Obavijesti

News

Komentari 120

VIDEO Plenković o obrocima u školi: Kaže meni draga curica na Interliberu 'hvala na ručku'

VIDEO Plenković o obrocima u školi: Kaže meni draga curica na Interliberu 'hvala na ručku'

Premijer Plenković naglasio je najvažnije strateške projekte i ciljeve koje planiraju ostvariti iduće godine, a oporba ga je popljuvala da je proračun prenapuhan samo jer nam za par mjeseci slijede izbori

VIDEO

Ovo je osmi proračun koji predlažemo u znatno izmijenjenim geopolitičkim okolnostima u kojima nama je, kao što je to bilo zadnjih nekoliko godina, prioritet zaštititi najugroženije sugrađane, osigurati sigurnost javnih financija i istodobno nastaviti ulagati u daljnji razvoj Hrvatske, poručio je premijer Andrej Plenković na početku svog predstavljanja Državnog proračuna za iduću godinu zastupnicima u Saboru. 

Podsjetio je kako smo i dalje u vremenu energetske, prehrambene krize i inflatornih pritisaka. 

- Paketima pomoći očuvali smo socijalnu koheziju, spriječili rast cijena struje, plina, energenata, naftnih derivata, učinili maksimalan napor da nam normalno funkcioniraju dječji vrtići, škole, fakulteti, općine, gradovi, županije, bolnice, javne i vjerske ustanove, poduzeća, kućanstva. Glavni preduvjet realizacije strateških ciljeva i suočavanja s krizama bila je politička stabilnost, a to je značilo i osigurati makroekonomsku i financijsku stabilnost zemlje, podići kreditni rejting za četiri stupnja. Kada tome pridodamo ovogodišnje recentne iskorake koji su totalni presedan i nikada nisu bili viđeni u javnim financijama u Hrvatskoj, a to je da smo izdali prvu državnu narodnu obveznicu na temelju koje su građani pokazali povjerenje uloživši vlastiti novac i uplatiti 1,3 milijarde eura i dodatnih 500 milijuna eura institucionalnih investitora, oni su to povjerenje ponovili i do sada je uplaćeno oko 970 milijuna eura u trezorske zapise - kazao je naglasivši kako to znači da građani vjeruju u ekonomski i financijski smjer zemlje. 

- Kad je riječ o europskom kontekstu, priskrbili smo 25 milijardi eura. Iskoristili smo sva sredstva iz Fonda solidarnosti za obnovu, a sve to se dogodilo jer je netko radio na tome. A radila je Vlada - dodao je. 

Kapitalna ulaganja u prometnu infrastrukturu, naglasio je, dokaz su da Vlada ostvaruje politiku jednakih šansi. 

Vlada u Sabor poslala prijedlog proračun za 2024. "Socijalno je osjetljiv, ali je i ambiciozan'
Vlada u Sabor poslala prijedlog proračun za 2024. "Socijalno je osjetljiv, ali je i ambiciozan'

- Očekujemo rast od 2,8 posto BDP-a, u ovoj godini očekujemo na kraju minimalan deficit ili čak suficit, ovisno o tome kakva će biti potrošnja na strani lokalne države, što znači da odgovorno upravljamo javnim financijama - rekao je pa naveo specifične prioritete za iduću godinu. 

- Velika izdvajanja i dalje za proces obnove, energetike, obrazovanja, zatim praćenje preporuka Vijeća EU u okviru europskog semestra, reforme iz mehanizma NPOO-a, nastavljamo s politikom trajnog smanjenja udjela javnog duga u BDP-u, ove godine doći ćemo na 60,7 posto, već u idućoj godini očekujemo da bude nešto viši od 58 posto, također i održavati proračunski manjak ispod referentne razine od tri posto - naveo je. 

Prihodi države u idućoj godini su planirani na razini 28,5 milijardi eura, a rashodi na 32,6 milijardi eura. 

