Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
62 komentara

'Pobijedio je pijetet prema 11 heroja koji su tamo stradali...'

Gubitnici su svi oni koji su nastojali isprovocirati da ova situacija oko ploče u Jasenovcu izazove nered, duboke podjele u društvu, pa i zaokupira hrvatsku politiku i hrvatsku medijsku pozornost, kazao je

Foto: Robert Anić/Pixsell
62 komentara

Na upit ima li pobjednika u priči oko HOS-ove ploče koja je danas premještena iz Jasenovca Lovro Kuščević kazao je da se zna tko je u Domovinskom ratu bio pobjednik.

- Danas ovdje nema naročitih pobjednika. Ovdje je pobijedio pijetet prema žrtvi 11 heroja koji su stradali tamo, pijetet prema svim žrtvama Jasenovca, kazao je ministar.  Međutim, ovdje ima gubitnika. Ovdje su gubitnici svi oni koji su nastojali isprovocirati da ova situacija oko ploče u Jasenovcu izazove nered, duboke podjele u društvu, pa i zaokupira hrvatsku politiku i hrvatsku medijsku pozornost. Umjesto da se bavimo životnim temama, gospodarstvom, demografijom, nama se nameću ove teme - izjavio je ministar uprave Lovro Kuščević u Dnevniku HRT-a.

- Razvila se fama oko statuta. U Hrvatskoj imamo preko 50.000 udruga. Prema zakonu o udrugama iz 2014. svi su dužni uskladiti svoje statute s novim zakonom. Sve udruge, pa tako i HOS-ove rade usklađenje svojih statuta s tim zakonom. Nitko tu ne spominje ni grbove, ni obilježja niti pozdrave - kazao je Kuščević. 

- Vlada je osnovala Vijeće. To je Vijeće stručnjaka, ne političara koji imaju zadaću na povijesnim činjenicama dati preporuku Vladi RH kako se ubuduće odnositi prema obilježjima svih totalitarnih režima. 

Na upit kada bi se to moglo očekivati Kuščević je kazao da su oni u Ministarstvu krenuli uspoređivati europsku praksu u vezi ovoga problema te da na pameti imaju razne ideje. 

- Nećemo istrčavati dok Vijeće ne donese svoje preporuke. Kada Vijeće donese preporuke Vlada RH vrlo brzo napravit će jedan zakon i uputiti ga u saborsku proceduru - kazao je. 

Odgovarajući na pitanje hoće li u konačnom prijedlogu pozdrav "Za dom spremni" biti označen kao oznaka totalitarnog režima i kao takav biti zabranjen, ministar Kuščević je rekao da mu je teško prejudicirati odluke Vijeća i njegove preporuke. 

- Sasvim je sigurno da ćemo se pridržavati onih preporuka koje Vijeće preda, a koje će biti, ja vjerujem utemeljene na povijesnim istinama - kazao je.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message