Počelo suđenje Ivici Babiću za ratno profiterstvo: 'Nisam kriv' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 53

Počelo suđenje Ivici Babiću za ratno profiterstvo: 'Nisam kriv'

Počelo suđenje Ivici Babiću za ratno profiterstvo: 'Nisam kriv'
3

Ivicu Babića terete da je smetnje vida koje je navodno imao od djetinjstva, lažno prikazao kao povrede zadobivene u ratu i na taj se način okoristio za 767.880 kn

VIDEO

Nisam kriv - odgovorio je dr. Ivica Babić sutkinji Općinskog kaznenog suda u Zagrebu nakon što ga je zatražila da se očituje o optužbi da je ratni profiter. Predsjednika liječničkog sindikata Babića terete da je smetnje vida koje je, navodno, imao od djetinjstva lažno prikazao kao povrede zadobivene u ratu i na taj se način okoristio za gotovo 767.880 kuna.

Babićev branitelj Milenko Umičević u uvodnom govoru rekao je kako je tužiteljstvo na temelju neistinitog iskaza svjedoka dovedeno u zabludu zbog čega je donesen pogrešan zaključak medicinskog vještaka da je Babić od djetinjstva imao oslabljen vid na jednom oku te da će tijekom postupka dokazati da Babić nije počinio niti jedno kazneno djelo.

Zatražio od liječnika neistinitu dokumentaciju

Tužiteljstvo tvrdi da je Babić u prosincu 1995. zatražio od oftalmologa da mu izradi neistinitu dokumentaciju i antidatira ju, kako bi proizlazilo da je "1990. i početkom 1992. godine imao stopostotni vid na oba oka".

- Liječnik je to i učinio koristeći dokumentaciju drugih pacijenata, a Babić je krivotvorene dokumente predao oftalmologinji "neistinito joj predočivši da je tijekom ratnih zbivanja zadobio ozljedu glave i posljedično lijevog oka - stoji u optužnici.

Priznavali mu razna imovinska prava

Tvrde da je tu dokumentaciju Babić u siječnju 1996. priložio zahtjevu za priznavanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida, neistinito naznačivši da je stradao na bojišnici u Draganićima kraj Pakraca. Na temelju lažne dokumentacije Babiću je 6. veljače 1996. navodno izdano rješenje o priznavanju statusa vojnog invalida "VIII grupe s 40 posto trajnog invaliditeta, a ujedno i pravo na osobnu invalidninu i posebni dodatak u visini od 50 posto pripadajuće mjesečne svote osobne invalidnine".

Babiću su, tvrde tužitelji, sve do kraja ožujka priznavana razna imovinska prava koja proizlaze iz statusa ratnog vojnog invalida te su mu na svakoj plaći obračunavali manje iznose poreza i prireza te je tako državu oštetio za 767.880 kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 53

VIDEO