News

Komentari 3

FOTO Počeli sanacijski radovi na najvećoj vrtači u Mečenčanima

FOTO Počeli sanacijski radovi na najvećoj vrtači u Mečenčanima

Riječ je o najzahtjevnijoj vrtači jer je najveća i locirana između dvije obiteljske kuće. Jedino iznenađenje u odnosu na projekt bila je potreba da se kopa metar više u grlu vrtače kako bi se ona potpuno ispraznila

Radovima kod najveće vrtače u Mečenčanima nastavljena je sanacija ukupno sedam vrtača koje su se u tome mjestu te u Borojevićima pojavile nakon razornih potresa na Banovini potkraj prošle godine.

Radovi će trajati 30-ak radnih dana, a procijenjeni trošak je 350 tisuća kuna, izvijestio je u srijedu Stožer civilne zaštite na internetskim stranicama.

POGLEDAJTE VIDEO: Krenuli radovi sanacije vrtača u Mečenčanima

 

Vrtaču se zatrpava krupnim kamenjem, prema vrhu sve sitnijim frakcijama, a sam površinski sloj poravnava se  zemljom i humusom.

Prethodno su, proteklih nekoliko dana, trajali zemljani radovi na raščišćavanju i otvaranju 'grla' same vrtače, a alpinisti iz Siska jučer su izvođaču radova pomogli u postavljanju geokompozita (geotekstil i žičana mreža) do samog dna vrtače.

U Mečenčanima počela sanacija jama koje su nastale nakon potresa

Prema riječima voditeljice ispostave Hrvatskih voda iz Siska, Tatjane Dovranić Kardaš, sve je proteklo po planu i sukladno projektu kojega su izradili profesori sa zagrebačkog Građevinskog fakulteta.

Riječ je o najzahtjevnijoj vrtači jer je najveća i locirana između dvije obiteljske kuće. Jedino iznenađenje u odnosu na projekt bila je potreba da se kopa metar više u grlu vrtače kako bi se ona potpuno ispraznila, rekla je Dovranić Kardaš.

Profesor Mario Bačić sa Zavoda za geotehniku zagrebačkog Građevinskog fakulteta, kao jedan od projektanata projekta istaknuo je da je najrizičniji dio posla - postavljanje i fiksiranje geokompozita - prošao savršeno.

Nakon što bude zatrpana najveća, slijedi sanacija preostalih četiri vrtače u Mečenčanima te dviju u Borojevićima.

One se nalaze neposredno uz obiteljske kuće koje su zbog toga označene crvenom naljepnicom i vlasnici su ih morali napustiti.