Obavijesti

News

Komentari 18

Plitvice u malom: 'Turisti me ljube kad vide most u dvorištu'

Plitvice u malom: 'Turisti me ljube kad vide most u dvorištu'
9

Holjevci u Rastokama žive već 300 godina. Odande ne želi otići ni Renatova obitelj. Zaigrana braća kupaju se u Rastokama, Korani ili Mrežnici, ne idu često na more jer u svom kraju imaju sve što požele

VIDEO

Čaša vode iz Rastoka je najbolja. Ja je pijem cijeli život i ništa mi nije, govori nam Renato Holjevac (49) dok ulijeva tekućinu u čašu ispod mosta u svom dvorištu. To je prvo čime nas je ponudio kad smo ga posjetili u Rastokama, gdje mu slapovi Slunjčice presijecaju kuću. Tu živi sa suprugom Anom (39) te sinovima Vitom (9) i Lukasom (6).

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:23

- Govore da voda nema boju, ali ovdje u Rastokama kažu da ima boju, okus, miris. Ima sve - rekao nam je na početku. Čaša hladne vode od otprilike 12 stupnjeva na ljetni sušni dan dobro nas je trgnula, ali nas je pogled s njegova trijema ponovno ošamutio. Prizor vode koja se prelijeva u mnoštvo manjih i većih slapova, kaskada, brzaca i jezera Holjevcima je svakodnevica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
holjevac

- Čovjek se navikne na zvuk vode. Čak i turisti koji dođu gledaju malo čudno, ali onda kad prespavaju, kažu da nikad u životu nisu bolje spavali. Kada dođu obitelji s malim bebama, ne mogu ih uspavati nikako, onda dođu ovamo i beba zaspi za sekundu. Imali smo i Nizozemca koji je pisao knjigu četiri godine. Tu je dvije noći na laptopu pisao i došao mi je treći dan, grlio me i ljubio jer je knjigu koju je pisao četiri godine završio u dva dana. Znači da mu je pasao taj mir - rekao je ponosno. Turisti u njegovu apartmanu Slap na početku Rastoka najčešće ostaju jednu noć, ali ima i onih koji se zadrže i nekoliko dana. Dolaze pretežito ljeti, zima je slabija, osim, primjerice, za Novu godinu, kad zna imati po nekoliko upita za smještaj. Iako im je more blizu, kupaju se u Rastokama, Korani i Mrežnici.

holjevac

- Kad vide da slap siječe kuću, gosti su oduševljeni, vrište, ljube me, grle me. Nisu to nikad u životu vidjeli i iznenađeni su. Kažu da su slike lijepe ali kada dođu, kažu da je to fantastika - govori nam. Na pitanje kakav je život na rijeci Renato ne razmišlja ni sekunde.

- Ovdje je lijepo živjeti, nema stresa, nema pritiska. Nije kao u Zagrebu, u većim gradovima. Radi se i živi se nekako normalno. Još da imamo neku privatnu firmu koja bi zaposlila više ljudi, ali živjeti je prekrasno - kaže. Govori nam kako mu je djetinjstvo bilo uzbudljivo, baš kao i njegovim sinovima, koje ipak ponekad mora tjerati iz kuće jer previše sjede za računalom. No, nije uvijek bilo bajno, kaže nam. Nudili su mu čak milijun i pol eura za kuću, ali je odbio. Ni sam ne zna je li to bila pametna odluka jer, kaže, sve na kraju krajeva ima svoju cijena.

- Ako moja djece žele ostati tu kad odrastu, neka ostanu, ako ne, dobro – rekao je. Naravno, bilo bi mu drago jer njegova obitelj ovdje živi 300 godina.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke