Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
145 komentara

Plenković potvrdio nagađanja: Predložili Tolušića i Horvata

Prošlog tjedna kao nasljednik sada bivše potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić najviše se spominjao ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
145 komentara

Tomislava Tolušića smo predložili za potpredsjednika Vlade, a Darka Horvata za novog ministra gospodarstva, izjavio je u ponedjeljak nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a i Nacionalnog vijeća u stranačkoj središnjici predsjednik HDZ-a Andrej Plenković. 

POGLEDAJTE VIDEO


- Nakon konzultacija odlučili smo predložiti Darka Horvata Hrvatskom saboru kao novog ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta, a ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, uz tu funkciju, predložiti za potpredsjednika Vlade o svim pitanjima vezanim za gospodarstvo - rekao je šef HDZ-a i premijer Andrej Plenković te odmah prešao na skup HDZ-a u subotu. 

- Danas smo također raspravili sve pripreme koje su nam preostale za izvještajni sabor HDZ-a u subotu. Prošli smo još jednom statut i jednoglasno je dogovoreno da je prihvatljiv svim članovima Nacionalnog vijeća i Predsjedništva. Očekujemo još jednu raspravu i usvajanje novog statuta u subotu. Očekujemo veliki skup HDZ-a na koji će doći prijatelji iz inozemstva, očekujemo Manfreda Webera, Bojka Borisova kao i Dragana Čovića. Uglavnom jedna vrlo pozitivna i unisona potpora svim ovim odlukama i dokumentima - rekao je. 

Novinari su ga pitali i je li točno da je dio spota u izbornoj kampanji 2016. godine snimljen u uredu odvjetnika Borisa Šavorića, premijer je odgovorio potvrdno. 

PLENKOVIĆ: 'Spot je sniman u Šavorićevom uredu, to je bio slučajni odabir'

Horvat: Poziv me iznenadio

Moram priznati da me poziv malo iznenadio, kazao je novinarima nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a Darko Horvat, predložen za novog ministra gospodarstva. 

- Očekujem puno izazova koje treba pozitivno rješavati, uključujući Agrokor. Što se tiče suradnika, oni će se iskristalizirati u sljedećih desetak dana, a onda će mi trebati jedno kratko vrijeme da se upoznam situacijom u Ministarstvu gospodarstva. Nakon toga zajedno s premijerom predložit ćemo prve korake i siguran sam da će biti rezultata - rekao je Horvat. 

Karamarkov kadar

Imenovanje Darka Horvata posvemašnje je iznenađenje. Riječ je o Karamarkovom kadru, čovjeku kojega je bivši predsjednik stranke rukama i nogama gurao na poziciju ministra gospodarstva, ali ga nije mogao imenovati na to mjesto jer je ono prema koalicijskom dogovoru pripalo Mostu. Horvat je onda postao ministar malog poduzetništva. U političkim krugovima smatra ga se čovjekom izuzetno bliskim MOL-u i Mađarima. Tomislav Karamarko i Darko Horvat u nekoliko su navrata inzistirali na tome da se obje arbitraže s Molom prekinu. Horvat je bio zagovornik uključenja Hrvatske u projekt nuklearne elektrane Paks u Mađarskoj.

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Tomislav Tolušić nekoć je također kotirao kao Karamarkov čovjek, ali ga poznavatelji prilika u stranci vide kao Brkićeva pulena. Njegov uspon znak je slabljenja Plenkovićeve pozicije u stranci nakon nametanje Istanbulske konvencije - neko vrijeme Tolušić je kotirao kao Plenkovićev rival za mjesto predsjednika stranke -  dok je imenovanje Horvata moguće povezati s jačanjem ruskog utjecaja u Hrvatskoj.

Spominjao se Tomislav Ćorić 

Nitko od visokopozicioniranih HDZ-ovaca uoči sjednice nije otkrivao imena nasljednika Martine Dalić koja je, podsjetimo, prije tjedan dana dala ostavku na mjesto potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva nakon što su objavljeni mailovi vezani uz lex Agrokor.

Prošlog tjedna kao nasljednik njezinih funkcija najčešće se spominjao ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić, no u ponedjeljak su se pojavila imena Tolušića i Horvata. Da su mediji na dobrom tragu, dao je naslutiti predsjednik Sabora Gordan Jandroković koji je ranije u ponedjeljak rekao da informacije koje iznose mediji otprilike idu u tom smjeru.

Jandroković je, upitan je li uzdrmana pozicija premijera Andreja Plenkovića u HDZ-u, odgovorio da će Sabor HDZ-a u subotu pokazati zajedništvo i snagu i očekuje snažnu potporu Plenkoviću.

Prema neslužbenim informacijama, novi dužnosnici u utorak će biti predstavljeni koalicijskim partnerima, a u petak se očekuje glasovanje u Hrvatskom saboru.

 

 

Tema: Afera mailovi

Možda vas zanima i ovo:
Message