News

Komentari 5

Plenković: Plan EK za oporavak pogodio je pravu mjeru

Europski plan za oporavak od pandemije vrijedan je 750 milijardi eura.

Prijedlog EK "pogodio je pravu mjeru između bespovratnih sredstva i zajmova te će uz sedmogodišnji proračun, koji će biti veći i izdašniji u odnosu na prijedlog iz veljače, zemljama članicama omogućiti da osiguraju što brži gospodarski oporavak", ocijenio je hrvatski premijer na konferenciji za medije u Zagrebu nakon virtualnog samita EU-a .

Hrvatskoj je namijenjeno više od deset milijardi eura u četiri godine. Tri četvrtine bespovratno, a četvrtina kroz povoljne zajmove.

"Za Hrvatsku tih deset milijardi eura iz plana gospodarskog oporavka, plus po procjenama više od 11,5 milijardi eura iz VFO-a, znače sigurnosnu mrežu kako da se brzo vratimo na onaj zdravi gospodarski rast koji smo imali prije covida-19", rekao je Plenković.

Uvjeren je da će "tako izdašna sredstva", koja dostižu jednogodišnji proračun Republike Hrvatske, biti dostatna poluga za "brzi gospodarski rast Hrvatske i povratak na vrijeme od prije otprilike tri i pol mjeseca".

"S te strane sam zadovoljan današnjom raspravom", dodao je Plenković i ocijenio da rezerve nekih članica prema planu Komisije nisu nepremostive.

Plenković: Plan EK za oporavak pogodio je pravu mjeru