News

Komentari 8

Počeo je telefonski razgovor Joea Bidena i Vladimira Putina

Počeo je telefonski razgovor Joea Bidena i Vladimira Putina

Američki predsjednik Joe Biden i ruski Vladimir Putin počeli su u četvrtak telefonski razgovor kako bi diplomatskim putem pokušali prevladati krizu izazvanu prijetnjom ruske invazije na Ukrajinu

"Poziv predsjednika Bidena Putinu je počeo u 21,35 po srednjoeuropskom vremenu", rekao je jedan dužnosnik Bijele kuće.

Rusija odnedavno jača snage na granici s Ukrajinom, ali negira da planira invaziju na tu zemlju.

Moskva naglašava da su njezine snage tamo radi vježbi i da ima pravo slobodno i nesmetano razmještati trupe na svojem vlastitom teritoriju.

Nekoliko sati prije razgovora, Putin je Bidenu u čestitci poručio da je "uvjeren" da mogu surađivati na temelju "međusobnog poštivanja i uzimajući u obzir nacionalne interese onog drugog".

Dan ranije, američki je dužnosnik rekao za agenciju France presse da će Biden ponuditi ruskom kolegi "diplomatski put" ali da je i dalje jako zabrinut zbog gomilanja ruskih snaga na granici.

Prije manje od mjesec dana ukrajinski je ministar obrane rekao parlamentu, citirajući izvješća obavještajnih službi, da je Rusija razmjestila više od 94.000 vojnika blizu granice i da se možda sprema za veliku vojnu ofenzivu krajem siječnja.

Washington je konzultirao europske čelnike uoči razgovora Bidena i Putina kako bi se koordinirao zajednički odgovor na pitanje Ukrajine, stoji u priopćenju iz Bijele kuće.

Iako Ukrajina nije članica NATO-a, ima bliske veze sa Savezom.

Rusija je rekla da želi pravno obvezujuća jamstva da se NATO neće širiti na istok i da oružje neće biti slano u Ukrajinu ili bilo koju drugu susjednu zemlju.

Litavski predsjednik Gitanas Nauseda nedavno je opisao stanje kao vjerojatno "najopasnije u posljednjih 30 godina".

Ruski dužnosnici trebaju se sastati s američkim u Ženevi 10. siječnja.

Upitan ranije ovog tjedna hoće li se tada susresti s Putinom, Biden je odgovorio "Vidjet ćemo", ali ne očekuje se da će sudjelovati na razgovorima u Ženevi.

Nakon tog susreta, predviđen je i onaj NATO-Rusija 12. siječnja, kao i šira konferencija koja će 13. siječnja uključiti Moskvu, Washington i neke europske zemlje.

Najčitaniji članci