Obavijesti

News

Komentari 88

Plenković o milijardama: 'Moj govor je preokrenuo situaciju, podržalo ga je nekoliko kolega'

Plenković o milijardama: 'Moj govor je preokrenuo situaciju, podržalo ga je nekoliko kolega'

Na pitanje tko će vraćati novac koji je Hrvatskoj osiguran, Plenković kaže da će se on vraćati tek od 2026. do 2050. godine te da će ih vraćati kroz europski proračun

VIDEO

Premijer Andrej Plenković rekao je kako se čuo s ministrom Ivanom Malenicom, kojemu je danas potvrđeno da je pozitivan na korona virus. 

- On je čvrst, mlad, vjerujem da će on biti dobro - rekao je Plenković za Dnevnik Nove TV i dodao da je Malenica u četvrtak bio na sjednici Vlade, no da su se svi držali epidemioloških mjera. Malenica bi u sastavu nove Vlade trebao biti ne samo ministar uprave već i pravosuđa, no on u četvrtak na konstituirajućoj sjednici neće moći sudjelovati. Plenković je kazao da će zbog toga Malenica prisegu dati kasnije.

Premijer se osvrnuo i na pregovore čelnika EU-a koji su postigli dogovor oko novog prijedloga Višegodišnjeg financijskog proračuna i otkrio koji je trenutak bio ključan za postizanje dogovora.

Plenković: 'Raspravljali smo do pet ujutro i postigli kompromis. Od EU se očekuje da je primjer'
Plenković: 'Raspravljali smo do pet ujutro i postigli kompromis. Od EU se očekuje da je primjer'

- Postojala su tri segmenta dogovora. Jedan je bio iznos sredstava kao reakcija na COVID-19, kao dio koji inače ne postoji na razini EU-a. Zemlje koje nazivamo štedljivijima, to su Austrija, Danska, Švedska, Finska i Nizozemska, su htjele da balans između zajmova i bespovratnih sredstava bude 50:50. Ja sam održao govor koji je preokrenulo situaciju, a koji je nekoliko kolega podržao. Rekao sam da smo došli u vremenski tjesnac i pet mjeseci se nismo fizički sastali. Imamo veliki problem i treba nam veliko rješenje. Jednostavno sam rekao da je ovo vrijeme da prestanemo produbljivati nepovjerenje jedni prema drugima – sjever prema jugu i istok prema zapadu – sjever prema jugu i istok prema zapadu - otkrio je premijer.

Na pitanje tko će vraćati novac koji je Hrvatskoj osiguran, Plenković kaže da će se on vraćati tek od 2026. do 2050. godine te da će ih vraćati kroz europski proračun. 

- I to tako da kroz kamate ni vi, ni ja, ni nitko neće to osjetiti - poručio je. Dodao je kako je 22 milijarde Europa kroz sedam godina 166 milijardi kuna. 

- Mi ćemo to detaljno razraditi. Smisao svega ovoga i modernizacije europskog proračuna je da se ide u smjeru digitalnog gospodarstva i transformacije ekonomiju da se da onim sektorima koji će se razvijati - objasnio je.

Zadnja sjednica Vlade: 'Hvala ministrima koji odlaze u Sabor'
Zadnja sjednica Vlade: 'Hvala ministrima koji odlaze u Sabor'

Na pitanje o radu tijekom pandemije korona virusa, rekao je da je rad od doma neminovan ukoliko se ne nađe cjepivo. 

 Objasnio je da nije točno da zemlje koje smatraju da neka članica EU-a ne djeluje u skladu s planom gospodarskog oporavka mogu ''prijaviti'' tu zemlju, već kaže da one mogu zatražiti reviziju plana gospodarskog oporavka određene zemlje.

Kada je o riječ o sanaciji štete nakon potresa u Zagrebu Plenković je otkrio da se stvara europski okvir za oporavak glavnog grada.

- U četvrtak sam u Bruxellesu išao na sastanak s Ursulom von der Leyen i EK će sada donijeti 89 milijuna eura i nakon toga će doći još nešto više od 500 milijuna eura. Gradimo europski okvir za oporavka Zagreba - otkrio je.

'Završio je sastanak. Donosimo 22 milijarde eura za brzi gospodarski oporavak zemlje'
'Završio je sastanak. Donosimo  22 milijarde eura za brzi gospodarski oporavak zemlje'

Kada je riječ o novom mandatu, Plenković vjeruje da će sa 76 ruku moći iznijeti mandat do kraja.

Na pitanje o odnosu s predsjednikom države Zoranom Milanovićem u budućnosti Plenković kaže da taj odnos mora biti u skladu s Ustavom. ''Drugačiji ne može biti'', rekao je. Otkrio je da će, koliko on zna, predsjednik Zoran Milanović doći 5. kolovoza na obljetnicu Oluje u Knin.

- Posebno ćemo voditi računa o epidemiološkoj situaciji. Dogovorit ćemo se kako da bude sigurno za sve - kaže.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 88
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"