Obavijesti

News

Komentari 66

'Pobijedit ćemo autizam': Mali Patrik treba volontera za rad

'Pobijedit ćemo autizam': Mali Patrik treba volontera za rad
8

Dječak Patrik ima autizam. Njegovi roditelji provode Son-Rise program i traže volontere koji će nastaviti raditi s njihovim jedincem. Čim se probudi, Patrik pali glazbu i kreće plesati...

VIDEO

Naš Patrik kao da konačno nije sam, u očima mu se vidi da je sretan što netko razumije njegov svijet, sretno priča Jasmina Karamarko-Juretić (40), mama autističnog dječaka Patrika koja posljednjih godinu dana s njim provodi Son-Rise kućni program.

POGLEDAJTE VIDEO:

Patrik (7) iz Zagreba ima autizam: Njegovi roditelji traže najmanje pet volontera koji bi radili s Patrikom Reporterka: Paula Osojnik

Posted by 24sata on Sunday, 19 November 2017

Kako objašnjava, Son-Rise je engleska metoda koja iznimno pomaže autistima u razvijanju socijalnih vještina. Son - Rise program izvorno je nastao iz američke obitelji Kaufman koji su ga provodili sa svojim sinom od 1974. godine. Program se odvija u takozvanom ‘playroomu’, u njihovom slučaju u Patrikovoj spavaćoj sobi. Velika ljuljačka i puno raznih igračaka krase Patrikov ‘playroom’.

Son-Rise može trajati od petnaest minuta pa sve do sat i pol vremena, ovisi o dječakovoj pažnji, koncentraciji i želji. Sve se odvija jedan na jedan, odnosno Jasmina i Patrik su u vrijeme Son-Risea sami u sobi.

Autistični dječak Patrik

- On primjerice uzme neku igračku i vrti ju, a ja mu se pridružim. Nakon otprilike desetak minuta te repetitorne radnje, Patriku to prestaje biti zanimljivo, okreće se meni, prati me i svoju pažnju tada usmjeri na mene. Na taj način se njegova pažnja s ponavljajuće radnje seli na stvarnu osobu. On je tada jako sretan jer vidi da ja igram njegove igre. Zadovoljan je što se ja na taj način zainteresiran za njegovu igru - objašnjava Jasmina i ističe da Son-Rise metodom ona zapravo ulazi u Patrikov svijet.

Jasmina i suprug Ive (38) sada traže najmanje pet volontera koji bi radili s Patrikom i tako rasteretili njihov raspored.

- Primamo pet novih volontera punih energije, entuzijazma i kreativnosti, pet hrabrih srca spremnih na pozitivne promjene u svom i našem životu. Prije svega tražimo ljude koji su kreativni, optimistični i živahni. Nipošto ne smiju biti povučeni u sebe - kaže Jasmina.

Dodaje da bi volonteri obogatili Patrikovu interakciju s drugim ljudima.

Autistični dječak Patrik

Kako navodi, dosadašnji rezultati Son-Rise tretmana su fantastični. Patrik je kroz godinu dana rada postao mirniji, kontaktibilniji i topliji. Puno se lakše kontrolira i ima puno manje ‘tantruma’, trenutaka u kojima je podložan autoagresiji, vrištanju i štipanju. Inače je Patrik jako veselo dijete.

- On je povišenog raspoloženja od jutra, sretan je, voli se škakljati i maziti. Uz to, voli mobitele, ekrane i bilo kakvu izmjenu slika, ali ne damo mu puno toga jer je u fokusu Son-Risea interakcija s ljudima. Patrik i jako voli slušati glazbu. Dobar glazbeni ukus naslijedio je od mene - smije se Jasmina i dodaje da Patrik najviše voli punk, a najčešće sluša Madonnu, Brkove ili System of a Down.

Patrik treba snažniji poticaj, stisak, jače tonove i vizualni poticaj. Drugi u spektru često trebaju upravo suprotno pa su im poticaji koji Patriku koriste nepodnošljivi - velike su razlike među djecom u spektru pa je pogrešno generalizirati.

Jasmina i Patrik gotovo svakodnevno plešu, pri čemu Patrik razvija koordinaciju i motoriku. - U tim trenucima je jako sretan. Kada zajedno plešemo, mama se uznoji, Patrik je neumoran - smije se Jasmina i dodaje da se u njihovoj kući slavi svaki djetetov pogled i kontakt, takozvano ‘zeleno svjetlo’ od njihovog Patrika.

Iako Son-Rise program nije osobito popularan u Hrvatskoj, Jasmina i njen suprug Ive na ideju za provedbu došli su preko Nataše Bahun (44), predsjednice udruge Progovori autizam - širi ljubav, čiji je sin Ivor (7) također autist. I ona već godinama provodi Son-Rise zahvaljujući kojem je njen sin počeo pričati. Za tu metodu ima samo riječi hvale.

Autistični dječak Patrik

- To je program koji se bazira na ljubavi i prihvaćanju, osnažava se povezanost roditelja i djeteta, kao i djetetove motivacije. Kroz rad s volonterima dijete s autizmom razvija bliskost i prema drugim ljudima - objašnjava Nataša.

Obitelji Juretić je Son-Rise program donio samo pozitivne promjene. Njihov krajnji cilj je riješiti Patrika autizma.

- Očekujemo puno, ma najviše. Tu su i ostali životni problemi, ali bitno je da ne izgubimo vjeru. Samo nebo nam je granica, vjerujemo u najbolje i uvjereni smo da će tako i biti - zaključuje hrabra mama Jasmina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.