Obavijesti

News

Komentari 107

Pobuna službenika: 'Ne želimo biti egzekutori referenduma'

Pobuna službenika: 'Ne želimo biti egzekutori referenduma'
2

Državne službenike se gura na prvu crtu politike reduciranja izjašnjavanja građana. Neprihvatljivo je da ljudi percipiraju državne službenike kao Vladine nadzornike

VIDEO

Uoči rasprave o novim referendumskim pravilima danas u Saboru, državni službenici su poručili da oni ne smiju i ne žele sudjelovati u vladinom gušenju referendumskog izjašnjavanja . Novi Zakon o referendumu propisuje da se potpisi prikupljaju samo u Uredima državne uprave, a ne više na ulicama i trgovima.

Državne službenike gura se na prvu crtu Vladine politike reduciranja referendumskog izjašnjavanja na "razumnu mjeru". Neprihvatljivo je da građani percipiraju službenike kao Vladine nadzornike - stoji u priopćenju Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika koje potpisuje tajnik Siniša Kuhar.

Pokretanje videa...

24sata 00:09

Priopćenje nosi veoma jasan naslov "Službenici ne smiju biti egzekutori Vladine politike gušenja referendumskog izjašnjavanja ".

Sindikat drži da je propis o prikupljanju potpisa u uredima samo pokušaj obeshrabrivanja referendumskih inicijativa .

GONG: Stvara se pritisak, građani će se osjećati nelagodno

Nevladina udruga GONG također je poručila zastupnicima da ne prihvate odredbu o prikupljanju potpisa u uredima državne uprave jer se građani osjećaju nelagodno i stvara se pritisak. Oni također zahtijevaju da odluka donesena na referendumu vrijedi četiri, a ne dvije godine kako predlaže Vlada. Žele i da se uredi financiranje inicijativa koje se bore ZA ili PROTIV odluke koja se predlaže na referendumu.

U ime obitelji: To je nedopustivo

Na novinarsko pitanje o Zakonu o referendumu, voditelj pravnoga tima 'U ime obitelji' odvjetnik Planinić rekao je: 'Svima je poznato i stručna je javnost rekla kako je nedopustivo prikupljanje potpisa u državnim uredima, rok je neadekvatan '.

Napomenuo je kako 'nije moglo doći do promjena Ustava,  tako da Zakon o referendumu ne može biti kompletan u smislu kvalitativnih promjena koje je inicijativa predlagala'.

- Neke su od njih da se točno odredi broj potrebnih potpisa za raspisivanje referenduma, da nije u postotku i jedan od drugih elemenata, da se referendumsko pitanje provjeri prije samog ulaska u referendumski postupak koji je skup - rekao je Planinić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 107
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C