News

Komentari 57

Po covid potvrde od danas i u ljekarnu: 'Gužve su, interes je velik. Uskoro ćemo i cijepiti'

Po covid potvrde od danas i u ljekarnu: 'Gužve su, interes je velik. Uskoro ćemo i cijepiti'

Svi građani od četvrtka mogu svoje covid potvrde podići i u ljekarnama. Kako je ispričala Ana Soldo iz Hrvatske liječničke komore, interes je velik, ali vjeruje da će se navala kroz par dana primiriti

Predsjednica Hrvatske liječničke komore Ana Soldo komentirala je za N1 izdavanje covid potvrdi koje se od danas mogu podići i u ljekarnama. Poručila je kako ima gužve, ali i da je bilo određenih tehničkih poteškoća u nekim ljekarnama. Kaže kako je interes jako velik. 

- U pozadini cijele priče je dostupnost ljekarni i zato smo ljekarne htjeli angažirati i za cijepljenje i ostalo. E-građane koristi uglavnom mlađa populacija, a starijima je lakše otići u ljekarnu, ima ga svako mjesto u Hrvatskoj - poručila je Soldo. 

U ljekarnama bi kroz tjedan, dva trebalo krenuti i cijepljenje, najavila je. Sustav se treba informatički pripremiti, ali se trebaju angažirati i liječnici koji bi cijepili. Poručila je kako je ideja educirati ljekarnike za cijepljenje kako bi i oni mogli cijepiti protiv covida i gripe. 

Interes za kućne testove je značajno pao nakon početnog elana. 

- Postojao je interes za kućne testove dok ih nije bilo, sad se interes naglo smanjio. Hoće li testovi biti validirani, ne znam, ali postoje iskustva drugih zemalja gdje su ljekarnici testirali i prijavljivali u bazu pa su izdavali potvrdu. Možda je to najbolje rješenje da se dobije potvrda ako ste negativni - istaknula je Soldo. 

Vjeruje kako će prvih nekoliko dana biti gužve. 

- Ljekarna je jedini organizacijski oblik zdravstvenog sustava u kojem nema naručivanja. Vjerujem da će prvih dan biti velika gužva, jučer je bilo u medijima, ali će se i to smanjiti. Očekujem da kroz par dana više neće biti navale - rekla je i poručila građanima da sa sobom moraju imati osobnu ili zdravstvenu iskaznicu kako bi dobili covid potvrdu.