News

Komentari 168

Plenković: Ono što nije obvezno ne možemo penalizirati. Neće biti sankcija za necijepljene

Plenković: Ono što nije obvezno ne možemo penalizirati. Neće biti sankcija za necijepljene

Premijer Andrej Plenković otvorio je danas dvodnevni Dubrovnik Forum. Dao je izjavu novinarima i komentirao aktualne političke i druge teme.

Premijer Andrej Plenković otvorio je danas dvodnevni Dubrovnik Forum gdje je komentirao sankcije za necijepljene i rekao da toga neće biti, a osvrnuo se i na izjavu Zorana Milanovića da bi se Vlada mogla vratiti u Banske dvore s obzirom na to da su svi cijepljeni:

- Nisam to čuo. Sjednice će biti u NSK sve dok budemo smatrali da bude potrebno - rekao je, prenosi Dnevnik.hr.

Plenković je komentirao i izvješće Europske komisije prema kojem po percepciji neovisnosti pravosuđa Hrvatska, Slovačka i Poljska najgore stoje u Europskoj uniji. Kaže kako "moraju ući u detaljno izvješće". Prema premijeru nema segmenta u pravosuđu koji bi doveo neovisnost sudstva u pitanje:

- Oni su na najvišoj razini, ali ima prostora za napredak.

Dodao je da rade na reformama koje idu u tom smjeru, ali "nema utjecaja Vlade i politike na sudstvo".

Što se tiče slučaja Mamić, Plenković je upitao tko je tu političar:

- 'Kerum? To su oni rješavali, nije se s time utjecalo na postupak. Moramo biti precizniji. Sudstvo radi samostalno i profesionalno'.

Oko nošenja maski, nema dileme, komentirao je premijer:

- Hrvatska je turistička zemlja. Svatko tko dođe u Hrvatsku, boravak treba biti siguran. One osiguravaju čovječanstvu zaštitu. Logika je, ako odemo na Maltu - oni su 80 posto cijepljeni. Ne moraju misliti ako ostanu tjedan, dva, da će se vratiti bolesni. To je lako shvatljiva politika.

Rekao je kako je temeljni cilj bila socijalna fraktura. Istaknuo je da je danas više zaposlenih, a ne manje jer su poslodavci ostali na nogama. Dodao je kako su osigurali više nego dovoljno cjepiva.

Zašto neki vjeruju informacijama koje sprječavaju ljude da se cijepe, Plenković je rekao što ako se dogodi da njemački institut proglasi Hrvatsku crvenom:

- Oho-ho, gle! Crveno svjetlo. Tko želi boljitak zemlje, mi činimo sve da se olakša'.

Plenković dodaje da Vlada, kad se radi o cjepivima, ima "dobru reputaciju".

Što se sankcija za necijepljene tiče, premijer kaže da toga neće biti jer "nam to nije u interesu". 

- Ne možemo mi penalizirati ljude za nešto što nije zakonom obvezno. Nema nijedne zemlje u EU koja je uvela obvezno cijepljenje. To u ovom trenutku jednostavno nije situacija. Mi cijelo vrijeme idemo s pozitivnim pristupom - rekao je.

- Sada imamo alat za obranu, ako primjerice netko sleti iz SAD-a i vidi da je sigurno, reći će i drugima da dođu. Treba pitati koju filozofiju imaju oni koji se ne žele cijepiti.

Oko razgovora sa Schmidtom, Plenković je rekao da će razgovarati o ravnopravnosti Hrvata u BiH. ''Samo na taj način možemo omogućiti napredak Bosne i Hercegovine. Od foruma očekujem kvalitetne razgovore'', rekao je Plenković, javlja Dnevnik.hr.

Najčitaniji članci