Obavijesti

News

Komentari 35

Pobijedila crne prognoze: Ema (7) je preživjela nalet kamiona

Pobijedila crne prognoze: Ema (7) je preživjela nalet kamiona
3

Ema (7) u travnju je bila pod kotačima kamiona. Liječnici su rekli da je u Božjim rukama. U četvrtak je izašla iz Klaićeve bolnice nakon 2,5 mjeseci i 21 operacije

VIDEO

Volim jako crtati i slikati, trčati po livadi, ljuljati se na ljuljački i skakati na trampolinu. Obožavam i svoj bicikl.

Dugačak je niz svega što voli i u jednom dahu nabraja živahna i pričljiva Ema Erdelji (7) dok se nestrpljivo meškolji u krevetu Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj ispitujući roditelje Saru Petravić (26) i Ivana Erdeljija (33) kad će krenuti iz bolnice. A sreću ne skriva nitko – ni Ema, ni njezina brojna obitelj, ni tim liječnika i sestara koji su o njoj skrbili posljednja dva i pol mjeseca. U tom je periodu djevojčica prošla čak 21 zahtjevnu operaciju. Na nju je 8. travnja ove godine, dok se vraćala iz škole, naletio kamion na pješačkom prijelazu u Šartovcu pokraj Kutine. Prognoze su bile strašne.

- Sad je sve u Božjim rukama, ne može se izvući bez težih posljedica - rekli su liječnici.

No zahvaljujući odličnoj reakciji tamošnje Hitne pomoći, liječnika u OB-u Sisak, koji su joj stabilizirali vitalne funkcije i ponajviše tima u Klinici za dječje bolesti, Ema je jučer izašla iz Klaićeve i otišla na rehabilitaciju u Krapinske toplice, čemu se posebno veseli. Kupat će se, kaže, i vježbati svaki dan.

Predstojnik Klinike za krirugiju u Klaićevoj, prof. dr. Božidar Župančić, te kirurzi dr. Rok Kralj i dr. Zoran Barčot kažu da je u bolnicu došla s višestrukim teškim ozljedama.

Sedam je dana bila u komi

- Imala je otvoreni prijelom lijeve natkoljenice i tešku ozljedu desne, prijelom zdjelice, jaki potres mozga, napuknuće jetre, nagnječenje pluća i veliku ranu na trbuhu zbog koje je prijetila opasna infekcija – kaže dr. Kralj, koji je uz dr. Barčota vodio brigu o Eminu kirurškom liječenju.

Sedam dana je bila u induciranoj komi, a liječnici su je cijelo vrijeme budno pratili pa je izbjegla infekciju koje su se pribojavali. Kroz 21 operaciju u Klaićevoj potpuno su joj sanirali sve ozljede te presadili umjetno potkožno tkivo, nakon čega su joj presadili i kožu na teško ozlijeđenu desnu natkoljenicu. Posao koji su liječnici obavili skrbeći o Emi zadivljujuć je i na nivou najboljih svjetskih klinika. A i liječnički tim, uz svu stručnost i profesionalnost, sve je proživljavao vrlo emotivno.

Dvadeset liječnika spremno je toga dana čekalo Emin transport iz sisačke bolnice. S obzirom da smo znali što se dogodilo, i da ju je kamion najvjerojatnije povukao među kotače, strepili smo u kakvom će stanju doći. Moram priznati da tako strašnu ozljedu kakva je bila na njezinoj nozi nikad nisam vidio. Noga je izgledala kao otvorena knjiga. No Emina mladost postala je njezina najveća prednost i uz našu pomoć posve se oporavila – priča dr. Barčot.

Dr. Kralj i prof. dr. Župančić dodaju da odrasla osoba ovakve ozljede u pravilu ne bi mogla preživjeti. Čak i kad bi se dogodilo takvo čudo, ostale bi teške psihičke posljedice, kojih kod male i vesele Eme uopće nema.

Ema posljednja tri tjedna staje na noge uz pomoć hodalice i lagano se kreće vraćaju ći se svakodnevnim aktivnostima poput jela ili obavljanja higijene, a u Klaićevoj je cijelo vrijeme imala i fizikalnu terapiju.     

Posljedice stravične nesreće će u budućnosti biti minimalne

U sljedeća tri tjedna u Krapinskim toplicama oporavit će se još bolje jačajući, među ostalim, muskulaturu, koja se opustila zbog dugotrajnog ležanja, a liječnici se nadaju da će posljedice jezive nesreće koju je preživjela u budućnosti biti minimalne. U cijeloj priči brzo je reagiralo i Ministarstvo zdravlja, kojem su liječnici iz Klaićeve slali zamolbu da odobre kupnju umjetne kože za Eminu transplantaciju.

Riječ je o vrlo skupom materijalu za koji bolnica mora tražiti posebno odobrenje, a nakon zahtjeva u ministarstvu su vrlo brzo reagirali i sve odobrili kako bi liječnici što prije mogli obaviti potrebne zahvate plastične i rekonstruktivne kirurgije.

Veliku su ulogu odigrale i medicinske sestre, zbog kojih se Ema osjećala kao da je u obiteljskoj atmosferi, provodeći svoje dane uz prijateljska i nasmiješena lica. Zato je djevojčica u četvrtak na odlasku iz bolnice, sa smiješkom govorila da su svi u bolnici bili jako dobri prema njoj, a pohvale idu i s druge strane - medicinske sestre, naime, kažu da je Ema cijelo vrijeme bila jako dobra te da je pacijent za poželjeti. Čak i bolničku hranu je Ema voljela, osobito špagete i variva, jedino joj je bilo žao što nisu kuhali grah i kupus, što joj je najdraže jelo. Veseli se Ema i ponovnom druženju s dvije mlađe sestrice, Editom i Evom, a ponosno nam se pohvalila i kako je ovu školsku godinu završila kao prvašić odlikaš. I to sa školskom pohvalnicom. A Emin primjer, bez obzira na lijep i sretan završetak kojemu se svi radujemo, svakako je i podsjetnik koliko svi trebamo biti oprezniji u prometu, osobito kad su djeca u pitanju. Svake godine u Hrvatskoj život na cestama izgubi nekoliko djece u dobi do 13 godina koja stradaju kao pješaci, a više od sto ih bude teško ozlijeđeno. Stoga je poruka za sve da, i kad su sigurni u svoju vožnju, dodatno pojačaju oprez.     

Više različitih izjava svjedoka

Ema živi 200 metara od škole i bila je na putu kući kad ju je na pješačkom prijelazu udario kamion. Roditelji ni danas ne znaju što se točno dogodilo jer je više svjedoka ove strašne nesreće dalo različite izjave. Vozač i njegova supruga zvali su Eminu majku i raspitivali se kako je djevojčica.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...