vatikanskim državnim tajnikom, a posjetit će i Papinski hrvatski zavod svetog Jeronima.

Plenković je u petak doputovao u posjet Vatikanu, a po dolasku sastao se s predstavnicima Hrvata u Italiji u hrvatskom veleposlanstvu u Rimu, te se neformalno susreo i s talijanskim premijerom Paolom Gentilonijem.

Govoreći o posjetu Vatikanu, premijer je rekao mu je čast da je doputovao u posjet Svetoj Stolici, a susret s papom Franjom ocijenio je "jednim od najreferentnijih trenutaka u poslu bilo kojeg predsjednika vlade u smislu međunarodnih aktivnosti".

U najavi susreta s papom Franjom, iz Vlade su rekli kako Plenković očekuje poruke ohrabrenja te razgovor o okončanju postupka kanonizacije bl. Alojzija Stepinca i o svim drugim pitanjima koja su bitna za jačanje odnosa Republike Hrvatske i Sv. Stolice. 

Poziv u Hrvatsku

Predsjednik Vlade Plenković najavio je da će Svetog Oca pozvati da posjeti Hrvatsku. 

- Naravno da sam iskoristio ovu prigodu da Svetoga Oca pozovem u Hrvatsku. To bi puno značilo hrvatskom narodu, svima koji ga cijene, koji očekuju njegov posjet. Moj je dojam da će se to dogoditi, na njemu je da odabere trenutak koji bi bio najprimjereniji za takav posjet, rekao je premijer u izjavi za hrvatske novinare u Vatikanu.

On je izrazio zadovoljstvo zbog današnje audijencije kod Svetog Oca te potom susretom s državnim tajnikom Pietrom Parolinom. Kazao je kako smatra da su se dotakli svega onoga što je važno u odnosima Svete Stolice i Hrvatske.

Plenković je rekao da su razgovarali i o postupku kanonizacije blaženoga kardinala Alojzija Stepinca.

- Moj je dojam da taj proces ide dobro, da ide u pravom smjeru. Volio bih kada bi se dogodilo da posjet pape Franje bude i u tom kontekstu.

Premijer Plenković u audijenciji kod Svetog Oca proveo je dvadesetak minuta u tête-à-tête razgovoru.

Nakon razgovora, Sveti Otac je u audijenciju primio predsjednika Vlade i njegovu obitelj, a potom su mu predstavljeni i ostali članovi hrvatskog izaslanstva.

Dar za Svetog Oca

Svetom Ocu predsjednik Vlade Andrej Plenković darovao je brončani kip svetog Josipa s Isusom. Kip je djelo akademskog slikara Stipe Sikirice, a izradila ga je ljevaonica Ujević.

Papa Franjo je na spomen dan svetoga Josipa, 19. ožujka 2013. služio prvu svetu misu svoga pontifikata, a taj mu je svetac posebno drag pa je njegovo spominjanje uveo u misni kanon. Osim toga, prije 330 godina, Hrvatski je sabor na svom zasjedanju 9. i 10. lipnja 1687. godine, na poticaj zagrebačkog biskupa Martina Borkovića, jednoglasnom odlukom proglasio sv. Josipa nebeskim zaštitnikom Hrvatskog kraljevstva, odnosno hrvatskog naroda.

U protokolu Hrvatskoga sabora iz tog vremena na latinskom jeziku je zapisano: "Sveti Josip, Krista Spasitelja vjerni branitelj, Djevice Bogorodice djevičanski zaručnik, za posebnog zaštitnika Kraljevine Hrvatske u Državnom saboru godine 1687. od redova i staleža jednoglasno je odabran".

Sveti Otac je predsjedniku Vlade Republike Hrvatske darovao skulpturu maslinove grančice.

Po završetku susreta s papom i audijencije, predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se s državnim tajnikom Svete Stolice, kardinalom Pietrom Parolinom.

Nakon sastanka s državnim tajnikom Parolinom, predsjednik Vlade obići će Baziliku sv. Petra.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 85
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava