Obavijesti

News

Komentari 26

Plenković: Ostvareni svi ciljevi izvanredne uprave u Agrokoru

Plenković: Ostvareni svi ciljevi izvanredne uprave u Agrokoru
3

Zahvalio je izvanrednoj upravi - Fabrisu Perušku i Ireni Weber te bivšem povjereniku Anti Ramljaku i posebno bivšoj potpredsjednici Vlade i ministrici gospodarstva Martini Dalić

VIDEO

Proces izvanredne uprave u Agrokoru je uspio i ostvareni su svi njezini ciljevi, izjavio je u srijedu predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon sastanka sa članovima Upravnog odbora Fortenova grupe na čelu s predsjednikom Maksimom Poletaevim.

Premijer je naglasio da je izvanredna uprava realizirana u "zaista kratkom roku" i provedena "učinkovito, brzo, sigurno i uspješno".

Dodao je da su ostvareni njezini glavni ciljevi: funkcioniranje kompanije, očuvanje radnih mjesta te zaštita interesa dobavljača i povrat najvećeg mogućeg dijela staroga i graničnog duga te podmirenje gotovo svih dugova obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, a uz sve to očuvana je makroekonomska i politička stabilnost.

Kaže kako je "malo primjera tako velikih restrukturiranja koja su u tako kratkom roku ostvarila te ciljeve".

Istaknuo je da je cijeli proces proveden bez troška za građane i državni proračun, a da je potvrda toga izlazak Hrvatske iz procedura prekomjernog proračunskog manjka i makroekonomskih neravnoteža te da je najnovija potvrda ona rejting agencije Standard&Poor's, koja je Hrvatskoj nakon šest i pol godina vratila investicijski rejting.

"Sada, s novom upravom i vlasnicima očekujemo da se proces konsolidacije i poboljšanja poslovanja nastavi, a Vlada je to spremna podržati", rekao je premijer.

Pravna potvrda ispravnosti procesa stigla je, po njegovim riječima, od Ustavnog suda, koji je ocijenio da je zakon o izvanrednoj upravi sukladan Ustavu, a uvršten je i među EU-ove propise o insolvencijskom postupku. Istaknuo je da ja Vlada izdržala sve napade i pritiske tijekom procesa te očuvala političku stabilnost, ključnu za uspjeh procesa.

Zahvalio je izvanrednoj upravi - Fabrisu Perušku i Ireni Weber te bivšem povjereniku Anti Ramljaku i posebno bivšoj potpredsjednici Vlade i ministrici gospodarstva Martini Dalić.

"Želimo da nova kompanija Fortenova posluje dobro u Hrvatskoj i regiji i koncentrira se na konsolidiranje glavnih elemenata poslovanja, a to su poljoprivreda, prehrambena industrija te velepodaja i maloprodaja", rekao je premijer.

Svi bitni preduvjeti za to su po njegovim riječima stvoreni. Smatra da u kratkom roku treba refinancirati roll-up kredit, po uvjetima podnošljivim za kompaniju. Riječ je o kreditu od 1,06 milijardi eura podignutog za Agrokorove dugove, uz osnovnu kamatu od 11,5 posto, koja će, kako se očekuje, do rujna će narasti do 14 posto, a efektivno do 18 posto. 

"Ono što smo također vrlo jasno dali do znanja novom Upravnom odboru je da u budućem poslovanju očekujemo da položaj hrvatskih dobavljača, hrvatske poljoprivrede, bude na adekvatan i primjeren način sastavni dio poslovanja kompanije, i da cijela grupacija djeluje na način koji će biti na dobrobit ukupne hrvatske ekonomije", rekao je Plenković.

Poletaev: Fokus na budućnosti, nema "istrage"; Plenković: Još jedan fake news

Predsjednik Upravnog odbora Fortenova grupe Maksim Poletaev zahvalio je kupcima, zaposlenicima i Vladi za potporu tijekom izvanredne uprave te samoj izvanrednoj upravi.

"Nisam vidio da se drugdje tako dobro radi i u tako kratkom roku postigne rješenje", rekao je komentirajući rad izvanredne uprave.

Za Sberbank je rekao da ga zanima rad na srednji rok, iako nije riječ o za njega ključnoj imovini. Kazao je kako Sberbank želi u suradnji s drugima, podići vrijednost kompanije. Smatra da sada nije dobro vrijeme za prodaju udjela te da je organizacija u tri poslovne linije dobar model i da će se vrijednost kompanije polje povećati ako je ona cjelovita.

Najavio je da će nova uprava imati "fokus na budućnosti, a ne na prošlosti", o kojoj, kako je rekao, ne želi "provoditi istrage", nego "razumjeti situaciju i upoznati se s naslijeđenim".

Na pitanje je li točno da će formirati tim koji će analizirati poteze Ante Ramljaka i Martine Dalić, odgovorio je da to nije točno te da Sberbank nije istražna institucija i da je javnost "preopterećena tim glasinama". Premijer Plenković, pak, ocijenio je da je tu riječ o još jednom od brojnih "fake news". 

Hitnim je Poletaev označio refinanciranje roll-up kredita. "Mislim da bismo do sredine ljeta trebali imati rješenje za taj problem", rekao je. 

Upitan je li roll-up kredit bio dobar ili loš potez, odgovorio je da se ne želi vraćati u prošlost jer to "ne donosi vrijednost". 

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić je, pak, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da će zemljište koje je Agrokor imao koncesiju, obrađivati zrcalne tvrtke nastale u procesu izvanredne uprave.

Izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško ocijenio je da je izvanredna uprava bila bitna ne samo za Hrvatsku, nego i regiju te da je kompanija "vraćena u život" i sada posluje uspješno. Najavio je dovršetak implementacije nagodbe izvan Hrvatske, za što će po njegovim riječima trebati nekoliko mjeseci te refinanciranje "supersenior" duga i rad na povećanju profitabilnosti.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.