- I to je da bismo povećali plaće i mirovine, da bismo ulagali u provedbu mjera pomoći našim građanima i gospodarstvu, da bismo ovaj proračun, koji je socijalno osjetljiv, održiv i ambiciozan, stavili u funkciju i reformskih procesa i jačanja ekonomskog i socijalnog standarda građana, osobito onih najranjivijih, ali i da bismo realizirali naše druge prioritete - naglasio je premijer podsjetivši na zadnji dogovor sa sindikatima javnih i državnih službi o povećanju osnovice za pet posto, kao i božićnice te uvođenju uskrsnice. 

- Kao i povećanje plaća zahvaljujući poreznoj reformi, pozivam one jedinice lokalne samouprave da iskoriste fiskalni prostor koji imaju, prirez im ništa ne nosi i da na taj način daju doprinos. Ako mogu one jedinice koje su to već najavile, mogu i ove druge, stvar je političkog odabira, odgovornosti i volje - kazao je. 

Sredstva se za iduću godinu osiguravaju za, naveo je još, financiranje Zakona o osobnoj asistenciji, uvođenje Zakona o inkluzivnom dodatku, dječjeg doplatka koji će se povećati na oko 250.000 obitelji i preko 530.000 djece. 

Oporba napada proračun: 'Kao Sanaderov je onaj predizborni iz 2009., ali na steroidima'
Oporba napada proračun: 'Kao Sanaderov je onaj predizborni iz 2009., ali na steroidima'

- Da li ga treba uvesti svima? Pa moramo imati neki cenzus, nije isto da li će ga dobivati oni s jako visokom plaćom ili oni s malom plaćom. To ne znači da ne mislimo da svako dijete ne vrijedi isto, ali nije isto koliki su prihodi roditelja - dodao je. 

Podsjetio je na besplatne udžbenike, prijevoz i obroke u školama. 

'Hvala na ručku'

Pokretanje videa...

Plenković curica na Interliberu 00:40

- Meni je jedna draga i simpatična curica iz Slavonskog Broda na Interliberu prišla, slikala se i dobacila, kaže ona meni: 'Hvala na ručku - rekao je Plenković u Saboru te ponovio "Hvala na ručku".

Proračun daje dodatnih 418 milijuna eura, dodao je, za sanaciju šteta od potresa, 251 milijun eura za troškove servisiranja javnog duga, financiranje i sufinanciranje željezničke infrastrukture, povećanje kapaciteta LNG-a terminala, uspostave Hitne medicinske službe, energetsku obnovu, ulaganje u obrambene snage, policiju i zaštitu granica, ra zavoj kulture, turizma, sport...

- Sve je to, između ostalog, razlog za ove jesenske prognoze da će Hrvatska ostvariti drugi najveći rast BDP- u EU i to nakon Malte. Predviđamo identičan rast od 2,8 posto u idućoj godini, inflacija bi trebala usporiti na 3,1 posto, potom na 2,4 u 2025. i 2,2 posto u 2026. - rekao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 120
VIDEO

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada

DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali
MALI IVAN JOŠ JE U BOLNICI

DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali

Dijete se i dalje nalazi u bolnici, a nakon otpusta iz bolnice, djetetu se priznaje usluga smještaja u adekvatnu udomiteljsku obitelj ili ustanovu socijalne skrbi - odgovorili su za 24sata iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad.
Mladić iz 'šlep bande' s drugim partnerom ukrao još 17 auta: Prodavali su ih u staro željezo
KRALI PO PARKIRALIŠTIMA

Mladić iz 'šlep bande' s drugim partnerom ukrao još 17 auta: Prodavali su ih u staro željezo

Mladić (22) i 56-godišnjak s javnih su parkirališta krali neregistrirana vozila, a u dva navrata odvezli su ih uz pomoć vozila za vuču. Mladića sumnjiče i za još sedam krađa s 27-godišnjakom