Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

MUP potvrdio: Uhićeno pet bivših vojnika za Medački džep

Osim Josipa Krmpotića, zapovjednika izviđačkog voda Devete gardijske brigade, uhićeni su još I.J., M.P., V.Š. i K.T. Navodno su oni neposredni počinitelji zločina

640 komentara

Iz MUP-a su potvrdili da su uhićena petorica bivših hrvatskih vojnika koje se sumnjiči za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika u Medačkom džepu u rujnu 1993. 

Kako doznaje HRT dvije su osobe uhićene u Gospiću, a ostali u Zagrebu, Bjelovaru i Selcu. Mediji javljaju da je uhićen Josip Krmpotić, zapovjednik izviđačkog voda Devete gardijske brigade. Osim njega, uhićeni su još I.J., M.P., V.Š. i K.T.

Iako nije poznato što im se stavlja na teret, neslužbeno se ipak doznaje da je riječ o neposrednim počiniteljima zločina koje je otkrila policija te da ih se tereti za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika. 

U petak ispitivanje u Državnom odvjetništvu

Slučaj vodi Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu u kojemu zasad ne žele otkrivati pojedinosti. Akciju uhićenja izvele su interventne postrojbe MUP-a. 

Svih uhićeni privedeni su u sjedište Kriminalističke policije u Heinzelovoj. Nakon kriminalističkog istraživanja bit će privedeni u pritvor. Sutra se očekuje njihovo ispitivanje u Županijskom državnom odvjetništvu. 

Postupak se vodi prema novom zakonu o kaznenom postupku pa istragu vodi Državno odvjetništvo, a ne sud, javlja HRT.

Norac osuđen za Medački džep, Ademi oslobođen

Podsjetimo, operaciju Medački džep je Hrvatska vojska izvela u razdoblju od 9. do 11. rujna 1993. godine protiv JNA i paravojnih postrojbi tzv. Republike Srpske Krajine. Operacija je počela granatiranjem položaja na tom području. U to vrijeme je Janko Bobetko bio načelnik glavnog stožera HV-a, Rahim Ademi je bio vršitelj dužnosti zapovjednika Zbornog područja Gospić kao brigadir, a pukovnik Mirko Norac bio je zapovjednik 9. gardijske brigade. Mladen Markač bio je zapovjednik Specijalne policije snaga MUP-a Hrvatske. 

Mirko Norac je zbog operacije Medački džep bio osuđen na šest godina zatvora jer nije spriječio da se u akciji muče i ubijaju civili. Nedavno je izašao iz zatvora. General Rahim Ademi za isti je zločin oslobođen optužbi. 

Suđenje za ratne zločine u Medačkome džepu bilo je prvi slučaj koji je Haški sud prepustio hrvatskome pravosuđu.

Možda vas zanima i ovo:
Message