Obavijesti

News

Komentari 8

Pobjegla ubojici, policija u šoku 'Tehnike koje je koristila iste su kakve koriste naši pregovarači'

Pobjegla ubojici, policija u šoku 'Tehnike koje je koristila iste su kakve koriste naši pregovarači'
4

Kara Robinson Chamberlain, iz Zapadne Kolumbije, SAD, imala je 15 godina kada je oteta pod prijetnjom oružjem, ali je uspjela prikupiti mnoštvo informacija o otmičaru i pobjeći 18 sati kasnije

VIDEO

Kara Robinson Chamberlain iz SAD-a imala je 15 godina kada ju je pod prijetnjom oružjem oteo serijski ubojica. Njezina priča imala je sretan završetak, pobjegla je 18 sati kasnije, pomogla je policiji da zaustavi ubojicu i riješila još tri ubojstva.

Kara je do detalja opisala što se događalo u tih 18 sati što je iznenadilo i najiskusnije inspektore jer način na koji je prikupljala informacije o otmičaru, a kasnije i komunicirala s njim podsjetile su ih na ono što rade vrhunski policijski pregovarači.

Robinson, koja je tada imala samo 15 godina, oteta je s prilaza kuće svoje prijateljice. Hrabra tinejdžerica je bilježila svaki detalj koji bi primijetila kod svog otmičara, Richarda Evonitza, koji ju je oteo u kombiju 24. lipnja 2002. godine.

Pogledajte video:

Otmičar je već ubio tri djevojke

Serijski ubojica, koji je već ubio tri druge djevojke, isprva se predstavljao kao netko tko dijeli pamflete kada je uočio Karu kako zalijeva cvijeće u vrtu kuće roditelja svoje prijateljice.

Kara ga je opisala kao tridesetogodišnjaka u bejzbol kapi, košulji i trapericama i rekla da je u početku izgledao "prijateljski".

Upitao je Robinson jesu li kod kuće njezini roditelji ili roditelji prijateljice, a kad je odgovorila nisu, Evonitz se okrenuo i privukao pištolj na njezin vrat i bacio ju u kantu za pohranu u stražnjem dijelu automobila.

Robinson je brojala zavoje koje je osjetila u autu dok ju je Evonitz vozio u svoj stan.

Odlučna da se vrati kući živa, počela je prikupljati što je više moguće informacija, čak je primijetila radio postaju koju je uključio u automobilu i marku cigarete koju je otmičar pušio.

Uspjela je upamtiti i serijski broj sa strane kante u kojoj je bila zarobljena.

- Moj mehanizam za preživljavanje je rekao: 'U redu, skupimo što više informacija. Strah nisam toliko ni osjetila, ljudsku volju za preživljavanjem i mehanizam preživljavanja jednostavno se ne može podcijeniti - ispričala je Robinson u intervjuu za People.

Polako je razvijala plan za bijeg

Evonitz ju je držao zarobljenu u svom stanu sa lisicama na rukama, vezanim nogama i začepljenih usta. Odlučna da preživi, Robinson je iskoristila svaki detalj koji bi primijetila u svoju korist.

Kada ju je otmičar pokušao nahraniti ponudila se da pomete podove. Vrijeme čišćenja iskoristila je da zapamti imena njegovih liječnika i zubara koja su bila zapisana na bilješkama na hladnjaku.

- Ona ga je smirivala i trudila se da se osjeća ugodno, tako je polako dobivala njegovo povjerenje. To je ono što policijski pregovarači rade. Kontrolirala je svoje emocije do trenutka  kada je uspjela razviti plan za bijeg - rekao je šerif Leon Lott, iz okruga Richland, istaknuvši da je nevjerovano da je sa samo 15 godina Robinson koristila tehnike manipulacije koje koriste iskusni policijski pregovarači.  Robinson se uspjela osloboditi i pobjeći nakon 18-satnog užasnog mučenja u kojem ju je više puta napao.

Uspjela je otrgnuti jednu ruku iz stezaljki i osloboditi te se na prstima išuljati iz stana u ranim jutarnjim satima. Nakon što je izašla bacila se pred prvi automobil koji je ugledala i preklinjala vozača da je odveze u lokalnu policijsku postaju.

Prikupila je dovoljno informacija da pomogne policiji u potrazi

Sve podatke i detalje o otmičaru prenijela je policiji, a oni su brzo uspjeli locirati njegov stan, ali on je već pobjegao s mjesta događaja. Policajci su Evonitza lovili kroz Sarasotu na Floridi međutim ubojica se ubio nakon što ga je uhvatio policijski pas.

Dok su detektivi pretraživali njegov stan otkrili su ormarić s novinskim isječcima o neriješenim ubojstvima triju drugih djevojaka. Djevojčice, Sofia Silva i sestre Kati i Kristin Lisk, nestale su u okrugu Spotsylvania u Virginiji pet godina ranije.

 Robinson je pomogla riješiti misterij njihovih ubojstava za što je dobila nagradu od 150.000 dolara te se upoznala s obitelji žrtava.

- To je bila jedna od najvažnijih stvari koje su mi se ikada dogodile zato što je to donijelo kući važnost onoga što sam učinila. Zato što sam se osjećala da ovim obiteljima dajem nešto što nikada ne bi dobili bez mene. Samo spoznaja da osoba odgovorna za smrt njihovih kćeri više nije ovdje donosi olakšanje - objasnila je Robinson.

Nastavila pomagati žrtvama

Sve što je proživjela potaknulo je Robinson da postane resorna službenica za djecu i žrtve seksualnog zlostavljanja. Sada majka dvoje djece pomaže ostalim preživjelima otmicama i čak pomaže poboljšati način na koji su žrtve predstavljene u medijima.

Posljednjih godina pojavila se u 90-minutnom dokumentarcu s ostalim žrtvama koji su preživjeli otmicu. Među njima je i Jaymeom Crossom, tinejdžerom iz Wisconsina koji je pobjegao svom otmičaru 2019. godine.

- Sjela sam na kauč s Elizabeth (jednom od preživjelih) i pet drugih žena koje su preživjele otmice i seksualne napade. To je bio trenutak kada sam shvatila da stvarno imam veću svrhu. Znala sam da mogu pronaći razlog za ono što se dogodilo. I uvijek sam znala da se meni ovo sve odgodilo kako bih mogla pomoći drugim ljudima - zaključila je Robinson.

- Izliječila sam se na tom kauču, sjedila sam i razgovarala s tim ženama, na način da nisam ni shvaćala da sam povrijeđena - dodala je.

Nada se da će jednog dana napisati knjigu o svom iskustvu, a za sada koristi TikTok i Instagram kako bi podigla svijest i pomogla drugim žrtvama da pričajući svoje priče ili samo razgovarajući s nekim tko je doživio sličan incident pronađu olakšanje i utjehu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.