News

Komentari 198

Plenković o Mostu: 'Cijela ta inicijativa, poštujući građane koji su dali potpis, nema smisla'

Plenković o Mostu: 'Cijela ta inicijativa, poštujući građane koji su dali potpis, nema smisla'

Premijer je poručio kako inicijativa neće promijeniti način vođenja u pandemiji te da, što se njega tiče, su mogli donijeti potpise na Markov trg još jučer

Mogu donijeti potpise i 24. lipnja, meni je svejedno. Neki dan sam čuo da će biti utorak, srijeda, četvrtak, sad je pak 24. siječnja. OK, kad god oni budu spremni, poručio je premijer Andrej Plenković na najavu Mostovaca kako će prikupljene potpise za referendum predati Saboru 24. siječnja. 

A prikupili su ih, kako su danas objavili, 400.000.  Za svaki potpis koji se proglasi nevažećim, naglasili su, tražit će obrazloženje i provjeru.

PRATITE UŽIVO: 

- Cijela ta inicijativa, poštujući sve naše građane koji su dali svoj potpis, u svojoj je supstanci besmislena i neće promijeniti način upravljanja krizom. To je inicijativa koja ima zadaću samo da dobiju na vidljivosti. Što se nas tiče, mogli su već jučer popodne donijeti sve potpise na Markov trg i mogao je predsjednik Milanović poslati svoje promatrače pa da zajedno s nama broje te potpise - rekao je. 

Upitan je li ga iznenadio toliki broj prikupljenih potpisa, Plenković je postavio protupitanje. 

- Jeste li ih vi vidjeli? Nisam ni ja pa me nema što iznenaditi - rekao je. 

Novinari su ga upitali koje su tri ključne reforme za iduću godinu. Plenković je najprije rezimirao ovu godinu istaknuvši kako je bila godina najvećih izazova, suočavanja sa zdravstvenim, društvenim i ekonomskim posljedicama pandemije, no da je to bila i godina oporavka. 

- Imali smo i prijetnju, ali imali smo i mogućnost. Mislim da smo prijetnju dobro kontrolirali, a mogućnost smo iskoristili izvrsno - rekao je premijer pa ponovio kako će Hrvatska prema procjenama imati rast BDP-a u ovoj godini veći od devet posto te da su smanjili javni dug, uravnotežili proračun, proračunski višak, digli Hrvatsku na međunarodnoj razini investicijskog kreditnog rejtinga...

- Imali smo izvanrednu turističku sezonu iznad svih očekivanja, iznadprosječne plaće, broj zaposlenih je milijun i 580.000, to je drugi najveći broj od 2008., nezaposlenost je oko sedam posto, troškovi Covid veći od 40 milijardi kuna, a unatoč tome su svi dobili plaće, mirovine, sve funkcionira - poručio je dodavši kako je godina bila izrazito uspješna te je pokazala žilavost, otpornost i agilnost države, cijelog društva, gospodarstvenika.

Naglasio je reforme socijalnog i zdravstvenog sustava te pravosuđa kao najvažnije.

Dinamika obnove može i mora bolje 

Na pitanje što smatra najvećim propustom Vlade, Plenković je poručio da ono što može i mora definitivno biti bolje jest - dinamika obnove nakon potresa.

- Tu nema dileme, oko toga se slažemo svi, to spominjem stalno svima u Vladi. Napravili smo poboljšanje Zakona, da se ubrzaju procedure i očekujem od svih aktera da ubrzamo tu dinamiku, da krenu natječaji i da se krenu obnavljati i zamjenske kuće i višestambene zgrade i da ta dinamika bude vidljiva- rekao je i dodao kako je do sada više od 1000 kuna obnovljeno. 

- Sada moramo ići dalje prema onim kućama koje su doživjele veća oštećenja i to je po meni, kad gledam realno, jedini problem s kojim smo suočeni u smislu da ga ja konstatiram kao nešto gdje može i mora biti bolje. Potrudit ćemo se da se maksimalno ubrza proces jer to naši građani očekuju, bilo da je riječ o Zagrebu ili Banovini - istaknuo je.

Što se tiče izjave predsjednika Zorana Milanovića koji je poručio da je upravo premijer vršio pritisak i inzistirao da se u izvješće SOA-e uvrsti napad na Markov trg kao terorizam, Plenković kaže kako predsjednik toliko toga govori da je sve skupa teško i zapaziti.

- Vidim da je sada, nakon što se ispuhao na temama obrane i vanjske politike, krenuo na teme obavještajnog sustava pa očito prelazi s grane na granu. Prvo, mi smo imali teroristički napad na Banske dvore, a ne na Pantovčak i tu činjenicu treba imati na umu. To se nije dogodilo slučajno ni spontano, netko je mladića koji ima 21 ili 22 godine, koji je, nažalost, počinio samoubojstvo, nagnao da takvo nešto učini. Tu se zbiva nešto što nadležni trebaju do kraja razotkriti - poručio je i pa kritizirao rad MUP-a, SOA-a i DORH-a po pitanju tog događaja.

- Ja smatram da tu nije sve razotkriveno i da nije napravljen dovoljan napor. Nemoguće je da netko to, eto tako, ničim izazvan s 21 godinom sam od sebe napravi. Previše je sijanja mržnje i huškanja u hrvatskom društvu, previše je laganja, difamiranja, etiketiranja pa su onda ljudi, koji nisu dovoljno stabilni, u stanju i ovakve korake napraviti. To je ozbiljan problem i s time se moraju baviti svi, i DORH i MUP i SOA, i to puno ozbiljnije i bolje nego do sada - rekao je Plenković pa naglasio kako je to direktno rekao čelnicima sva tri ova tijela. 

- Nisam ja u pitanju, nego država. Nije dobro, to sam rekao jasno i to znaju Božinović, Hrvoj Šipek i Markić. Jasno sam im rekao da ono što je napravljeno nije dovoljno. To je činjenica jasna kao dan - poručio je. 

Na ponovno pitanje je li onda on radio taj pritisak na SOA-u da to uđe u izvještaj, premijer je istaknuo kako je u konačnici nebitno što piše u tom izvješću.

- Ono što je bitno da ovakav slučaj kakav smo imali, a nismo ga imali nikada do sada, treba najozbiljnije istražiti i razmisliti odakle dolazi. To ne dolazi samo od sebe. Priče o nekakvim izoliranim pojedincima su priče za malu djecu. I zato očekujem da se taj posao malo ozbiljnije napravi. Nije to nikakav pritisak nego vrlo ozbiljna konstatacija da se mora bolje dugoročno radi sigurnosti u RH - poručio je istaknuvši kako ne misli da se na taj način miješa u posao DORH-a, MUP-a i SOA. 

- Vidjeli su oni, ali nije to dovoljno dobro sve skupa sagledano. Treba to malo kontekstualizirati. Kad svatko radi u silosu, onda ne vidi širu sliku. Moj je posao da vidim široku sliku - istaknuo je. 

Za kraj je uoči blagdana pozvao sve da nose maske i pridržavaju se epidemioloških mjera.  

- Omikron se munjevito i eksponencijalno širi u nizu zemalja Zapadne Europe i izgledno je da će taj soj postati dominantan, doći će i kod nas. Napravimo napor da nemamo većih šteta nego smo ih imali do sada - poručio je premijer.

Najčitaniji članci