Obavijesti

News

Komentari 8

Plenković: Zelenski je svojim vodstvom pridonio jedinstvenoj podršci zapadnih snaga Ukrajini

Plenković: Zelenski je svojim vodstvom pridonio jedinstvenoj podršci zapadnih snaga Ukrajini

Drugi sastanak Europske političke zajednice, formata koji okuplja 27 država članica Europske unije i 20 europskih država, bez Bjelorusije i Rusije, održao se u Moldaviji nakon prošlogodišnjeg susreta u Pragu

Premijer Andrej Plenković u četvrtak se u Moldaviji kratko susreo s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, pohvalivši potom njegovu “stratešku” odluku da ostane u Kijevu na početku ruske invazije te njegovu komunikaciju i inteligentno korištenje digitalnih tehnologija.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

Sastanak u Moldaviji

Drugi sastanak Europske političke zajednice, formata koji okuplja 27 država članica Europske unije i 20 europskih država, bez Bjelorusije i Rusije, održao se u Moldaviji nakon prošlogodišnjeg susreta u Pragu.

Na skupu je sudjelovao i premijer Plenković koji je održao niz bilaterala, a između ostalog se kratko susreo i s ukrajinskim predsjednikom.   

Plenković je rekao da sa Zelenskim ima jako dobar odnos i redovitu komunikaciju te da je nedavno bio u Ukrajini zbog čega nije bilo potrebe za dužim bilateralnim susretom s ukrajinskim čelnikom, vrlo „traženim” na skupu u Moldaviji.

Premijer je u izjavi novinarima hvalio način na koji Zelenski vodi ratom pogođenu državu. Posebno se „strateškom i najdalekosežnijom” istaknula odluka ukrajinskog vodstva da odluči ostati u Kijevu „u trenutku kad nisu znali kako će se to sve skupa završiti”. 

Plenković u Moldaviji: 'Ovaj skup nije poruka konfrontacije Rusiji nego podrška Kišinjevu'
Plenković u Moldaviji: 'Ovaj skup nije poruka konfrontacije Rusiji nego podrška Kišinjevu'

'Inteligentan način rada'

Plenković je pohvalio i „inteligentan i sustavan način” na koji Zelenskova vlada koristi digitalne tehnologije i društvene mreže te komunicira sa svojim građanima i međunarodnom zajednicom. 

Ukrajinski predsjednik time je doprinio da se održi „snažno jedinstvo međunarodne zajednice” u potpori Ukrajini, naglasio je premijer. 

Plenković smatra da je novi format Europske političke zajednice, koja će se idući put ponovno susresti krajem godine u Španjolskoj, „dobar i koristan” jer daje priliku zemljama koje nisu članice Europske unije ostvari neposredne kontakte i iskažu svoja stajališta o pitanjima bitnim za europsku sigurnost i zajedničke aktivnosti u budućnosti. 

Premijer je na skupu govorio o hrvatskim naporima za ostvarenje energetske neovisnosti kontinenta putem proširenja LNG terminala na Krku na 6,1 milijardu prostornih metara plina.