Obavijesti

News

Komentari 104

Plenković: Podržavamo odluku Jelenića, to je odgovoran čin

Plenković: Podržavamo odluku Jelenića, to je odgovoran čin
1

Otkrivanjem činjenice da je gospodin Jelenić član jednog društva povjerenje je bilo narušeno, a neovisnost njegovog rada je dovedena u pitanje, rekao je premijer u uvodnom govoru

VIDEO

Premijer Andrej Plenković je na početku sjednice Vlade zahvalio Kolindi Grabar Kitarović i čestitao novom predsjedniku Zoranu Milanoviću. Na sjednici će imenovati viceadmirala Roberta Hranja novim načelnikom Glavnog stožera što je ujedno i prva zajednička odluka Milanovića i Plenkovića. 

Premijer se osvrnuo i na strašan napad u Njemačkoj u kojem je napadač ubio devetero ljudi, a zatim pronađen mrtav u svom domu. 

- Osuđujemo napad u njemačkom gradu Hanauu. Izražavamo sućut obitelji poginulih i Njemačkoj. Osuđujemo i činove ekstremizma - rekao je Plenković. 

Pokolj u Njemačkoj: Napadača našli mrtvog, ostavio je i pismo
Pokolj u Njemačkoj: Napadača našli mrtvog, ostavio je i pismo

Rekao je da će na zatvorenom dijelu sjednice Vlade kao jednu od točaka dnevnog reda imati prijedlog razrješenja glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića. 

- To ne znači da je glavni državni odvjetnik postupao protuzakonito. Načela i pravila ponašanja koja se očekuju od državnih odvjetnika su postavljena izrazito visoko jer ova dužnost ne dozvoljava prostor za nepristranost. Otkrivanjem činjenice da je gospodin Jelenić član jednog društva povjerenje je bilo narušeno, a neovisnost njegovog rada je dovedena u pitanje. Prilikom predlaganja Jelenića Vlada nije tu informaciju nije dobila niti smo iz drugih izvora imali saznanja o članstvu. Premda, napominjem, status te udruge je legalan i ne brani nikome da bude član. Da je ta činjenica iznesena prije dvije godine, mi bismo postupali u skladu s time. Vlada ne dovodi u pitanje profesionalnost gospodina Jelenića, ali podržavamo njegovu odluku i to smatramo odgovornim činom - rekao je Plenković. 

Jelenićevu dužnost će obnašati zamjenica - Zlata Hrvoj Šipek
Jelenićevu dužnost će obnašati zamjenica - Zlata Hrvoj Šipek

Podsjetimo, glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić je u srijedu podnio ostavku nakon što je potvrdio da je član masonske lože. 

Ured bivše predsjednice vjerojatno u Visokoj 

Uredbom donesenom u četvrtak na sjednici Vlada je uredila osnivanje Ureda predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti, koji će bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović najvjerojatnije imati u sklopu rezidencijalnog objekta u Visokoj ulici u Zagrebu.

Bivšoj je predsjednici Ured dodijeljen na njezin zahtjev, a obavljat će stručne, analitičke, administrativne i tehničke poslove za potrebe bivše predsjednice.

Grabar-Kitarović, osim Ureda, prema Zakonu o posebnim pravima predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti ima pravo i na vozilo, vozača i dva državna službenika, a novac za plaće i ostale troškove osiguran je u proračunu.

- Kako bi se navedeno pravo predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti moglo u cijelosti ostvariti, Uredbom se uređuje osnivanje Ureda predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti te druga pitanja od važnosti za rad Ureda - rekao je ministar državne uprave Ivan Malenica.

Ministar državne imovine Mario Banožić novinarima je uoči sjednice rekao da će ured bivše predsjednice najvjerojatnije biti u sklopu rezidencijalnog objekta u Visokoj ulici.

- Vjerojatno će jedan dio Visoke biti, nekakvih stotinjak kvadrata koje će fizički biti moguće odvojiti - rekao je.

Saboru je Vlada sa sjednice uputila konačni prijedlog izmjena Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, kojima se od 1. travnja povećava maksimalni iznos naknade plaće koja se isplaćuje za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta (drugih šest mjeseci) za zaposlene i samozaposlene roditelje, sa 120 posto proračunske osnovice mjesečno, odnosno dosadašnjeg limita od 3991 kunu, na 170 posto proračunske osnovice, odnosno 5654 kune za prvih šest mjeseci, ako to pravo koristi jedan roditelj ili prvih osam mjeseci ako to pravo koriste oba roditelja.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je da su u apsolutnom iznosu te naknade u mandatu ove Vlade povećane više od 3000 kuna što je, rekao je, ogromno postignuće.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Ministar uprave Ivan Malenica prokomentirao je kako ukoliko bivša predsjednica odluči karijeru okrenuti drugim smjerom i otići iz Hrvatske porezni obveznici neće plaćati Ured već se on gasi. Isti tako pravo na Ured traje pet godina nakon čega se on također gasi.

Preseli se bivša predsjednica u ured u Visoku ispunit će svoje obećanje o premještanju ureda.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je novu poreznu reformu. Napomenuo je kako se ugostiteljstvo "najbolje vidi", ali nije samo ono predmet interesa.

Rekao je kako porezne vlasti žele djelovati partnerski s poreznim obveznicima i izaći u susret sustavom opomena posebno za bagatelne tj. male iznose ili one koji se dogode prvi put.

Prokomentirao je i stanje Hrvatske po pitanju sive ekonomije. Kaže kako se u Hrvatskoj utaji oko 15 posto poreza iako te brojke variraju od djelatnosti do djelatnosti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 104
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..