Obavijesti

News

Komentari 28

Oporba napada proračun: 'Kao Sanaderov je onaj predizborni iz 2009., ali na steroidima'

Oporba napada proračun: 'Kao Sanaderov je onaj predizborni iz 2009., ali na steroidima'

I prije početka rasprave o prijedlogu proračuna za iduću godinu oporba ga je u zahtjevima za stankama kritizirala. Smatraju da je prenapuhan samo zato što nas očekuju izbori za par mjeseci

VIDEO

Danas imamo nešto što se predstavlja kao proračun, a zapravo liči na scenarij nekog nadrealnog filma. Odlučili ste potrošiti 10 milijardi eura više nego 2022, zašto? Postoji li neki krucijalni projekt pa su troškovi eksplodirali ili svjedočimo predizbornoj pirotehnici? Puno vatrometa, kupi glasove, lovu će vraćati netko drugi. Da ste barem dali jedinstveni dječji doplatak od 100 eura pa bi ih manje iseljavalo ili smanjili porez na dohodak pa bi svi zaposleni imali veću plaću ili podigli najniže mirovine za onoliko koliko je rasla inflacija, od ovih novaca ste to mogli napraviti, a na kraju obiteljima, umirovljenicima i zaposlenicima gotovo ništa. Ovo izgleda poput loše izrežiranog filma kojem svi znamo kraj - veći dugovi, politička obećanja bez pokrića, poručio je šef Mosta Božo Petrov uoči rasprave o proračunu za iduću godinu, koji su im u Sabor došli predstaviti premijer Andrej Plenković i ministar financija Marko Primorac.

'Ovo je kao predizborni proračun Ive Sanadera iz 2009., ali na steroidima'

I ostatak oporbe je složan - proračun je napuhan samo zbog izbora. 

- U odnosu na proračun iz 2016., ovaj je dvostruko veći, narastao je za 100 posto, a istovremeno su plaće rasle za pola, mirovine za manje od pola. Dakle, proračun je rastao dvostruko brže nego novac koji ide radnicima i umirovljenicima zbog nečije opsesivne želje za fiskalnom konsolidacijom. Sada kada se približavaju izbori napokon smo shvatili da onima kojima smo osam godina uzimali, nešto moramo i vratiti. I to dovodi do deficita koji je veći nego 2011., a od kojeg smo se godinama oporavljali. Zato reći da je ovo predizborni proračun nije dovoljno, ovo je kao predizborni proračun Ive Sanadera iz 2009., ali na steroidima - naglasio je šef SDP-a Peđa Grbin dodajući kako proračun ujedno pokazuje  i kapitulaciju pred bankama i onima koji su ostvarili ekstra profit.

- Jedan je rekao da u proračunu nema ništa za radnike i umirovljenike, drugi kaže da ima pa bih molio oporbu da se uskladi. Da Grbin predlaže proračun vjerojatno bi bila stavka za štrik. A ja ću predložiti amandman da se predvidi 100.000 eura za obnovu saborskog inventara koju je oporba uništila - poručio je Hrvoje Zekanović.

'Svaki dan ćete potrošiti 11 milijuna eura više nego što uprihodujete'

Svakim danom se sve više troši, a sve manje uprihoduje, istaknuo je IDS-ov Emil Daus. 

Vlada u Sabor poslala prijedlog proračun za 2024. "Socijalno je osjetljiv, ali je i ambiciozan'
Vlada u Sabor poslala prijedlog proračun za 2024. "Socijalno je osjetljiv, ali je i ambiciozan'

- Rashodi su u dvije godine narasli za više od devet milijardi eura, a prihodi nisu rasli ni približno toliko. Ne možemo se oteti dojmu da je ovaj proračun rađen u predizborne svrhe - rekao je, a na isto ukazao i predsjednik Suverenista Marijan Pavliček.

- Ovaj prijedlog veli da ćemo imati minus od 4,1 milijardi eura, to znači da ćete svaki dan potrošiti 11 milijuna eura više nego što uprihodujete. Još jednom se potvrđuje da euro nije bila dobra stvar, a tek ste sada odlučili vratiti dio građanima, što to niste tijekom godine? Živi li jedan prosječni radnik ili umirovljenik bolje nego prije sedam godina? Odgovor je jasan - ne - naglasio je. 

'Iz proračuna se vidi da je Vlada duboko u predizbornoj kampanji'

Da se iz prijedloga proračuna vidi da je Vlada duboko u predizbornoj kampanji smatraju i predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš i zastupnik Fokusa Dario Zurovec.

- Ovaj proračun, ruku na srce, je pravi predizborni, dijelimo novac koji jednim dijelom imamo, a jednim dijelom nemamo, a dijele ga oni koji nemaju dana radnog staža u privatnom sektoru. Projekt Slavonija - ukucane milijarde, a ljudi iselili. Kupuju se glasovi, vidimo povećavaju se rashodi Hrvatskim cestama, a istovremeno se smanjuje dio koji se ukucava u digitalizaciju pa ćemo se malo vraćati prema srednjem vijeku. Dragi učenici koji ste ovdje, politika vam je omogućila da ćete si naći sjajno radno mjesto - u Njemačkoj - kazao je Zurovec, a odgovorio mu je HDZ-ov Goran Ivanović. 

Lerotić: Vladin napuhani proračun za 2024. godinu ne rješava probleme građana
Lerotić: Vladin napuhani proračun za 2024. godinu ne rješava probleme građana

- Dok ste vi plesali sa zvijezdama, netko je brinuo - rekao je. 

'Ne vidimo značajna ulaganja u stanovanje, energetsku obnovu, solarizaciju, reforme obrazovanja, zdravstva, pravosuđa...'

Deficit ne bi bio problem sam po sebi kada bi bio korišten za ulaganja koja su prijeko potrebna za lovljenje koraka s EU, istaknula je predsjednica Kluba Možemo Sandra Benčić.

- Mada plaće rastu u 2024., taj daljnji rast nije predviđen u 2025. i 2026., iz samog proračuna nisu vidljiva značajnija ulaganja u područja koja su ključna, kao što su javno i priuštivo stanovanje, energetsku obnovu, solarizaciju Hrvatske, ne vide se ni nužne reforme obrazovanja, zdravstva, pravosuđa - poručila je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali
MALI IVAN JOŠ JE U BOLNICI

DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali

Dijete se i dalje nalazi u bolnici, a nakon otpusta iz bolnice, djetetu se priznaje usluga smještaja u adekvatnu udomiteljsku obitelj ili ustanovu socijalne skrbi - odgovorili su za 24sata iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

Mladić iz 'šlep bande' s drugim partnerom ukrao još 17 auta: Prodavali su ih u staro željezo
KRALI PO PARKIRALIŠTIMA

Mladić iz 'šlep bande' s drugim partnerom ukrao još 17 auta: Prodavali su ih u staro željezo

Mladić (22) i 56-godišnjak s javnih su parkirališta krali neregistrirana vozila, a u dva navrata odvezli su ih uz pomoć vozila za vuču. Mladića sumnjiče i za još sedam krađa s 27-godišnjakom
Provjerite listiće Eurojackpota! Veliki dobitak ide u Zagreb
IZVUČEN DOBITNI JOKER

Provjerite listiće Eurojackpota! Veliki dobitak ide u Zagreb

U 118. kolu igre Joker izvučen je dobitni Joker broj 423632, koji je nekome iz Zagreba donio dobitak Joker 6 u iznosu od 437.029,87 eura