Obavijesti

News

Komentari 103

'Po nalogu Plenkovića prijeti nam suspenzija demokracije...'

'Po nalogu Plenkovića prijeti nam suspenzija demokracije...'
1

Naveo je kako Plenković traži, HDZ poslušno izvršava, a dijaspora predlaže da se zastupnicima oduzme pravo na repliku i stanku te da ih se kažnjava sa 10.000 kuna...

VIDEO

Najavljene izmjene poslovnika Sabora te najavljeno uređivanje instituta replike i stanki uznemirile su duhove u sabornici te izazvala svađu između vlasti i oporbe. Lavinu je pokrenuo Branimir Bunjac (Živi zid) koji je u Velikoj vijećnici ustvrdio da je sada potpuno jasno kako Hrvatskoj prijeti suspenzija demokracije po nalogu Andreja Plenkovića. 

- Na jedan smo korak do uvođenja diktature. Nakon što je bivši udbaški provokator najavio drastičnu izmjenu izbornog zakonodavstva, danas čitamo da se premijer poželio gušenja slobode riječi metodama koje se nisu koristile još od Aleksandra Karađorđevića - ustvrdio je Bunjac. 

Naveo je kako Plenković traži, HDZ poslušno izvršava, a dijaspora predlaže da se zastupnicima oduzme pravo na repliku i stanku te da ih se kažnjava sa 10.000 kuna ako povise glas u Saboru. Na njegovo izlaganje Josip Đakić (HDZ) dobacivao je iz klupa. 
- Ja se osjetim uvrijeđenim kad vas vidim gospodine dragi pa ne tražim zbog toga da vas se kažnjava - uzvratio je Bunjac.  

Ustvrdio je kako na izmjenama poslovnika rade najrigidniji poslušnički kadrovi HDZ-a. Smeta mu što će se raditi pravilnik na kojem nema rasprave u Saboru. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Na taj način Plenković će u svojim rukama spojiti ono što je oduvijek htio, a to je zakonodavnu, izvršnu  sudsku vlast. On će postati veliki gospodar Hrvatske. A vrhovni sudac postat će Gordan Jandroković koji će izricati sudske presude. On će govoriti kome će se naplatiti 10.000 kuna. Recite mi do koje karikaturalnosti je stigla ova Vlada nakon samo 13 mjeseci mandata? Bačiću i ostali pametnjakovići iz HDZ-a u Ustavu RH, je ga Udba pisala ali kakav je takav je, jasno piše da se jamči sloboda govora - poručio je. 

Bunjac je ustvrdio kako on može vikati ili hodati na trepavicama te vladajuće upitao što to njima smeta. 

- Njega smo uvrijedili, veličinu, neš ti. Po čemu Plenković ima posebna prava, recite javnosti, da se njemu ne smije udarati pločicom po stolu. To je jedna nevjerojatna umišljenost, narcisoidnost koja graniči sa čistom patologijom - ustvrdio je Bunjac. 
Zastupnik Živog zida pozvao je zastupnike da otvore oči i stanu kao jedan te jasno i glasno poruče "ovo neće proći". Reagirao je predsjedavajući Gordan Jandroković. 

- Kolega Bunjac da vas smirim kao i one koji su eventualno povjerovali da je ovo što zastupnik govori istina. Ovdje je polemika s novinskim tekstom. Poslovnik ima snagu zakona i on je jedan od akata koji se donosi na plenarnoj sjednici većinom glasova. Dakle nikakvi pravilnici ne mogu mijenjati ovaj poslovnik jer on je jedan od najjačih aktova koji ovaj Sabor donosi. Molim vas da ne radimo bezrazložnu paniku temeljem teksta koji se pojavio u novinama - poručio je.   

Grmoja: Žele zaustaviti one koji govore u Saboru

Nikola Grmoja (Most) također je ustvrdio da je očita namjera da se u Saboru zaustave oni koji govore, savjesno obavljaju dužnost i koji su u sabornici te koji nisu glasačka mašinerija koja diže ruke za štetne prijedloge koje daje Vlada. 

