Obavijesti

News

Komentari 27

Ravnatelji roditeljima: Hvala! Oni odgovaraju: Ucijenjeni smo

Ravnatelji roditeljima: Hvala! Oni odgovaraju: Ucijenjeni smo
3

Roditelji masovno javljaju kako ih iz škola na sve načine pokušavaju uvjeriti da ne šalju djecu. Istovremeno, mnogi od njih i bez pritiska neće djecu slati, pa tako u Bregani u ponedjeljak ne dolazi nijedno dijete

VIDEO

Danas smo dobili sve povratne informacije roditelja Oš Milana Langa Bregana iz kojih je vidljivo da sljedećeg ponedjeljka u školu neće doći baš NITI JEDAN učenik od 1. do 4. razreda. Naše škole u Bregani, Grdanjcima, Novom Selu i Noršić Selu tako će i nadalje ostati prazne... Hvala roditeljima od sveg srca na potpori i jedinstvenosti!

Napisao je to u ponedjeljak na svojoj Facebook stranici ravnatelj OŠ Milana Langa Igor Matijašić, a veliki natpis "Hvala vam, roditelji!" istaknuli su na prozoru zbornice zapolenici njegove škole.

On ističe dalje: "Kad je već (bespotrebno) prebačena odgovornost na roditelje, oni su tu istu odgovornost spremno preuzeli i odlučili onako kako smatraju najboljim za svoje dijete, a ujedno pokazali i kako odvažno, nedvosmisleno i brzo treba donositi odluke". 

- Sigurno im nije bilo lako - neki su vjerojatno morali odvagati mnogobrojne različite kombinacije te izabrati najbolji (da iskoristimo toliko spominjanu riječ) scenarij... Zaštitili su svoju djecu, ali i sve djelatnike škole te se vodili glasom razuma - najbezbolnije privesti ovu izrazito stresnu nastavnu godinu svome kraju. I sasvim je svejedno vjeruju li neki od njih da je sve ovo zaista tako opasno ili se priklanjaju raznim teorijama zavjera koje negiraju veliku opasnost ovog virusa - donijeli su odluku. Mislim da bi od roditelja mogli učiti i neki drugi - upravo oni koji bi možda trakođer trebali donositi odluke, a ne slati prijedloge, upute i preporuke... - navodi Matijašić, a njegovo mišljenje dijele mnogi roditelji i ravnatelji.

'Nejasno je tko mora organizirati prijevoz'

Primjerice, prema najnovijim podacima Grada Zagreba iz 111 zagrebačkih škola, zasad je prijavljen dolazak dolazak 25% učenika osnovnih škola te 26% djece dječjih vrtića Grada Zagreba. To su rezultati ankete koju je Grad Zageb proveo prije objave epidemioloških mjera, te sad očekuju kako će uslijed restriktivnosti spomenutih uputa taj broj biti i manji.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja napominju kako podatke još prikupljaju.

- Slobodni smo također istaknuti kako je Gradski ured za obrazovanje odmah po objavi spomenutih uputa od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo zatražio tumačenje istih, vezano uz organizaciju prijevoza učenika. Iz gore spomenute Upute nejasno je mora li roditelj/skrbnik dovesti i odvesti dijete iz ustanove ili je moguće organizirati prijevoz učenika - navodi se u odgovoru pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje Ivice Lovrića.

'Doslovce nas vuku za rukav'

U cijeloj toj zbrci izazvanoj uputama HZJZ o postupanju u školama i vrtićima, te preporukama Ministarstva znanosti i obrazovanja, u redakciju 24sata javlja se sve više roditelja koji tvrde da iz iz škola doslovce pritišću da ne šalju djecu u školu.

Jedna je majka poruku poslala i na Facebook stranicu Vlade RH:

- Škole će biti otvorene za zaposlene roditelje, ali se roditelje doslovno vuče za rukav da se snađu. Je li vama to normalno? Ili škole ima, ili nema, vrlo jednostavno... Nas roditelje, zaposlene u privatnom sektoru, radite crnim ovcama jer nemamo gdje s djecom u vrijeme kad bi trebali biti u školi na nastavi. Sad se svi ravnatelji škola izvlače na potres u Zagrebu iako su škole 40 km i više udaljene od centra Zagreba - upozorila je majka čiji su podaci poznati redakciji, dodajući za 24sata kako su je i učiteljica i školska stručna služba doslovce nagovarale da ne šalje dijete u školu jer bi ih bilo samo dvoje u cijeloj školi. Ona s obitelji živi u okolici Zagreba i kako nam kaže, doslovce ne zna što napraviti. Na pitanje hoće li poslati dijete u školu, odgovara:

- Neću. Odustala sam jer bismo je morali ostavljati u osam sati i pokupiti je u 11. A ja radim 60 kilometara dalje od našeg mjesta i nemoguće mi je dolaziti po nju. Prvi tjedan će s njom ostati suprug, a onda zaista ne znamo što ćemo. Situacija je neizdrživa.

'Učiteljice javljaju da neće više slati zadaće'

Slične poruke objavljuju i članovi roditeljskih grupa na društvenim mrežama, te se pitaju kakav je to sustav obrazovanja gdje će se djeca obrazovati preko televizijskih programa. 

- Učiteljice nam javljaju kako više neće slati ni ove zadaće koje su slale do sad, već eventualno neke zadatke prema onome što bude na televiziji - pišu roditelji, koji se pitaju zašto se u ovoj situaciji školska godina jednostavno ne proglasi završenom.

Učitelji i ravnatelji, pak, ističu kako su taman s učenicima postigli dobru rutinu rada, a sad se opet sve okreće naopačke. Osim toga, nitko od njih nema mogućnosti reći da su djeca sigurna ako dolaze u školu, no činjenica je da se čak i od roditelja koji će moraju raditi na svome radnom mjestu traži da djecu ostave kod kuće. Tako to izgleda, kažu, kad nadležne državne inistutcije, prvenstveno Ministarstvo znanosti i obrazovanja, doslovce prebace tako važnu odluku roditeljima i učiteljima.

- I sasvim je svejedno vjeruju li neki od njih da je sve ovo zaista tako opasno ili se priklanjaju raznim teorijama zavjera koje negiraju veliku opasnost ovog virusa - donijeli su odluku. Mislim da bi od roditelja mogli učiti i neki drugi - upravo oni koji bi možda trakođer trebali donositi odluke, a ne slati prijedloge, upute i preporuke... - zaključuje ravnatelj Igor Matijašić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa