Obavijesti

News

Komentari 89

Plenković o mladom lavu HDZ-a koji je potrošio 700.000 kn: Što ja tu mogu što je član stanke

Plenković o mladom lavu HDZ-a koji je potrošio 700.000 kn: Što ja tu mogu što je član stanke
3

Nikakve veze to nema s HDZ-om, to je nešto što je on radio u svojstvu čelnika Studentskog zbora. Mladež HDZ-a je reagirala, rekao je premijer Andrej Plenković

VIDEO

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak sudjelovali su, povodom Dana Grada Bjelovara, na obilježavanju Dana bjelovarskih branitelja i svečanoj sjednici Gradskog vijeća.

Bjelovar: Premijer Andrej Plenković u Bjelovaru povodom Dana Grada i Dana bjelovarskih branitelja. Novinar: Željko Rukavina

Objavljuje 24sata Politiko u Srijeda, 29. rujna 2021.

Plenković je odgovarao na pitanje o obnovi te je rekao kako su danas donijeli odluku da Zagrebu daju beskamatni zajam od 150 milijuna kuna.

- Glavni grad nam je jako važan - poručio je, javlja N1 Televizija. O Damiru Vanđeliću nije htio govoriti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nemam što dodati. Imate ministra Horvata koji je zadužen za obnovu. Bitno mi je da se Zagreb i Banovina obnove i da se Zakon što prije usvoji. Svatko treba raditi svoj posao - rekao je premijer.

Plenković otkrio prijedloge izmjena Zakona o obnovi
Plenković otkrio prijedloge izmjena Zakona o obnovi

Na pitanje o javnoj nabavi i Mihovilu Miokoviću kaže kako je Mladež HDZ-a već reagirala na to.

Javila se Mladež HDZ-a, pokreću stegovni postupak protiv svog člana Mihovila Miokovića
Javila se Mladež HDZ-a, pokreću stegovni postupak protiv svog člana Mihovila Miokovića

- Nikakve veze to nema s HDZ-om, to je nešto što je on radio u svojstvu čelnika Studentskog zbora. Mladež HDZ-a je reagirala, niti imamo veze s tim, niti dolazi u obzir ovo vječno etiketiranje svega što ima veze s HDZ-om. Što ja tu mogu što je on član stranke - kaže.

Podsjetimo, Mihovil Mioković (24) htio je objavom računa biti transparentan i tako najaviti svoju kandidaturu za novi mandat. No iznosi i stavke na koje je potrošio 700.000 kuna šokirale su i javnost i njegove kolege. 

Bez viza u SAD

- Mislim da je to sjajna vijesti. Mi smo došli konačno, nakon niza godina, ispod tri posto odbijenih viza za SAD. Spadamo u zemlje za koje SAD kaže da smo im pouzdani partneri - kaže premijer na pitanje o bezviznom režimu sa SAD-om.

Govorio je i o projektima vezanima za grad Bjelovar. 

- Smatram da svi projekti koji su dobro pripremljeni će u sljedećim godinama pomoći razvoju grada. Posebno je važna brza cesta. Bit će konačno gotova do kraja mandata naše Vlade, time će Bjelovar konačno biti integriran sa Zagrebom. Tu cestu ćemo nastaviti i do Virovitice, to je jedan od naših prometnih prioriteta - kaže. 

- Pomoći ćemo riješiti pitanje završetka opće bolnice u Bjelovaru, projekte vezane za turizam, geotermalne izvore - naglasio je premijer. 

'Ovi iz Zagreba, Možemo, oni ne znaju jesu li za euro'

- To su ljudi koji nisu dali ništa hrvatskom putu u EU - kaže Plenković na pitanje o izjavama nekih političara da je Hrvatska dobila najviše novca iz EU-a jer je najjadnija članica.

- Da smo imali aktere poput tih, još 150 godina ne bismo ušli u EU. Ostali bi negdje u glibu - kaže.

- Ovi iz Zagreba, Možemo, oni ne znaju jesu li za euro. Ovo je moment kad moramo vidjeti tko je to omogućio da u trenutcima nacionalne krize imamo milijune eura na raspolaganje - kaže premijer.

Hrvatska se protivi pojednostavljenju Daytonskog sporazuma

analizacija, simplifikacija Daytonskog/pariškog sporazuma protivna je njegovu duhu, slovu i logici, i Hrvatska se zalaže za jednakopravnost, da se u BiH svi narodi osjećaju dobro i Hrvati i Bošnjaci i Srbi", rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković u srijedu.

Hrvatska godinama brani "jednakopravnost Hrvata", zalaže se za izmjene izbornog zakona kako bi se spriječio "izborni inženjering" te za izbor legitimnih hrvatskih predstavnika u predsjedništvo BiH i druge institucije, što se u više navrata nije provelo, rekao je premijer u izjavi za posjeta Bjelovaru.

Da bi taj problem izbornog zakona riješio posebni izaslanik američkog State Departmenta za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer predložio je u utorak "uklanjanje etničkih prefiksa" kod izbora članova Predsjedništva BiH te zastupnika u Domu naroda parlamenta Federacije BiH.

"Palmer traži kompromise", rekao je Plenković. "Čemu se mi najviše protivimo je jedna banalizacija, simplifikacija koja otprilike ide od Daytona do Bruxellesa" i ona je "protivna i duhu i slovu i logici Daytonskog/pariškog sporazuma", ustvrdio je.

"Naša je zadaća da to tumačimo međunarodnoj zajednici, da se zalažemo za ravnopravnost, da se zalažemo da se u BiH svi narodi osjećaju dobro i Hrvati i Bošnjaci i Srbi", rekao je.

Hrvatska ima ustavnu obvezu skrbiti se o Hrvatima izvan Hrvatske, bili oni nacionalna manjina, rekao je pa dodao da HDZ ima dodatnu obvezu prema BiH jer ondje djeluje sestrinska stranka HDZ BiH.

Izrazio je nadu da će se u BiH pronaći "kompromis" za izmjene izbornog zakona do izbora 2022.

Nije želio komentirati sadržaj sastanka predsjednika Republike Zorana Milanovića održanog u utorak s predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem, kazavši da "nema pojma što je bilo na sastanku" pa to ne može ni komentirati. 

Objasnio je da sastanci s predstavnicima iz BiH, poput jučerašnjeg s Bakirom Izetbegovićem i prošlotjedni s reisom ulemom Huseinom Kavazovićem predstavljaju pokušaje Hrvatske da "podigne intenzitet dijaloga, intenzitet razumijevanja, da BiH "funkcionira dobro i da je stabilna" da ide prema EU.

"Mi ćemo na tom putu pomoći vodeći računa da smo i prijatelj i saveznik i partner i odvjetnik BiH, više nego bilo tko drugi", rekao je.

Podcrtao je da je politika hrvatske vlade "partnerski i kvalitetni odnosi s BiH" te najavio da će u četvrtak na Svilaju razgovarati s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijem.

"Most vrijedan 180 milijuna kuna je realiziran na koridoru Vc" pokazuje privrženost Republike Hrvatske što tješnjem i kvalitetnijem povezivanju s BiH".

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 89
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...