Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

Počeli su sanaciju Marjana, pošumljavanje kreće na jesen

Buđenje potkornjaka se predviđa već za koji dan. Pošumljavanje Park-šume Marjan ovisit će o dinamici radova, no svakako bi trebalo krenuti već na jesen

Pogled na Split s Marjana
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1 komentara

Počela je sanacija splitske Park šume Marjan u kojoj je oko 20 tisuća stabala napao potkornjak, a na Benama je u srijedu novinarima predstavljen plan spašavanja Marjana.

Koordinator radova Nenad Ružić je zajedno s novinarima i predstavnicima tvrtke koja će raditi na sanaciji, Matima project, obišao dio Park-šume Marijana, u koju je već došla mehanizacija zbog čega je za sav promet zatvorena dionica Od Bena do Instituta.

"Za sada Matima project čisti uz cestu, a čiste se i koridori gdje će se u ponedjeljak postaviti žičara, u koju će se prenositi debla zaražena potkornjakom. Sve bi trebali završiti zaključno s 1. travnja, a u slučaju potrebe radit ćemo i nedjeljom. Kako ne bi došlo do nepredviđenih ozljeda pozivamo građane da izbjegavaju prolaziti područjima koja su zatvorena za pješake i vozila", kazao je Ružić.

Rekao je da izvođači radova poštivaju sve propise zaštite na radu, a u slučaju da se netko od građana ogluši na njihova upozorenja o izbjegavanju zatvorenih dijelova šume, obavijestit će policiju.

O zaraženim stablima će se voditi računa, istaknuo je Mirko Ruščić iz Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan, rezat će se minimalan broj zdravih stabala, a istovremeno će, uz do sada postavljenih 12, u šumi biti postavljeno i 50 feromonskih klopki koje imaju zadatak privući i zarobiti potkornjake.

Buđenje potkornjaka se predviđa već za koji dan. Pošumljavanje Park-šume Marjan ovisit će o dinamici radova, no svakako bi trebalo krenuti već na jesen, rekao je.

 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message