Obavijesti

News

Komentari 4

Pliz, pliz, aj’ daj mi griz te janjetine: Papiga Koko je hit!

Pliz, pliz, aj’ daj mi griz te janjetine: Papiga Koko je hit!

Kad je ljeto, onda je vani. Slobodan je pa se spusti do gostiju. Većina ga obožava, interesantan im je, rekao je vlasnik restorana Torcida Jere Šuperba, čiji je brat Željko vlasnik papige

VIDEO

Restoran Torcida u Donjem Polju kraj Šibenika poznat je u cijeloj Dalmaciji zbog svoje pečene janjetine. No osim ukusne delicije, ono što daje šarm restoranu zasigurno je papiga Koko.

Vlasnik ove papige i restorana Torcida, Jere Šuperba, ispričao nam je kako dvogodišnji Koko voli provoditi vrijeme s gostima najviše tijekom ljeta, kad ga puste na terasu restorana.

- Kad je ljeto, onda je vani. Slobodan je pa se spusti do gostiju. Većina ga obožava, interesantan im je - rekao nam je vlasnik i otkrio da je Koko upravo uz goste gurmane otkrio i svoju gurmansku stranu.

A Koko je prvi put okusio janjetinu uz goste koji su mu dali da proba. Pitali smo vlasnika voli li Koko i drugu hranu koju ćemo češće vidjeti u svome tanjuru.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

'Voli meso i krumpire'

- Pa voli meso. I krumpire! - odgovorio nam je simpatični Jere, čiji brat Željko Šuperba je zapravo Kokov vlasnik.

No nije Koko izbirljiv. Tijekom hladnijeg vremena i zime, kad je prehladno da zabavlja goste pa boravi u kući, prekrasna sivoplava papiga zadovoljna je i uobičajenom hranom za papige, sjemenkama, mrkvicama, jabukama i salatom. Fini komadići janjetine ionako su povremena poslastica, a najviše će oblizati kljun papršnjakom i janjećim repom, koji će očerupati u tren oka. Željko nam je ispričao da Koko zapravo baš i ne jede janjetinu u pravom smislu te riječi.

- On ju više ‘melja’. Ne bi baš ni smio. To je njemu zanimljivo, ali voli pržene krumpiriće i kapulicu - priča nam.

Ipak, otkriva nam Željko, sjemenke mu nisu toliko ukusne kao stvari koje tu i tamo dobije sa stola. Koko inače živi u stanu, ali većinu dana, ako je lijepo vrijeme, provede vani, izvan svoje krletke.

- On po danu nikad nije u kući, samo navečer, i tad spava. Ljeti i navečer ostane vani kad je topla noć. Sloboda mu je najbolja zabava - kaže Željko, koji je svom ljubimcu ipak kupio mnoge igračke za krletku kako bi se, u slučaju da je u njoj, ipak zabavljao.

'Društven je! Sam bi poludio'

- Ako je u kavezu, on mora biti s nekim. Društven je! Ako bi bio sam u kući, on bi poludio. Počupao bi si krila i perje, pao u depresiju. Oni moraju biti u nekoj zabavi. Zato sam i došao do ideje da ga puštam van da leti - objasnio je Željko. Ljudi ga često pitaju kako to da živahni Koko ne pobjegne.

- On je skužio gdje je njemu baza, dok su mu bila podrezana krila (dok nije mogao letjeti) šetali smo ga oko kuće da vidi gdje mu je baza i gdje će se vratiti - kaže Željko.

Kad je pušten, voli biti na tendi restorana, pa skoči na stolac, pa na stol... I tamo dobije pokoju poslasticu. Koko za sad zna reći oko 20-ak riječi, no riječ “janjetina” još nije naučio. Vlasnici ga nisu naučili ni psovati, a Željko kaže da je pametan i da u dva dana može naučiti neku riječ. No i tu postoji caka.

- Nikad ga nismo učili, on sam nauči iz konteksta. Jednom sam uzeo gitaru i zapjevao ‘kad mi padne šešir na čelo’, a on je sutradan govorio ‘šešir na čelo’! Ali onaj dio ‘kad mi padne’ ne želi naučiti. Moraju mu se svidjeti riječi. Ali riječ ‘janjetina’ još nije naučio - smiju se Jere i Željko.

- Ma divan je, jebivjetar pravi, ne boji se nikoga! Stoji na naslonu stolca, uzima sitnice, igra se - smije se jedan od redovnih gostiju Torcide.

A Koka iz stana dovedu u restoran upravo na zahtjev njegovih obožavatelja, kad je sala restorana prazna. On je dobar i ne smeta nikome, kažu naši sugovornici. Inače, trogodišnja papiga je žako, afrička siva papiga, jedna od najinteligentnijih ptica. Žakoi su poznati po velikoj sposobnosti oponašanja i jedina je vrsta papige koja može naučiti izgovarati pune rečenice. Osim toga, ove papige iznimno su društvene i dobroćudne.

Simpatije publike nedavno je pokupio još jedan pernati veseljak poput Koka. Dvogodišnji Hugo iz Splita prava je YouTube zvijezda. I on voli sve što ne bi trebao, pa pije Coca-Colu i krade cigarete, ali sve je osvojio svojim brbljanjem, pa na popularnoj platformi ima tisuće fanova.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag