Obavijesti

News

Komentari 264

Plenković: Postoji i plan B po kojem Vlada preuzima vodstvo

Plenković: Postoji i plan B po kojem Vlada preuzima vodstvo
1

Dobavljači Agrokora i premijer Andrej Plenković sastali su se u ponedjeljak u Banskim dvorima. Plenković je rekao kako se Vlada ponaša zakonito i odgovorno

VIDEO

Vlada radi na smirivanju situacije, vodimo dijalog s Agrokorom, bankama i dobavljačima. Danas smo željeli čuti od dobavljača kako oni vide situaciju. Želimo podržati svaki napor koji će dovesti do dogovora koji bi omogućio kvalitetno restrukturiranje i omogućio normalno poslovanje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:54

Želimo apelirati da se prilikom pronalaženje rješenja uzmu u obzir interesi svih aktera od najvećih do najmanjih. Želimo da rješenje bude takvo da na bilo koji način ne ugrozi stabilnost hrvatskog gospodarstva, rekao je premijer Andrej Plenković u ponedjeljak u Banskim dvorima nakon sastanka s dobavljačima Agrokora.  

POGLEDAJTE VIDEO

Premijer Andrej Plenković sastao se s Agrokorovim dobavljačima u Banskim dvorima Reporter: Nikol Zagorac

Posted by 24sata on Monday, April 3, 2017

- Zato smo napravili nacrt zakona koji nije zamišljen da spašava jednog čovjeka i jednu kompaniju. Mi ćemo narednih dana intenzivno razgovarati sa svim akterima, ali smo i spremni preuzeti odgovornost restrukturiranja kompanije - rekao je Plenković.

- Postoji scenarij  A to je dogovor svih zainteresiranih aktera. Postoji i plan B. Ukoliko do dogovora ne dođe postoji nacrt zakona u kojem vodstvo rješavanje problema preuzima država - rekao je Plenković.

Na pitanje da li podržava standstill sporazum, Plenković ej rekao kako Vlada podržava svaki dogovor između kompanije i kreditora.

Premijer Plenković pojasnio je ulogu Vlade i države u procesu.

- Porezna uprava i država moraju postupati zakonito. Oni kolege koji se bave naplatom poreza od velikih poreznih obveznika kao što je Agrokor, vode poseban dijalog s tim kompanijama. U trenutku kad neka druga društva krenu u blokadu, tad bilo tko tko radi u Poreznoj upravi nema mogućnost arbitrarnosti. Naši službenici iz Ministarstva financija, koji rade u tom dijelu, moraju štititi dvije stvari: interese državnog proračuna i moraju postupati profesionalno i po zakonu. Hrvatska se država u cijelom procesu ponaša zakonito i odgovorno - rekao je Plenković, dodavši da će Sabor u srijedu raspravljati o lexu Agrokor.

'Žurno bi se trebao odblokirati račun koncerna'

- S predstavnicima banaka postigli smo dogovor. Žurno bi se trebao odblokirati račun koncerna, da bi se osigurao institut za sva potraživanja, ne samo za trgovačke kuće, nego i proizvođačke. Vrijeme nam je ključni faktor, a standstill ima svoje vrijeme koje nama nije prihvatljivo, tražili smo sastanak i ukazali na urgentnost situacije. Želimo zajednički djelovati kako bismo riješili ovu situaciju. Svi imamo identičan interes, nemamo identične pozicije, ali trebamo raditi na tome da ultimativni cilj bude ostvaren - rekao je Josip Budimir, član uprave Francka. 

Na pitanje novinara što znaju o Alvarezu koji bi navodno trebao restrukturirati Agrokor, Budimir je rekao kako je on izbor banaka i kako ih banke o tome nisu konzultirale. 

Marin Pucar, direktor Uprave Podravke, poručio je nakon sastanka s premijerom kako je Podravka u najmanjim problemima.

- Idemo u smjeru stabilizacije i rješenju ovog problema. Svi zajedno smo suglasni da sustav mora opstati i funkcionirati dalje- rekao je Pucar.

Na pitanje je li Podravka kreditirala Agrokor, Pucar je rekao da nije.

Marica Vidaković, prokuristica Kraša samo je kratko rekla kako vjeruje da dogovori idu u dobrom smjeru. 

Mato Škojo, vlasnik Mlinara također je poručio kako je sastankom zadovoljan te da vjeruje u pozitivno rješenje po dobavljače.

- Dobavljači su do sad radili ozbiljan posao i radit će i dalje i mi nećemo biti karika koja će polomiti cijelu priču- rekao je Škojo.

Danas popodne opet sastanak

Marko Njavro iz Zagrebačke pivovare najavio je novi sastanak za danas popodne.

- Nije dobro prejudicirati stvari dok su razgovori još u tijeku, imat ćemo i popodne još jedan sastanak. U srijedu je Sabor, nadamo se svi da ćemo do kraja tjedna biti puno pametniji, ali najbitnije je da smo svi za istim stolom i da razgovaramo. Mislim i na velike i male dobavljače i male i velike banke. Pokušavamo okupiti sve da postignemo jedan sveobuhvatni dogovor, da svi budu zadovoljni i da sve funkcionira - rekao je Njavro. 

Neven Vranković iz Atlantic grupe kaže kako bi Zakon koji Vlada predlaže trebao riješiti problem dobavljača. 

- Svi smo zaključili da je prijedlog novog Zakona dobar institucionalni okvir da se problem riješi u relativno kratkom roku. Zakon pruža jednu strukturu koja će nam omogućiti da u relativno kratkom vremenu obnovimo robne tokove. Standstill je na neki način sličan kao ovaj Zakon, predviđa dogovor svih dobavljača i financijskih institucija- rekao je dodavši kako je Vlada reagirala na vrijeme. 

Na pitanje hoće li svima biti isplaćena potraživanja, kaže kako se Zakon koji Vlada predlaže za to zalaže. 

- Zakon u formi u kojoj je predložen zalaže se za to da se sva roba koja se isporuči za nju se garantira na vrijeme plaćanje- rekao je. 

'Trebalo bi preispitati one koji su u posljednjih 20 godina Todoriću pomogli da dođe u ovu situaciju'

Božo Petrov, predsjednik Sabora i čelnik Mosta je u ponedjeljak komentirao situaciju oko Agrokora i kao i kaznenu prijavu koju je on podnio protiv uprave Agrokora. 

- Neću se dovoditi u situaciju da za par mjeseci netko preispituje moje odluke i zato kaznena prijava nije populizam. Trebalo bi preispitati one koji su u posljednjih 20 godina gospodinu Todoriću pomogli da dođe u ovu situaciju i da Hrvatska postane ovisna o jednom čovjeku. Most će štititi radna mjesta, one koji su na blagajnama u Konzumu i one koji su u skladištu. Država mora biti medijator u pregovorima između banaka i dobavljača, a ukoliko to ne bude moguće, država mora djelovati da nam se ne dogodi situacija od prije 20 godina. Država mora biti minimalno medijator u tim sporazumima. Iznio sam strah da same banke ne vode drugu politiku osim vlastitog profita - rekao je Petrov.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 264
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

Rafalei danas lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei danas lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH
Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili