Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
39 komentara

Počeo najavljeni niz smaknuća: Ubili prvog od njih sedmorice...

Vlastima u Arkansasu se žuri jer se povlači lijek koji paralizira živce. Midazolam se povlači nakon niza pritužbi da ne sprečava patnju i bolnu smrt. Ipak, jedno smaknuće je odgođeno

Foto: Arkansas Department of Correction

Arkansas je počeo s najavljenim smaknućima. Kako je bilo ranije najavljeno u deset dana planiraju smaknuti više zatvorenika. "Žuri" im se jer se povlači lijek koji paralizira živce. 

Prvi je smaknut Ledelle Lee (51). On je proglašen mrtvim u četvrtak u 23.56 sati po lokalnom vremenu. Samo sat vremena prije odbijen je zahtjev da se napravi DNK analiza i eventualno dokaže njegova nevinost. Smaknuće je trajalo dvije minute. To je prvo smaknuće u Arkansasu od 2005. godine.  Lee nije davao posljednje izjave, a čini se da prilikom smaknuća nije patio.

Guverner Arkansasa Asa Hutchinson naredio je smaknuća, a njegov glasnogovornik je rekao da je pravda izvršena. Lee je  osuđen na smrtnu kaznu u veljači 1993. godine jer je pretukao i zadavio susjedu Debru Reese (26). Također je osuđen jer je silovao dvije žene te pokušao ubiti jednu djevojku. Sumnjičili su ga i da je ubio prostitutku. Lee je uhićen ubrzo nakon ubojstva susjede jer su ga zatekli kako troši novac koji joj je ukrao. Lee je tvrdio da nije ubojica.

Arkansas se "žuri" sa smaknućima jer će se krajem travnja prestati proizvoditi lijek koji se koristi prilikom smaknuća. Midazolam je vrlo jak anestetik koji paralizira centralni živčani sustav. No nakon niza pritužbi da lijek ne sprečava patnju i bolnu smrt, odlučeno je da se više neće proizvoditi pa će zatvori diljem Amerike uskoro ostati bez ovog jakog sedativa, a pitanje je čime će ga zamijeniti.

Za ovaj tjedan su planirana još tri smaknuća, dva sljedeći ponedjeljak, a jedno za 27. travnja. Jedno smaknuće koje su trebali planirali idući tjedan je odgođeno, piše SkyNews. 

Foto: Arkansas Department of Correction

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message