- Dakle upravo te koji govore, njih treba kazniti. One koje treba skupljati na glasovanje i koji nikada ništa u Saboru ne govore i primaju plaću, njih treba nagraditi. Znamo kako je ova većina sastavljena i kupljena. Znamo to je kreator i naručitelj ove odluke.

Andrej Plenković je bio nezadovoljan jer je morao cijeli dan ovdje pred zastupnicima, odgovarati na pitanja. I sad treba ugušiti slobodu govora kako bi Andrej Plenković bio zadovoljan - upozorio je Grmoja. 

Na najavu uvođenja novčanih kazni, pozvao je vladajuće da se one uvedu za loše odluke koje je donio Sabor poput Zakona o privatizaciji, Zakona o koncesijama, lex Perkovića.

- Idemo to kažnjavati, a ne za ono što govorimo u Saboru. Vi idete otvoreno protiv slobode govora i to je nečuveno. Nakon što ste ugasili istražno povjerenstvo kako se ne govorilo o onom što ste radili svih ovih godina, najavljujete novi zakon zatvaranje arhiva, idete u gušenje slobode govora u Saboru. Pa do kud ovo ide? - ustvrdio je Mostovac. 

Upozorio je i da vladajući po nalogu premijera idu protiv Ustava.

- Neće vam proći, mi ćemo naći načina kako govoriti i kako upozoravati na ono što radite i što ste radili. Pa ako trebamo platiti i novčane kazne, platit ćemo ih, ali ćemo govoriti i nećete nas zaustaviti. Ovo nije apsolutistička monarhija, ovo je parlamentarna demokracija -rekao je Grmoja. 

Jandroković se ponovno uključio u raspravu i poručio zastupnicima da se ne moraju brinuti jer će imati punu slobodu govora te da nikome nije na kraj pameti osporavati pravo zastupnicima da govore. 

- Najavio sam da ćemo ići u promjene poslovnika, ali sasvim sigurno ne takve da bi bilo kome osporili pravo govora. Pa to zaista bi bilo demokratski i nikad se na takvo što ne bi odlučili - ustvrdio je. 

Bačić: Pokazali ste svu raskoš populizma

Branko Bačić (HDZ) ustvrdio je kako su Most i Živi zid u pet minuta pokazali svu raskoš populizma predbacivajući HDZ-u da ih želi ušutkati. Ustvrdio je kako je to neistina. 

- Nikada u povijesti Sabora nije bilo ovoliko rasprava neutemeljenih, populističkih kao što ih je u posljednje vrijeme. I HDZ nema vas namjeru ušutkati, dapače mi vas potičemo da govorite i vas u Živom zidu i vas u Mostu jer svaki vaš nastup diže rejting HDZ-u jer prokazani ste - rekao je Bačić.
 
Kazao je kako se politički program i rad Most-a svodi se na čitanje jutarnjeg tiska kako bi se za govornicom u Saboru moglo ocrniti HDZ.

- Kad ste spomenuli Poslovnik onda se morate prisjetiti, jel valjda toliko pamćenje imate da je proceduru i postupak izmjene Poslovnika započeo glavom i bradom Božo Petrov, i na tome je inzistirao. I bio je toliko uspješan da nije čak niti došao do jednog nacrta prijedlog, a to je bila njegova agenda, kada je došao na mjesto predsjednika Sabora - kazao je Bačić. 

Izvijestio je kako se u izmjene poslovnika ide kako bi se vratio dignitet zastupnicima pa i onima iz Mosta i Živog zida te da će se uvažiti svačije primjedbe. Upozorio je da se zloupotrebom instituta replike ubija svaka rasprava u Saboru te zastupnici odustaju od pojedinačnih rasprava. 

- Replike pogoduju onima koji o ničemu pojma, te koji ne znaju ništa o zakonima koji su na raspravi - ustvrdio je Bačić. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 103
VIDEO

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...

Pokazao mi je rukom da priđem krevetu, primio me za ruku i tri puta stisnuo. Tako smo se pozdravili, rekla je za 24sata Manolićeva kći Zrnka

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije

Kad se on rodio, u svijetu su se pojavili prvi radio aparati. Bilo je to vrijeme nijemog filma, Tesla je imao tad samo 66 godina, a internet, televizija i slične stvari postojale su samo u njegovoj glavi...
Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor