Obavijesti

News

Komentari 139

Plenković: Salama taktikom rade na demontaži države

Plenković: Salama taktikom rade na demontaži države

Premijer je istaknuo da moramo poboljšati gospodarski i socijalni položaj naših građana na standarde zemlje koja desetljećima živi u demokraciji

VIDEO

Predsjednik Vlade Andrej Plenković govorio je o ostvarenim očekivanjima i propuštenim šansama 30 godina od međunarodnog priznanja Hrvataske za HRT te čestitao svim građanima ovu veliku obljetnicu.

Premijer je u svom govoru istaknuo kako su 90-e godine bile ključne godine u kojima je hrvatski narod zajedno s braniteljima i predsjednikom Tuđmanom iskoristio tektonske promjene u Europi i pad Berlinskog zida – i izvojevao slobodu.

- Ta tri procesa su osnovna, uz sve drugo što smo imali, od procesa pristupanja EU-u i NATO-u, gospodarskog razvitka, suočavanja s brojnim nedaćama uključujući posljedice pogrešaka ekonomske tranzicije, pandemije i dva razorna potresa. Mi koji sada vodimo Vladu već dva mandata nastojimo rješavati te probleme najbolje što možemo i znamo uz želju da Hrvatska bude respektirana država u krugu država zapadnocivilizacijskih vrijednosti - poručio je premijer. 

'Više nije dovoljno da ode samo ministar Horvat. Cijela ova nesposobna Vlada mora otići'
'Više nije dovoljno da ode samo ministar Horvat. Cijela ova nesposobna Vlada mora otići'

Premijer je istaknuo da moramo poboljšati gospodarski i socijalni položaj naših građana na standarde zemlje koja desetljećima živi u demokraciji.

Također je upozorio na to kako je internetska klima promijenila način na koji funkcioniraju demokracija i društva - a ponekad izvlači ono najgore kod pojedinaca. To dovodi do govora mržnje i polarizacije i netolerancije u društvu. S tim u vezi, naglasio je da moramo učiniti sve da osiguramo socijalni dijalog, a ne isključivost.

- Hrvatska je imala rat i vodila je borbu za opstanak, dok su drugi munjevito transformirali svoje društvo i ekonomiju europskim standartima, kazao je premijer. Devedesete su razdoblje nacionalne renesanse i nacionalnog naboja, ali drugi su tada držali sprint, dobili novac te transformirali svoje ekonomske sustave. Zemlje s kojima se uspoređujemo u EU su ušle devet godina prije nas, što nije zanemarivo - rekao je premijer na pitanje  kako ispuniti očekivanja koja jamče povjerenje u institucije.

Podsjetio je da je Hrvatska danas, unatoč krizi, ostvarila dvoznamenkasti rast i sačuvala radna mjesta.

- Čini mi se da će desetljeće koje je pred nama biti desetljeće u kojemu će Hrvatska stati na noge i biti ‘au pair’ sa ostalim zemljama srednje i istočne Europe. Tu trebamo, dodao je, biti konsolidirani, kao dobro nauljeni motor koji zna iskoristiti sve prigode da iskoristi ono za što smo se zalagali desetljećima - rekao je.

Premijer smatra kako je ozračje u Hrvatsko pretjerano negativno i pesimistično.

Pismo Europske komisije Vladi: Nećemo vam produžiti rok za obnovu. Gubimo 5,1 milijardi kn
Pismo Europske komisije Vladi: Nećemo vam produžiti rok za obnovu. Gubimo 5,1 milijardi kn

- Nikad, osim prilikom uspjeha hrvatske nogometne reprezentacije – stvari se ne doživljavaju kao dobre. To nije dobro, jer ako je takvo ozračje – svi stvari gledaju gore nego kakve jesu - rekao je.

Podsjetio je da je njegova Vlada podignula plaće. Svjestan je da to nije dovoljno te poručuje da Vlada čini sve da se na tome ne stane.

- Biti građanin nosi sa sobom prava i obveze. Dio građana ne koristi cjepivo koje je Vlada osigurala. To je apsurd. Moj kolega Maltežanin broji preko 90 posto procijepljenih. To je turistička zemlja i Maltežani žele da drugi znaju da su sigurni - kazao je.

BORBA PROTIV KORUPCIJE

- Manje harange i učinkovitije pravosuđe, to je bit demokracije - kazao je Plenković podsjetivši na slučaj krivo optuženog Damira Polančeca.

Kazao je da su promijenjeni svi sustavni zakoni koji se odnose na pravosuđe, a svi su usmjereni na jačanje sudaca, precizno definiran plan rada za smanjenje rokova. No, dodao je – posla ima još, a pravosuđe može bolje i učinkovitije.

Komentirajući primjedbe građana koji su napustili Hrvatsku zbog neodgovarajuće društvene izgradnje i institucionalne neučinkovitosti, Plenković je rekao da je prioritet njegove vlade izgradnja društva i institucija.

Plenković: Vlada vodi računa o rastu cijena, jedna od opcija je da smanjimo PDV na plin
Plenković: Vlada vodi računa o rastu cijena, jedna od opcija je da smanjimo PDV na plin

- Paralelno imate aktere koji rade na demontaži države i svih institucija. Nakon Petrinje došlo je do orkestriranog napada i na Crveni križ. Unazad mjesec dana na tapeti su HNB, HRT, Vrhovni sud i DORH. Radi se o sustavnom napadu – oni idu ‘salama taktikom’ i režu ‘feticu po feticu’ svakih mjesec dana. Jedan je cilj ugroziti Schengen, a drugi europodručje - kazao je premijer.

Govoreći o popisu stanovništva, rekao je da je Hrvatska imala isti broj stanovnika 1948. godine, ali s 95.000 beba. Danas ih ima 35.000. On to vidi kao sustavni trend od 1950-ih. Rekao je da mu je otac imao petero braće i sestara, a majka četvero. S jedne strane, u generaciji njegovog djeda bilo ih je 11.

- Način života se promijenio. U Koreji imate 0,8 djece u Nigeriji 5. Što su zemlje razvijenije imate manji prirodni prirast. Isto je i sa zemljama u našem okruženju – Bugarska, Litva, Latvija, (…) dok Skandinavija raste jako malo - kazao je Plenković. Dodao je kako mnoge zapadne demokracije negativne trendove kompenziraju useljavanjem.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 139
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa