News

Komentari 29

Beroš zadovoljan radom Vlade i nadležnih tijela oko pandemije

Beroš zadovoljan radom Vlade i nadležnih tijela oko pandemije

Veće količine pristižu od početka svibnja kada počinje i organizirano procjepljivanje, podsjetio je, te naglasio kako se prate nuspojave cijepljenja te kako među njima nema zabilježenih smrtnih ishoda.

Ministar zdravstva Vili Beroš izrazio je u srijedu zadovoljstvo načinom na koji su se Vlada i nadležna tijela 'nosili' s epidemijom koronavirusa u razdoblju od sredine siječnja do konca svibnja ove godine. U Saboru je zastupnicima predstavio šestomjesečno izvješće o provedbi mjera protiv suzbijanja epidemije koronavirusa.

- Vlada i nadležna tijela pravodobno su i učinkovito donosili rješenja na dobrobit funkcionalnosti svih sustava s ciljem zaštite života i zdravlja nacije - rekao je Beroš izvješćujući Sabor o učincima provedbe mjera iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti za epidemije covida.

- Činjenice ukazuju da se ni u jednom trenutku nije dogodilo da je bolesnicima uskraćena optimalna zdravstvena skrb - pohvalio se.

Beroš je podsjetio kako je treći val zaraze počeo koncem veljače i početkom ožujka, istaknuo kako su se bolnice i zdravstvene ustanove kontinuirano prilagođavale epidemiološkoj situaciji, organizirajući svoj rad za zbrinjavanje pacijenta.

Naveo je kako se broj kreveta u primarno-respiratornim intenzivističkim centrima kretao od 1. 539, koliko ih je bilo 1. siječnja, do 836 na 31. svibnja, najveći broj hospitaliziranih bio je 26. travnja – 23015.

Na raspolaganju smo imali spremno 930 respiratora, osiguran je bio potreban broj zdravstvenih i nezdravstvenih radnika, potrebna medicinska oprema, razni uređaji, rekao je.

Rovinj procijepio 80 posto stanovništva

Beroš je naglasio da je najveći obuhvat cijepljenih u Zagrebu 52,6 posto te u Rovinju, koji je procijepio 80 posto stanovništva.

- To govori o velikom stupnju osobne odgovornosti - istaknuo je.

Naveo je i kako je, zaključno sa 31. svibnja, naručeno, rezervirano 8, 8 milijuna doza, a do konca 2023., još oko 10 milijuna doza. Do sad nam je stiglo preko dva milijuna doza. Veće količine pristižu od početka svibnja kada počinje i organizirano procjepljivanje, podsjetio je, te naglasio kako se prate nuspojave cijepljenja te kako među njima nema zabilježenih smrtnih ishoda.

Beroš je istaknuo da raste opseg cijepljenih djelatnika u zdravstvenom sustavu, na današnji dan prvom ih je dozom cijepljeno 81,2 posto, a drugom 71,9 posto.

Na današnji dan, dodao je, ukupno je izdano 438.950 potvrda - temeljem cijepljenja njih 400.042, temeljem preboljenja 32.955 te temeljem testiranja 5953. 

U EU smo na 13. mjestu

Ministar zdravstva Vili Beroš naveo je i podatak kako nam je sedmodnevna stopa incidencije na sto tisuća stanovnika na današnji dan 14, 9, što Hrvatsku  svrstava na 13. mjesto u EU.

Izvješće, kaže, obrazlaže i ugrozu koju predstavlja širenje novih varijanti virusa, rezultati sekvencioniranja za 188 uzroka ukazuju da su 54, 1 posto uzroci s dokazanom alfa, a 43 posto s delta varijantom.

Ministar zdravstva ističe kako predmetno Izvješće pokazuje i važnost međuresorne suradanja, kako se to posebno vidi kod covid potvrda, među prvim smo članicama EU počeli s izdavanjem digitalne EU potvrde o cijepljenu, preboljenju i testiranju.

Na današnji dan ukupno je izdano 438 tisuća potvrda, naveo je Beroš.

Govorio je i o učincima poduzetih mjera na obvezno zdravstveno osiguranje. HZZO je u izvještajnom razdoblju imao dodatne troškove za testiranje od 927 milijuna, za liječenje 931 milijuna, za nabavu cjepiva 132 milijuna, a do danas 280 milijuna za rezervaciju cjepiva.

- Pravodobno smo donosili rješenja na dobrobit funkcionalnosti i unaprjeđenje svih sustava RH s ciljem zaštite života nacije - istaknuo je ministar. 

Naglasio je i kako građani apsolutno sve informacije o putovanjima, cijepljenju, bolesti mogu dobiti pozivom na broj 113.

Najčitaniji članci