Obavijesti

News

Komentari 120

VIDEO Plenković o obrocima u školi: Kaže meni draga curica na Interliberu 'hvala na ručku'

VIDEO Plenković o obrocima u školi: Kaže meni draga curica na Interliberu 'hvala na ručku'

Premijer Plenković naglasio je najvažnije strateške projekte i ciljeve koje planiraju ostvariti iduće godine, a oporba ga je popljuvala da je proračun prenapuhan samo jer nam za par mjeseci slijede izbori

VIDEO

Ovo je osmi proračun koji predlažemo u znatno izmijenjenim geopolitičkim okolnostima u kojima nama je, kao što je to bilo zadnjih nekoliko godina, prioritet zaštititi najugroženije sugrađane, osigurati sigurnost javnih financija i istodobno nastaviti ulagati u daljnji razvoj Hrvatske, poručio je premijer Andrej Plenković na početku svog predstavljanja Državnog proračuna za iduću godinu zastupnicima u Saboru. 

Podsjetio je kako smo i dalje u vremenu energetske, prehrambene krize i inflatornih pritisaka. 

- Paketima pomoći očuvali smo socijalnu koheziju, spriječili rast cijena struje, plina, energenata, naftnih derivata, učinili maksimalan napor da nam normalno funkcioniraju dječji vrtići, škole, fakulteti, općine, gradovi, županije, bolnice, javne i vjerske ustanove, poduzeća, kućanstva. Glavni preduvjet realizacije strateških ciljeva i suočavanja s krizama bila je politička stabilnost, a to je značilo i osigurati makroekonomsku i financijsku stabilnost zemlje, podići kreditni rejting za četiri stupnja. Kada tome pridodamo ovogodišnje recentne iskorake koji su totalni presedan i nikada nisu bili viđeni u javnim financijama u Hrvatskoj, a to je da smo izdali prvu državnu narodnu obveznicu na temelju koje su građani pokazali povjerenje uloživši vlastiti novac i uplatiti 1,3 milijarde eura i dodatnih 500 milijuna eura institucionalnih investitora, oni su to povjerenje ponovili i do sada je uplaćeno oko 970 milijuna eura u trezorske zapise - kazao je naglasivši kako to znači da građani vjeruju u ekonomski i financijski smjer zemlje. 

- Kad je riječ o europskom kontekstu, priskrbili smo 25 milijardi eura. Iskoristili smo sva sredstva iz Fonda solidarnosti za obnovu, a sve to se dogodilo jer je netko radio na tome. A radila je Vlada - dodao je. 

Kapitalna ulaganja u prometnu infrastrukturu, naglasio je, dokaz su da Vlada ostvaruje politiku jednakih šansi. 

Vlada u Sabor poslala prijedlog proračun za 2024. "Socijalno je osjetljiv, ali je i ambiciozan'
Vlada u Sabor poslala prijedlog proračun za 2024. "Socijalno je osjetljiv, ali je i ambiciozan'

- Očekujemo rast od 2,8 posto BDP-a, u ovoj godini očekujemo na kraju minimalan deficit ili čak suficit, ovisno o tome kakva će biti potrošnja na strani lokalne države, što znači da odgovorno upravljamo javnim financijama - rekao je pa naveo specifične prioritete za iduću godinu. 

- Velika izdvajanja i dalje za proces obnove, energetike, obrazovanja, zatim praćenje preporuka Vijeća EU u okviru europskog semestra, reforme iz mehanizma NPOO-a, nastavljamo s politikom trajnog smanjenja udjela javnog duga u BDP-u, ove godine doći ćemo na 60,7 posto, već u idućoj godini očekujemo da bude nešto viši od 58 posto, također i održavati proračunski manjak ispod referentne razine od tri posto - naveo je. 

Prihodi države u idućoj godini su planirani na razini 28,5 milijardi eura, a rashodi na 32,6 milijardi eura. 

- I to je da bismo povećali plaće i mirovine, da bismo ulagali u provedbu mjera pomoći našim građanima i gospodarstvu, da bismo ovaj proračun, koji je socijalno osjetljiv, održiv i ambiciozan, stavili u funkciju i reformskih procesa i jačanja ekonomskog i socijalnog standarda građana, osobito onih najranjivijih, ali i da bismo realizirali naše druge prioritete - naglasio je premijer podsjetivši na zadnji dogovor sa sindikatima javnih i državnih službi o povećanju osnovice za pet posto, kao i božićnice te uvođenju uskrsnice. 

- Kao i povećanje plaća zahvaljujući poreznoj reformi, pozivam one jedinice lokalne samouprave da iskoriste fiskalni prostor koji imaju, prirez im ništa ne nosi i da na taj način daju doprinos. Ako mogu one jedinice koje su to već najavile, mogu i ove druge, stvar je političkog odabira, odgovornosti i volje - kazao je. 

Sredstva se za iduću godinu osiguravaju za, naveo je još, financiranje Zakona o osobnoj asistenciji, uvođenje Zakona o inkluzivnom dodatku, dječjeg doplatka koji će se povećati na oko 250.000 obitelji i preko 530.000 djece. 

Oporba napada proračun: 'Kao Sanaderov je onaj predizborni iz 2009., ali na steroidima'
Oporba napada proračun: 'Kao Sanaderov je onaj predizborni iz 2009., ali na steroidima'

- Da li ga treba uvesti svima? Pa moramo imati neki cenzus, nije isto da li će ga dobivati oni s jako visokom plaćom ili oni s malom plaćom. To ne znači da ne mislimo da svako dijete ne vrijedi isto, ali nije isto koliki su prihodi roditelja - dodao je. 

Podsjetio je na besplatne udžbenike, prijevoz i obroke u školama. 

'Hvala na ručku'

Pokretanje videa...

Plenković curica na Interliberu 00:40

- Meni je jedna draga i simpatična curica iz Slavonskog Broda na Interliberu prišla, slikala se i dobacila, kaže ona meni: 'Hvala na ručku - rekao je Plenković u Saboru te ponovio "Hvala na ručku".

Proračun daje dodatnih 418 milijuna eura, dodao je, za sanaciju šteta od potresa, 251 milijun eura za troškove servisiranja javnog duga, financiranje i sufinanciranje željezničke infrastrukture, povećanje kapaciteta LNG-a terminala, uspostave Hitne medicinske službe, energetsku obnovu, ulaganje u obrambene snage, policiju i zaštitu granica, ra zavoj kulture, turizma, sport...

- Sve je to, između ostalog, razlog za ove jesenske prognoze da će Hrvatska ostvariti drugi najveći rast BDP- u EU i to nakon Malte. Predviđamo identičan rast od 2,8 posto u idućoj godini, inflacija bi trebala usporiti na 3,1 posto, potom na 2,4 u 2025. i 2,2 posto u 2026. - rekao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 120
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura
DOBIO 13 GODINA ZATVORA

Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura

Bivši policajac Denis Lingart nepravomoćno je osuđen zbog 18 razbojništava i jednog u pokušaju. Mete su mu bile banke, Fina...