Obavijesti

News

Komentari 14

Plenković o svemu, ali ni riječi o velikom prosvjedu nastavnika

Plenković o svemu, ali ni riječi o velikom prosvjedu nastavnika
7

Na sjednici Vlade u četvrtak premijer Andrej Plenković poručio je kako sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem surađuje na svim onim projektima koji su u interesu Grada i Zagrepčana.

VIDEO

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade u četvrtak komentirao je aktualnosti tijekom proteklog tjedna, no o prosvjetarima koji su mu jučer došli pod prozore prosvjedovati ni riječi. Tako je spomenuo posjet Češkoj, sastanak s veleposlanicima, 23. obljetnicu članstva Hrvatske u Vijeću Europe, 350. godišnjicu Sveučilišta u Zagrebu, sastanak sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem...

- Imali smo dobar sastanak s gradonačelnikom Zagreba gdje smo dotakli brojne projekte, osobite one koje se tiču prometne infrastrukture Grada. Već sada je u tijeku provedba 1,3 milijardi vrijednosti projekata, brojni drugi su u pripremi. Pozicija Vlade, kao što je prema svim gradovima, županijama, općinama, tako i prema Gradu Zagrebu, da ćemo surađivati na svim onim projektima koji su u interesu Grada i Zagrepčana - rekao je Plenković.

Vlada je na sjednici donijela zaključak o podržavanju financiranja nabave kapitalne opreme i uređenja dodatnog prostora za DNA laboratorij Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Kako je pojasnio ministar branitelja Tomo Medved, Medicinski fakultet je zatražio pomoć u nabavi kapitalne opreme u vrijednosti od oko pet milijuna kuna, a kako će se dobar dio opreme koristiti kod identifikacije ekshumiranih posmrtnih ostataka, obratili su se Ministarstvu.

Zagreb: 188. sjednica Vlade

- Hrvatska još traga za 1872 nestale osobe u Domovinskom ratu, a uspješna identifikacija pretpostavlja opremljenost znanstveno-medicinskih ustanova uključenih u sami proces - istaknuo je Medved.

Naime, prema službenim podacima Ministarstva branitelja, 873 osobe čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnim i pojedinačnim grobnicama vode se kao neidentificirani.

Vlada je dala odobrenje Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici da sklopi ugovor težak više od 10 milijuna kuna s AKD Zaštitom za zaštitu zgrade NSK tijekom Predsjedanja Hrvatske Europskom unijom od siječnja iduće godine.

- Tijekom predsjedanja, u prostorima NSK prisustvovat će štićene osobe I kategorije za vrijeme održavanja sastanka na vrhu predsjednika država i vlada te ministarskih sastanaka, sukladno Uredbi o određivanju štićenih osoba, objekata i prostora te provođenju njihove zaštite i osiguranja. Zbog potrebe provođenja sigurnosnih mjera i izvedbe sustava tehničke zaštite tijekom predsjedanja, izrađene su Prosudba ugroženosti TD-PU/1538 i Izvedbeni projekt sustava tehničke zaštite PR-THZ/1620. Prosudbom ugroženosti objekt se svrstava u I kategoriju zaštite (NAJVIŠI STUPANJ ZAŠTITE) prema Pravilniku o uvjetima i načinu provedbe tehničke zaštite), dok su Izvedbenim projektom definirana konkretna rješenja tehničke zaštite objekta - stoji u Vladinoj odluci.

Dodatnih 150 milijuna za bolnicu u Puli

Ministri su prihvatili i prijedlog  dodatka Sporazuma o sufinanciranju izgradnje nove građevine Opće bolnice u Puli.

- U srpnju 2011. tadašnja Vlada i Istarska županija donose odluku i Sporazum o izgradnji nove bolnice u Puli. Nažalost, dolaskom nove Vlade, to je stajalo i nije se ništa radilo, a dolaskom ove Vlade je krenulo, bolnica je većim dijelom izgrađena, pred završetkom je u ove tri godine. U međuvremenu su se dogodile tehničko-medicinske i građevne promjene, tako da je za potpuni dovršetak i opremanje potrebno još 150 milijuna kuna - istaknuo je ministar zdravstva Milan Kujundžić dodavši kako su ranije osigurali 600 milijuna kuna.

Zagreb: 188. sjednica Vlade

Za tih dodatnih 150 milijuna kuna, Vlada je dala državno jamstvo Erste&Steiermärkische Banci, za kreditno zaduženje Opće bolnice Pula.

- Ovo je važna poruka Puli, Istarskoj županiji i razvoju zdravstvenog sustava u svim krajevima Hrvatske. Nastavno na projekt izgradnje bolnice u Rijeci, ovo su dva velika projekta u zdravstvenom sustavu, ali ne i jedina kojima se bavimo, bit će ih još - istaknuo je Plenković dodavši kako vjeruje da će istarski župan Fabrizio Radin biti zadovoljan.

Vlada je usvojila i Uredbu o nazivima radnih mjesta i koeficijentima u Državnom inspektoratu, kao i izvješće o provedbi Nacionalnog programa reformi u razdoblju od svibnja do listopada ove godine.

- U vezi sa provedbom mjera ekonomske politike, od ukupno 100 planiranih aktivnosti 22 su provedene, 78 ih je u tijeku. Rok provedbe prošao je za 11 aktivnosti. Što se tiče mjera za postizanje ciljeva strategije Europa 2020, mjere su dugoročnije. Od ukupno 35 planiranih, provedeno je devet aktivnosti, 26 je u tijeku, a rok provedbe je prošao za njih pet. Što se tiče ključnih aktivnosti ostvarenih od svibnja do listopada, u djelokrugu državne imovine ostvarena je jedna aktivnost, gospodarstva tri, javne uprave tri, pravosuđa četiri, obrazovanja pet, socijalne skrbi jedna, zaštite okoliša dvije te fiskalne discipline dvije - naveo je ministar financija Zdravko Marić dodavši kako je ideja ove brojke do kraja godine dodatno popraviti.

Bedeković: Ovo je put prema delimitiranju rodiljnih naknada 

Povećanje rodiljnih naknada za drugih šest mjesta dopusta put je prema potpunom delimitiranju, poručila je u četvrtak ministrica demografije Vesna Bedeković dodavši kako su ih u ovom trenutku povećali u onom iznosu koliko je to moguće, vodeći računa o održivosti proračuna i odgovornom upravljanju javnim financijama.

Naglasila je kako je povećanje na 5654 kune, odnosno za 1660 kuna više, stoji 120 posto proračunske osnovice, a da će od 1. travnja 2020. to biti 170 posto proračuna.

- To je svakako put prema potpunom delimitiranju, međutim, moramo biti svjesni činjenice da i mnoge europske zemlje, koje su bogatije od Hrvatske, nemaju u potpunosti delimitirane rodiljne naknade - istaknula je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...