Obavijesti

News

Komentari 64

Plenković: Povratak u škole i vrtiće je dobar i nužan korak

Plenković: Povratak u škole i vrtiće je dobar i nužan korak
1

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je istaknuo kako zna da postoje rezerve roditelje oko slanja djece u škole i vrtiće, ali da smo uspješno dobili prvo poluvrijeme protiv Covid-19 te se nada što bržoj normalizaciji

VIDEO

Vlada je u četvrtak na sjednici donijela i službenu odluku o početku rada škola i vrtića od idućega ponedjeljka 11. svibnja, u sklopu treće faze popuštanja mjera postavljenih zbog korona virusa, a kojom se uređuje način izvođenja nastave u osnovnim i srednjim školama, kao i na visokim učilištima te obavljanju redovnog rada ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja. 

POGLEDAJTE VIDEO: Prvašići iz Splita napravili pjesmu o virtualnoj školi

Pokretanje videa...

03:07

Kao što je već poznato, otvaraju se osnovne škole za učenike od prvog do četvrtog razreda. Kako stoji u ovoj odluci, nastava za njih provodit će se mješovitim modelom - dijelom u školi, dijelom na daljinu. Za učenike od petog do osmog razreda, srednjoškolce te studente na fakultetima, nastava se i dalje organizira na daljinu. Jedino se na fakultetima omogućavaju laboratorijske, umjetničke i kliničke vježbi te praktični rad u malim grupama. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

No, preporuka HZJZ-a da djecu ipak ostave doma te prebacivanje odgovornosti na njih u donošenju te odluke od strane Ministarstva obrazovanja, roditelje je razbjesnila. Velika većina djecu neće slati na nastavu i vrtiće jer smatraju da povratak nije siguran i dobro organiziran. 

Samohrana mama pobijedila je koronu: 'Napokon vidim djecu'
Samohrana mama pobijedila je koronu: 'Napokon vidim djecu'

Premijer Andrej Plenković na sjednici je poručio kako je nezadovoljstvo doprijelo do njega te se nada da će se sve brzo vratiti u normalu.

- S obzirom da mi živimo u demokratskom društvu i da je pitanje obrazovanja  odgovornost i države, ali i roditelja, s obzirom da možemo pohvaliti našu uvjerljivo dobivenu utakmicu u prvom poluvremenu protiv Covida-19, a to vide i drugi koliko smo uspješni, sada idemo u drugu fazu. Ljudi se vraćaju na posao, rade vrtići, škole i ja očekujem da će se, unatoč rezervama koje čujemo i osjećamo, vrlo brzo doći do situacije da će se djeca vratiti u škole i vrtiće i studenti na fakultete. Budimo odgovorni i dalje, ovo je važna političko-društvena odluka i zato uz puno razumijevanje i elementa odgovornosti, kojeg roditelji očekuju, i onog što mi kao država na ovaj način uređujemo, smatram da je postupan povratak u škole, vrtiće i na fakultete dobar i nužan korak od početka idućeg tjedna - istaknuo je.

Ravnatelji roditeljima: Hvala! Oni odgovaraju: Ucijenjeni smo
Ravnatelji roditeljima: Hvala! Oni odgovaraju: Ucijenjeni smo

Zahvalio je svim učiteljima i profesorima na angažmanu i prilagodbi u vremenu epidemije.

- Zahvaljujem svim vrijednim učiteljima i profesorima,  koji su proteklih skoro dva mjeseca, učinili izrazite napore da budemo jedna od članica EU koja je u najkraćem roku organizirala i online nastavu i preko TV-a. Tu smo bili brzi i učinkoviti i pokazali da u jednom segmentu, koji obuhvaća ogroman broj ljudi, da im možemo omogućiti nastavak rada putem tehnologije - rekao je.

Ministrica Blaženka Divjak novinarima je istaknula kako se radi o povratku djece u škole i vrtiće onih roditelja koji rade i koja su zdrava. 

- Koliko će učenika biti - onoliko koliko roditelja traži, a takvih, vjerujte, ima dosta sudeći po pismima koje mi dobivamo. Na koncu koncu, ako gospodrastvo neće funkcionirati, onda je pitanje odakle će se puniti državni proračun i isplaćivati plaće - rekla je dodavši da se postupilo vrlo slično kao i drugim zemljama. 

- Ni u jednoj zemlji EU se nije naredilo da djeca krenu u školu nego se daje ta mogućnost da u prvo vrijeme, pod vrlo jasnim sigurnosnim uvjetima, djeca budu u školi ili doma, ali da im se omogući podučavanje - rekla je.

Osvrnula se na dječju pravobraniteljicu koja je apelirala da djeca ne idu u škole do kraja školske godine. 

- Ta ista pravobraniteljica apelirala je i da mi vratimo djecu u škole jer nemaju doma s kime učiti i da im slabo ide nastava na daljinu. Moramo ipak znati što radimo i moramo sada svi dati obol. Radimo najbolje i gdje god je to moguće da osiguramo uvjete - poručila je. 

Poslala je poruku i ravnateljima škola i vrtića.

- Nije njihova uloga odgovarati roditelje da šalju djecu u školu i vrtić. Uloga svih nas koji obnašamo funkciju da osiguramo s jedne strane da nema širenje virusa, ali i to da se gospodarstvo može pokrenuti - poručila je istaknuvši kako se izjave prije slanja djece u škole i vrtića o zdravstvenom stanju i odgovornosti potpisuju i u drugim zemljama.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu