Obavijesti

News

Komentari 10

Počelo suđenje: Liječnik od kolega iznuđivao i uzeo novac

Počelo suđenje: Liječnik od kolega iznuđivao i uzeo novac
3

Alana Bosnara USKOK tereti za za primanje mita od suradnika i zlouporabu položaja i ovlasti, a Mirana Čokla za davanje mita. Svjedočili su iznuđeni liječnici

VIDEO

Alan Bosnar (54), bivši predstojnik Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Rijeci i dr. Miran Čoklo, liječnik sudske medicine Zavoda, u utorak su pred sudskim vijećem Županijskog suda u Karlovcu kazali da se ne osjećaju krivima za primanje mita te zloporabu položaja i ovlasti.

USKOK-ova optužnica prvookrivljenog Bosnara tereti za primanje mita od suradnika i zlouporabu položaja i ovlasti, a Čokla za davanje mita. 

Bosnara terete da je u razdoblju od svibnja 2008. do travnja 2013. godine od trojice podređenih liječnika primio 350.000 kuna, te da si je još 250.000 kuna priskrbio zlorabeći položaj i ovlasti predstojnika na način da si je odobravao isplate za izvršene stručne usluge iz prihoda koje je Zavod ostvarivao obavljajući obdukcije, a koje su obavili njegovi podređeni kolege. Drugookrivljenog Čokla terete da je Bosnaru, tadašnjem šefu, dao 118.200 kuna mita

Prvo liječnike tražio 1500, a kasnije 3000 kuna

U utorak su na sudu svjedočili Bosnarovi bivši kolege, dr. Dražen Cuculić i dr. Valter Stemberg koji su ga i prijavili USKOK-u zbog čega su obojica oslobođeni kaznenog progona. Cuculić je Bosnaru u pet godina isplatio ukupno 117.800 kn, a Stemberg 101.000 kn

Cuculić je rekao da je Bosnar bio vrlo utjecajan te da je uz dužnost predstojnika Zavoda bio i prodekan Medicinskog fakulteta, član Nacionalnog vijeća za znanost te predsjednik Upravnog vijeća Klinike za ortopediju Lovran. Kazao je sve počelo 2007. kad je njemu i kolegama obznanio da više neće vršiti obdukcije zbog čega ga više nije bilo na listama dežurstava. 

- Povrh redovnih plaća za predavanja na fakultetu kolege i ja smo primali varijabilni dio plaće, honorare za obavljanje mrtvozorničkih obdukcija u bolničkim ustanovama, kao i onih obavljenih na zahtjev Državnih odvjetništava, županijskih i istražnih suca i MUP-a. Tijekom 2008. dr. Bosnar nas je pozvao na sastanak i kazao nam da mi dobro zarađujemo zahvaljujući njemu jer je prestao mrtvozoriti i obducirati te da kao predstojnik ima manje prihode od nas. Rekao je da mu mi to moramo nadoknaditi i od svakog od nas tražio da mu mjesečno dajemo 1.500 kuna. Na to sam bio prisiljen - kazao je Cuculić, dodajući da je od tad, kao i dvoje kolega, predstojniku počeo davati novac. 

Dodao je da je Bosnar bio vrlo jasan u namjeri da mu isplaćuju novac te da im se u više navrata odrješito obraćao s nogama na stolu, a jednom prilikom je zaprijetio „Ako ne daš pare razj… ću te, izolirati“ čime je liječnike podsjećao da je u poziciji odlučivati o njihovu radnu odnosu, visini plaće, raspoređivanju poslova, stručnom napredovanju.    

Posvjedočio je i da je dr. Bosnar tražio sve više novca te ubrzo zatražio po 2000 kuna, a zatim i 3000

Novac su mu u kuvertama donosili u ured

- Govorio nam je "Ja sam drastično oštećen, a vi dobro zarađujete.“ Pitao sam ga "Koliko bi tebi trebalo?", a on je rekao 3000 kn. Gledali smo u pod, pocrvenjeli i izišli iz njegova ureda. Novac je zahtijevao i u mjesecima kad nisam imao niti jedno dežurstvo, niti jednu obdukciju - rekao je liječnik te dodao da je Bosnaru svaki liječnik svakog mjeseca traženi iznos nosio u ured. 

- Novac sam stavljao u kuvertu naslovljenu s „Alan“ i predavao mu je u njegovu uredu, a on bi novac izvadio i stavio u novčanik, a kuvertu bacao u smeće - kazao je Cuculić. 

Posljednju godinu je uzimao najviše te je od svakog od njih tražio 300 kuna po danu obavljenog dežurstva. Cuculić je ispričao i slučaj kad je s dr. Stembergom izvršio obdukciju nad ukupno 14 tijela poginulih slovačkih turista koji su stradali u teškoj nesreći na autocesti kod Gospića, za što je Bosnar od svakog od njih iznudio 3500 kuna uz tvrdnje da im je sredio dobar posao jer je on s istražnom sutkinjom dogovorio cijenu po obdukciji od 5.000 kuna bruto. 

- Tražio je da obdukcije izvršimo odmah, izvan radnog vremena i da mu za to damo 3500 kuna s obzirom da nam je sklopio dobar posao - kazao je Cuculić.

Ispričao je da su u Zavodu zavladali strašni, napeti i neizdrživi odnosi, a prikipjelo im je kad dr. Cuculić za usluge obdukcije nije dobio nikakav novac, a kolega Stemberg je sav zarađeni novac morao predavati dr. Bosnaru.         

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.