Obavijesti

News

Komentari 98

'Respekt ugostiteljstvu, ali bitno je zadržati proizvodnju. Treba izbjeći suvišne kontakte'

'Respekt ugostiteljstvu, ali bitno je zadržati proizvodnju. Treba izbjeći suvišne kontakte'

Bitno je da smo raspravili i daljnjju dinamiku u vezi s cjepivom. Izvijestio sam o aktivnostima na europskoj razini, rekao je premijer

VIDEO

Nakon što je Nacionalni stožer predstavio ujutro nove mjere, koje stupaju na snagu od nedjelje do 15. prosinca, a u Varaždinskoj od danas, premijer Andrej Plenković sastao se u Banskim dvorima s članovima Znanstvenog savjeta. Nakon tri i pol sata na konferenciji za novinare naglasio je kako su svi članovi Savjeta podržali ove daljnje, restriktivnije korake u borbi protiv korona virusa. Upravo je dio njih danima i pozivao Vladu da postrože mjere. Proteklih dana u javnosti je bilo i oprečnih stajališta između članova Savjeta, a Plenković poručuje kako je to normalno jer nema jednoumlja.

- Ovo je bio deseti sastanak i njihov doprinos je bio hvalevrijedan, pomogao je naporima stručnjaka koje imamo u Hrvatskoj. Postoje određeni različiti pogledi na analizu podataka, trendove, smjerove, no obzirom na mjere koje smo danas predstavili i osluškivanje tih sugestija, usuglasili smo se oko tri ključne poruke, od kojih je prva podrška mjerama, druga da je situacija ozbiljna te treća da ćemo, ukoliko bude potrebe, kroz proces zajedničkih konzultacija razmotriti donošenje novih mjera - poručio je dodavši kako su razgovarali i o cjepivu te aktivnostima na europskoj razini.

- Procjena znanstvenih savjetnika je da se, u varijanti da cjepivo ima pouzdanost 95 posto, cijepi oko 70 posto ciljane populacije i tada možemo govoriti o učincima suzbijanja Covida-19 - rekao je premijer.

U Varaždinskoj županiji se na dva tjedna zatvaraju svi ugostiteljski objekti, kao i sportski centri, što nije najbolje sjelo tamošnjim poslodavcima. Ugostitelji najavljuju i ustavne tužbe jer smatraju da se svaka obustava rada treba i kompenzirati. Na pitanje hoće li oni koji moraju zatvoriti svoje djelatnosti dobiti dodatnu financijsku pomoć, premijer je podsjetio kako je Vlada već produžila mjere za zadržavanje radnih mjesta do kraja godine. Sudeći prema odgovoru, nemaju namjeru za takve poduzetnike uvoditi nove mjere pomoći.

- Mi smo u ovoj godini poduzeli toliki broj mjera, ukupno će biti 1,1 milijarda kuna koja je otišla za plaće naših sugrađana u privatnom sektoru - poručio je podsjetivši da je država sufinancirala 600.000 zaposlenih te da je zahvaljujući mjerama Vlade 107.000 poduzeća premostilo je krizu. 

- Sredstva koja smo oprostili u smislu doprinosa, poreza, koja su data kroz različite kreditne institucije, da bi naše društvo premostilo krizu u smislu drugih troškova poslovanja, su zaista ogromna. Unatoč svemu zadržali smo investicijski kreditni rejting, nismo imali masovnu nezaposlenost, suprotno najavama oporbe - poručio je i poslao poruku ugostiteljima, ali i građanima.

-  Uz sav respekt koji imamo prema zaposlenicima u ugostiteljstvu i toj vrsti djelatnosti, nama je važno da zadržimo ono bitno za ekonomiju, to je proizvodnja, rad u drugim aktivnostima i poruka koju moramo poslati da građani u ovom trenutku trebaju jednostavno izbjegavati suvišne socijalne kontakte. To je ključ. Sve što nije nužno, apeliram na odgovornost, vjerujem u njihovu mudrost - rekao je

Na opasku novinara da je situacija bila ozbiljna i prije dva dana, kada se dopustila Kolona sjećanja u Vukovaru i Škabrnji, ali i mimohod Torcide u Splitu i pitanje da li se na to gledalo kao na kalkulirani rizik ili je to bilo politikantstvo, premijer je poručio kako Vlada cijelo ovo vrijeme pridaje veliku ozbiljnost u borbi protiv korona virusa i kontinuirano šalje te poruke.

-  Što se tiče Kolone sjećanja, podsjećam da je HZJZ izradio epidemiološki okvir i jasne preporuke. Najveći broj ljudi koji je sudjelovao nosio je maske, nastojao se pridržavati mjera, koliko je to bilo moguće, ali nažalost postoji jedan dio ljudi koji se, ne samo na tom događaju nego i mnogim drugima, ne pridržava mjera i na taj način iz nekog svog razloga šalje poruku koja bi trebala biti drugačija od onoga što nam se čini smislenim i logičnim - rekao je dodavši kako nema politikantstva.

Govoreći o planu da se cijepi 70 posto pučanstva, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, istaknuo je da su dogovorili još u prvoj fazi 2,7 milijuna doza cjepiva AstraZenece, koje je izgledalo najperspektivnije da će se prvo registrirati, ali kako nam je EU rasporedila manju količinu, dogovorili su onda još i 900.000 doza Johnson & Johnsona.

- Time smo pokrili oko 1,8 milijuna ljudi. Budući da se kasnije pojavio i drugi tip cjepiva, a izgledno je da će biti prvo registrirano, dogovorili smo s Pfizerom isporuku milijun doza odmah po registraciji. Kako je to malo, dogovorili smo i sa Modernom isporuku milijun doza, ali ne znamo koliko će nam biti raspoređeno - rekao je Capak.

Dodao je da će se paralelno sa zdravstvenim radnicima cijepiti najrizičnije skupine, osobe starije od 65 godina, kronični bolesnici, a prioritet će imati i djelatnici u socijalnom sustavu, vojska i policija.

- Svim ovim dozama pokriveno je oko 80 posto stanovništva, ali više nam neće ni trebati, jer u prvoj fazi niti jedno od tih cjepiva neće biti registrirano za mlađe od 18 godina - rekao je dodavši kako će cijepljenje biti dobrovoljno.

Na pitanje jesu li na sjednici razgovarali i o školama, obzirom da liječnici i epidemiolozi zazivaju prelazak na online nastavu barem starijih učenika, Plenković je potvrdio da je i to bila tema. Podsjetio je kako je Vlada donijela modele A, B i C istaknuvši kako mjere za škole ne donosi Nacionalni stožer nego ravnatelji, osnivači i lokalni stožeri ovisno o epidemiološkoj situaciji. 

- Prema podacima koje je danas dao ministar Fuchs situacija je solidna - rekao je.

Govoreći o sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost, koja bi trebala biti u ponedjeljak, Plenković je rekao da još s Pantovčaka nisu dobili poziv. Predsjednik Republike Zoran Milanović želi da se održi u vili Prekrižje, kao što je to i uobičajeno, a Plenković smatra da je zbog epidemije najprimjerenije u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, gdje se održavaju i sjednice Vlade jer je dvorana velika.

- Dok se ne dogovorimo o mjestu i dnevnom redu nije mi poznato da li će sastanka biti. Ako ne u ponedjeljak, bit će drugi dan, neće biti ništa dramatično ako bude neki drugi dan - poručio je. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 98
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...