Obavijesti

News

Komentari 203

Počast za obitelj: Vitez Reiner uskoro će čuvati sveti grob!

Počast za obitelj: Vitez Reiner uskoro će čuvati sveti grob!
1

Akademika Željka Reinera, potpredsjednika Sabora, u subotu će inaugurirati među vitezove Reda čuvara Svetoga groba jeruzalemskog. Bit će proglašeno devet vitezova od kojih su dva svećenika i sedam laika

VIDEO

U zemlji u kojoj 90 posto stanovništva čine katolici prirodno je da je ekonomija na koljenima, kaže književnik Zdravko Zima. Neki dodaju da nas samo Bog može spasiti, pa se u kontekst atmosfere Strašnog suda idealno uklapa vijest prema kojoj će Željko Reiner postati vitez Svetoga groba jeruzalemskog!

Geslo reda je “Deus lo vult” (Bog to želi). Želja Svevišnjeg - koju je u ovom slučaju posredovao Veliki majstor ovog reda, kardinal Edwin Frederick O’Brien - jest da akademik Reiner bude jedan od devet odličnika među kojima će ukupno biti dva svećenika i sedam laika.

Kardinal Edwin Frederick O’Brien Veliki je majstor Reda Svetoga groba od 2011. godine. Od rujna 2005. do lipnja 2006. O’Brien je imao funkciju vatikanskoga koordinatora za papinsko pohađanje seminara. Osobno se protivio prijamu homoseksualaca na seminare. Taj stav, kako je rekao, “temelji se na 12 godina iskustva rektora dvaju američkih seminara”. Kako i dolikuje u redu koji čine čuvari, O’Brien baš nije zakleti gandijevac, pacifist. Godine 2006. proslavio se tvrdnjom kako je smanjena javna podrška za rat u Iraku dovela do smanjenja moralnosti među američkim postrojbama.

On će u subotu, 13. svibnja, nazočiti svečanosti u zagrebačkoj katedrali na kojoj će biti promovirani novi članovi.

Najpoznatiji hrvatski član toga reda bio je blaženi Alojzije Stepinac, kardinal i nadbiskup zagrebački te zaštitnik Hrvatske ma­gistralne delegacije. Vitez Reda Svetoga groba postao je 15. srpnja 1937. godine, u vrijeme Hrvatskog nacionalnog hodočašća u Svetu Ze­mlju, što ga je predvodio kao zagrebački nadbiskup koadjutor i zastupnik cijelog hrvatskog episkopata.

Dekretom što ga je kardinal O’Brien potpisao 16. veljače 2017. kardinal Josip Bozanić imenovan je velikim priorom za Magistralnu delegaciju u RH. Prije obreda proglašenja hrvatski vitezovi su tri zadnje godine prolazili duhovne obnove i pripremali se za vitezove jedinog viteškog reda koji je izravno podređen Papi. Možda je to razlog zbog kojeg je akademik Reiner ustrajno i bez gnjeva trpio i otrpio sve primjedbe i provokacije ljute oporbe, pa čak i Ivana Pernara. Ako može sačuvati duševni mir, akademik će sačuvati i važnije stvari koje mu se povjere. Dosad je sačuvao parlamentarnu većinu.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 203
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.