Obavijesti

News

Komentari 23

Plenković se protivi tome da se nekog naziva 'veleizdajnikom'. I zaboravlja da je HDZ to izumio

Plenković se protivi tome da se nekog naziva 'veleizdajnikom'. I zaboravlja da je HDZ to izumio

Premijer kaže kako "nije u redu da se nekoga naziva veleizdajnicima", referirajući se pritom na sebe. Ali zaboravlja da je HDZ prvi koristio taj izraz u optuživanju svojih političkih protivnika. Čime se on okoristio.

VIDEO

"Nazivaju nas izdajnicima i veleizdajnicima. Bacaju tezu u eter, a nitko neće reći da to nije u redu da se nekoga naziva veleizdajnicima", ispalio je jučer premijer Andrej Plenković.

Koji je prije samo par dana optužio SDP za protuhrvatsko djelovanje.

Neki će reći da je stvar u semantici, neki da je ključ u stupnjevanju. Protuhrvatsko djelovanje ipak nije isto što i "veleizdaja". Ali ako je Plenković već prihvatio tu igru da se nabacuje optužbama za izdajničko ili protuhrvatsko djelovanje, nije jasno zašto se onda jučer javno žalio i izigravao žrtvu.

Jer, on je politički uzletio na krilima stranke koja je retoriku o "izdajnicima i veleizdajnicima" patentirala, eksploatirala i implementirala u svakodnevni politički život.

"VI ste veleizdajnici!"

Plenković je, primjerice, 2014. godine sjedio u Europskom parlamentu - izabran na listi zajedno s Ružom Tomašić koja je u toj kampanji izjavila kako je "Hrvatska za Hrvate, a ostali su tek gosti" - pa nije mogao iz prve ruke čuti saborskog zastupnika HDZ-a Dujomira Marasovića kad je urlao na SDP-ovu vladu: "Vi ste veleizdajnici! Treba vam suditi zbog veleizdaje".

I nije tada mogao kazati da to "nije u redu".

Ali mogao je to reći šatorašima koje je te iste 2014. godine pohodio u Savskoj, gdje su oni aktivno - s plinskim bocama, Tuđmanovom bistom i huškačkim transparentima - radili na rušenju "veleizdajnika" s vlasti.

Čime su ujedno prokrčili put HDZ-u i Plenkoviću do vlasti.

Šatoraši protiv veleizdajnika

Tada su šatoraši, ali i svi drugi HDZ-ovi jurišnici, "bacali tezu u eter" da je SDP-ova vlada "izdajnička i veleizdajnička", dok je Plenković glumio uglađenog europejca i gazio po političkoj kaljuži koju je raskopala upravo njegova stranka. 

Protiv SDP-a tada, kao i 2000. godine, sve HDZ-ove interesne organizacije, od Crkve do udruga, vodile su pučističke pohode upravo i gotovo isključivo na retorici "izdaje i veleizdaje". Na "izdaji" branitelja, generala, Domovinskog rata, domovine, zastave, Franje Tuđmana, digniteta, invalida, udovica, obitelji, vjere, križa...

To je bio katapult koji je lansirao Plenkovića na vlast.

A sada, tankoćutni premijer se žali kako "nitko neće reći da nije u redu da se nekoga naziva veleizdajnicima". 

"Radili protiv Hrvatske"

Premda je on optužio SDP da je "aktivno radio da Hrvatska ne uđe u Schengen". I zaradio lavinu demantija iz europskih stranaka.

HDZ je bio taj koji je od svojih prapočetaka zagadio javni i politički prostor, normalizirao huškačku i zapaljivu retoriku, nabacivao se najtežim optužbama protiv "veleizdajnika" još tamo od Račanove predaje oružja Teritorijalne obrane do Milanovićeva uvođenja ćirilice u Vukovaru.

Dok je istodobno radio na destrukciji države, na kriminalu i korupciji, na osiromašivanju i degradiranju Hrvatske. 

Pljucka na požar

Plenković sada izdaleka pljucka na požar koji je zapalio, razbuktao i potpirivao upravo HDZ. I Plenković ovako teške termine, kao i govor mržnje, kao i desničarski terorizam, kao i nasilje u društvu, osuđuje tek kad se slome na njegovim leđima.

Međutim, ni tu nije dosljedan. Jer Stevo Culej, HDZ-ov saborski zastupnik, izjavljivao je kako je Istanbulska konvencija koju je Plenković progurao u Hrvatskom saboru "prikrivena veleizdaja". Plenković ga nije tada sankcionirao.

Znači, nije da Plenkovića svaki puta zaboli kad netko posegne za veleizdajom. Nekad to nije u redu, a nekad to govore ljudi koji su mu politički potrebni.

I stoga, nije točno ono što je jučer izjavio premijer da "nitko neće reći da to nije u redu da se nekoga naziva veleizdajnicima". Mnogi su govorili da to nije u redu. Stvar je u tome da je Plenković rijetko bio među njima.

On je bio na drugoj strani. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Tajne, bogatstvo i prokletstvo dinastije Tuđmanovih: Daleku rođakinju su spalili kao vješticu
102 GODINE OD ROĐENJA FRANJE

Tajne, bogatstvo i prokletstvo dinastije Tuđmanovih: Daleku rođakinju su spalili kao vješticu

Plus+ Franjo Tuđman rodio se 14. svibnja 1922. u Velikom Trgovišću. U povijest je ušao kao prvi hrvatski predsjednik, no obiteljsko stablo mu je isprepleteno tragedijama, usponima i padovima...

Ravnatelj Sv. Duha za 24sata o bebi u kontejneru: Stabilno je. Bila je pothlađena kad je došla
UŽAS U ZAPREŠIĆU

Ravnatelj Sv. Duha za 24sata o bebi u kontejneru: Stabilno je. Bila je pothlađena kad je došla

Nakon dojave i pronalaska policajci su pozvali Hitnu pomoć te je novorođenče prevezeno u KB Sveti Duh. Zasad se ne zna tko je majka. Iz bolnice su nam potvrdili da je beba bila pothlađena i da je sad stabilno
Doktor koji je spasio bebu iz smeća za 24sata: 'Bila je u krpi, 15 minuta ju je dijelilo od smrti'
DETALJI DRAME U ZAPREŠIĆU

Doktor koji je spasio bebu iz smeća za 24sata: 'Bila je u krpi, 15 minuta ju je dijelilo od smrti'

Procijenili smo da je rođeno prije maksimalno 30 minuta, da je prošlo još 15 minuta, ne bi preživjelo. Novorođenče nije bilo umotano u deku nego neku maramu, koja je bila poput one krpe za poliranje auta - otkriva za 24sata dr. Borna Pribanić.