News

Komentari 15

Pljačka prapovijesne grobnice: Među osumnjičenima i 'šaman'

Pljačka prapovijesne grobnice: Među osumnjičenima i 'šaman'

Jedan od najvećih prapovijesnih grobnih humaka u Europi godinama je pljačkao dvojac kod kojih je policija našla na desetke predmeta koji izgledaju kao arheološki nalazi

Policija je podnijela kaznenu prijavu protiv dvojice muškaraca od 40 i 45 godina zbog zabranjenih istraživačkih radova, prisvajanja kulturnog dobra i tešku krađu. 

Jedan od osumnjičenih, donosi Večernji list, navodno je samoproglašeni je šaman i pustolov iz Podravine Robert Markovčić Moko koji je u rujnu najavio ulazak u predsjedničku utrku. 

- Istina, oduzeli su mi neke predmete, ali to nisu nalazi s tumula. (zemljani humak iznad groba). Na tumulu sam za Noć vještica s članovima udruge, koju sam osnovao, dva put prespavao, ali nisam kopao - rekao je Markovčić i dodao da će se žaliti ako je optužnica protiv podignuta. 

Policija je podignula prijavu pod sumnjom da je dvojac od 2013. do 2016. na području arheološke zone Bistričak kod Jalžabeta bez dozvole obavljao istraživačke radove na tumulu. Zapravo se radi o pljački jednog od najvećeg prapovijesnog humka u Europi. Istragom domova policija je pronašla nekoliko desetaka predmeta koji sliče na arheološke nalaze.

Najčitaniji članci