Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
1 komentara

Plinara: Nećemo naplaćivati ispitivanje plinskih instalacija

GPZ ne traži posebno izdavanje potvrde o servisu bojlera već je dovoljno da stranka ima potvrdu s posljednjeg servisa bojlera (preporuka je bojler servisirati jednom godišnje)

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1 komentara

Gradska plinara Zagreb (GPZ) izvijestila je u četvrtak sve građane koji su zbog potresa preventivno zatvorili plin da neće izdavati račune i naplaćivati ispitivanje plinskih instalacija pri puštanju plina u objekte.

Sukladno odluci gradonačelnika Milana Bandića, a uzimajući u obzir prirodnu nepogodu proglašenu u Zagrebu i sigurnost građana, postupak priključenja plina provodit će se poštujući proceduru hitnog interveniranja te će instalacije biti ispitane na teret Plinare, navodi se u priopćenju.

SATELIT NE LAŽE Stigle snimke: Snažni potresi pomaknuli su dijelove Zagreba

GPZ podsjeća građane kako je za sigurno puštanje plina potrebno imati pozitivan nalaz statičara ili stalnog sudskog vještaka za građevinarstvo da objekt nije ugrožen potresom te da se plin može pustiti u siguran objekt. Nadalje, potreban je i pozitivan nalaz dimnjačara za sve dimnjake u zgradi, a  popis ovlaštenih dimnjačara objavljen je na stranici GPZ-a (www.plinara-zagreb.hr). Također je potreban i obavezan pristup u sve stanove kod puštanja plina u stambene zgrade.

Po ispunjenju prva dva uvjeta potrebno se javiti na brojeve 0800 400 400 ili 01 6437 755, 01 6302 382, 01 6437 741. U slučaju potrebe za sanacijom plinske instalacije, potrebno je angažirati ovlaštenog izvođača plinskih instalacija koji su objavljeni na web stranici GPZ-a. Cijena sanacije ovisi o radovima koje je potrebno izvesti sukladno troškovniku ovlaštenih plinoinstalatera, na čije cjenike GPZ nema utjecaja.

GOLEMA MATERIJALNA ŠTETA Hrvatski glazbeni zavod nakon potresa: Brinemo za budućnost

GPZ ne traži posebno izdavanje potvrde o servisu bojlera već je dovoljno da stranka ima potvrdu s posljednjeg servisa bojlera (preporuka je bojler servisirati jednom godišnje) što je dio redovne procedure puštanja plina u sustav, a kako bi se mogla garantirati sigurnost distribucije plina.

Iz GPZ-a također pozivaju građane kako s obzirom da prilikom ispitivanja plinske instalacije njihovi djelatnici moraju ući u svaki stan te aktualnu epidemiju koronavirusa, da prije dolaska ispitivača dezinficiraju svoje prostore, drže propisan razmak od djelatnika GPZ-a te dezinficiraju prostor nakon odlaska ispitivača. 

Upozoravaju kako je većina dimnjaka u starijim zgradama je srušena ili urušena, a pogotovo u samom središtu grada. Ako je plinski bojler spojen u takav dimnjak sigurno će doći do povrata dimnih plinova te mogućnosti smrtnih posljedica zbog trovanja ugljičnim monoksidom.

Zagreb: Gradonačelnik Milan Bandić sazvao stožer Zimske službe GRADONAČELNIK O NEPOGODI Bandić: Donirat ću 20 posto od plaće u fond za koronu i potres

Također upozoravaju se korisnici da ne smiju koristiti bojlere sa spojem u srušene ili oštećene dimnjake, kao i da su vrlo opasni i dimnjaci koji izvana nisu oštećeni, ali im je oštećena  unutarnja strana. Zato se plinski bojleri sa spojem u dimnjak ne smiju upotrebljavati bez da dimnjak pregleda područni dimnjačar, stoji u priopćenju GPZ-a.

Tema: Potres u Zagrebu

Možda vas zanima i ovo:
Message