Obavijesti

News

Komentari 114

Vili Beroš: Javna okupljanja i veća obiteljska druženja najčešći su uzrok mikrožarišta

Vili Beroš: Javna okupljanja i veća obiteljska druženja najčešći su uzrok mikrožarišta

Danas je rekordni dan oboljelih, imamo 542 zaražena, što je najviše od početka pandemije, a ujedno je i najveći skok u jednom danu, čak 149 više nego jučer...

VIDEO

Najgori dan od pojave korona virusa u Hrvatskoj, na početku sjednice Vlade komentirao je i premijer Andrej Plenković.

- Danas je rekordni dan oboljelih, imamo 542 zaražena, što je najviše od početka ove pandemije, a ujedno je i najveći skok u jednom danu, čak 179 više nego jučer. Diljem svijeta je oboljelo preko 36 milijuna ljudi, a više od milijun ih je umrlo od korona virusa - rekao je naglasivši kako je to svaka pedeseta smrt u svijetu.

- Pandemija se, nažalost, kao što smo i pretpostavljali ovog proljeća, ubrzava. U Europi je do sad oboljelo preko pet milijuna i 600.000 ljudi, broj mrtvih je dosegao 220.000, to je više nego u SAD-u. U Hrvatskoj, nakon što nam se broj od 5. do 29. rujna prepolovio, posljednjih tjedan dana bilježimo ponovno zabrinjavajući trend. Broj aktivnih slučajeva skočio je za 1000 u manje od 10 dana - poručio je.

Govoreći u kontekstu povećanja broja zaraženih posljednje vrijeme po zemljama naglasio je kako je ovaj virus ozbiljna prijetnja zdravlju i životima.

- Relativiziranje i omalovažavanje ima za izravnu posljedicu nepridržavanje zaštitnih mjera i neodgovorno ponašanje čime ugrožavamo zdravlje i gospodarstvo. Podcrtavam, potrebno je poklanjati povjerenje stožeru i znanstvenicima, a ne se voditi politikantskim nagađanjima i improvizirajućim savjetima - poručio je.

Stožer poduzima mjere, dodao je, kako bismo se što bolje mogli nositi s ovim najvećim izazovom.

- Naš je cilj pronaći pravu ravnotežu između zaštite zdravlja i gospodarstva, moramo biti jedinstveni u ovoj borbi, kao u proljeće, imati povjerenja u odgovornost građana. Znam da nikome nije ugodno nositi maske, no tamo gdje se ne može ostvariti distanca to je zaista važno i to svi moramo prihvatiti - istaknuo je Plenković.

Da bi se održala gospodarska aktivnost, naglasio je, presudna je osobna odgovornost i disciplinarnost građana.

- Mi ćemo održati gospodarsku aktivnost, ali mala žrtva za osobni komoditet osigurava normalan rad i zdravlje. Podsjećam da je nužno izbjegavati velika okupljanja, pa čak, nažalost, i velika obiteljska okupljanja koja su se pokazala kao žarišta. Apeliram na međusobnu solidarnost i poštovanje, ako moramo održati gospodarstvo, raditi, ići u škole, potrudimo se da svatko da svoj doprinos - rekao je.

Kroz odgovorno ponašanje, naglasio je, potrebno je doprinijeti ekonomskom patriotizmu. 

- Da budem sasvim jasan, to je trenutno okolnost o kojoj moramo voditi računa - poručio je.

Sličan trend rasta broja zaraženih, dodao je ministar zdravstva Vili Beroš, može se očekivati i u narednim danima ako se nastavi nepridržavanje mjera. Na bolničkom liječenju je trenutno 361 pacijent, a kako je naglasio Beroš, a samo u proteklih tjedan dana u bolnici su završila 344 pacijenta.

- Postepeno raste broj hospitaliziranih. 116 je zaraženih u zdravstvenom sustavu, 884 zdravstvenih djelatnika je u samoizolaciji. Što se tiče neuropsihijatrijske bolnice u Popovači, 21 djelatnik je u samoizolaciji, svi zaraženi pacijenti su adekvatno zbrinuti, a bolnica nesmetano funkcionira - rekao je.

Naglasio je kako zdravstveni djelatnici koji su se zarazili na radnom mjestu ostvaruju pravo na 100-postotnu naknadu.

Ministarstvo zdravstva, dodao je, zatražilo je od Grada Zagreba da poveća kapacitete izolacije u bolničkim hitnim prijemima za Covid-19 bolesnike. 

- Javna okupljanja i veća obiteljska druženja, na koje dolaze osobe s blagim simptomima, najčešći su uzrok razvoja mikrožarišta, na taj način zaraza se nastavlja širiti dalje unutar obitelji, na radnom mjestu, u Domovima za starije, vrtićima, školama...U svim županijama imamo brojna tinjajuća mikrožarišta - poručio je i pozvao sve da se pridržavaju najjednostavnijih, a najučinkovitijih mjera u suzbijanju zaraze.

Državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova, Irena Petrijevčanin Vuksanović, podsjetila je kako je Stožer civilne zaštite u posljednjih tjedan dana donio 12 novih odluka. Od 1. do 7. listopada izvršeno je 26.881 nadzor poslovnih objekata, trgovina, ugostiteljskih objekata, noćnih klubova, a dano je 1778 upozorenja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 114
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.