Obavijesti

News

Komentari 120

'Nije dobro da se Vlada aktivno uključi u upravljanje tvrtkom'

'Nije dobro da se Vlada aktivno uključi u upravljanje tvrtkom'
6

U Banskim dvorima je u ponedjeljak održan sastanak premijera Andreja Plenkovića, potpredsjednice Vlade Martina Dalić i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića sa Agrokorovim dobavljačima

VIDEO

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:54

Nakon sat i pol sastanak Vlade i dobavljača Agrokora je završio.

POGLEDAJTE OBRAĆANJE PREMIJERA

Premijer Andrej Plenković sastao se s Agrokorovim dobavljačima u Banskim dvorima Reporter: Nikol Zagorac

Posted by 24sata on Monday, April 3, 2017


Denis Matijević iz Agrofructisa poručio je da on postaje pri onom što je rekao prije sastanka.

- Dobro je da se država uključi i bude medijator, ali smatram da nije dobro da se aktivno uključi u proces upravljanja kompanijom - rekao je Matijević.

Sastanak vlade i dobavljača

U Banskim dvorima počeo je sastanak premijera Andreja Plenkovića, potpredsjednice Vlade Martina Dalić i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića sa Agrokorovim dobavljačima.

- Očekujemo pomake od današnjeg sastanka. Ja osobno, kao i dio kooperanata koje reprezentiramo smatramo da je dobro dok je država medijator, ali ne da se direktno miješa - rekao je prije sjednice Denis Matijević iz Agrofructisa.

Podsjetimo, u nedjelju su Agrokor i šest velikih banaka koje imaju potraživanja prema Agrokoru potpisali  'standstill' sporazum. Pozvalo se i druge, manje banke da im se pridruže, a drugog kruga potpisivanja 'standstill' sporazuma, u kojem bi trebale sudjelovati i financijske institucije, očekuje se potpisivanje s dobavljačima i predstavnicima države.  

Iz Erste banke podsjećaju da je cilj standstill ugovora olakšati napore kompanije u rješavanju pitanja likvidnosti i podmirivanja dospjelih obveza prema dobavljačima, osigurati nastavak kontinuiteta operativnog poslovanja i zaštite vrijednosti koncerna, kao i predstaviti osnovu za njegovo održivo restrukturiranje.

'Porezna je prema Agrokoru postupila kao i prema svakom drugom'

Potpredsjednica Vlade za gospodarstvo Martina Dalić i glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić u ponedjeljak su ocijenili da je potpisivanje standstill sporazuma između banka kreditora i Agrokora znak da stvari oko tog koncerna idu u dobrom smjeru.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Marina Dalić pozdravila je postignuti dogovor između vlasnika Agrokora i banaka.

"Nadam se da će taj dogovor stabilizirati stanje u kompaniji, da će omogućiti da kompanija i dalje radi, da će dogovor biti proveden i dobavljači, uključujući i male, isplaćeni i da će se time stabilizirati cjelokupno stanje", naglasila je Dalić u emisiji Hrvatskog radija "Poslovni tjedan".  

"Potpis standstill agreementa za mene je dobar znak i optimizam da će stvari ići u dobrom smjeru. Mi vjerujemo da će se stvari tako rješavati u Agrokoru,  jer tako se to u osnovi treba rješavati kad firma uđe u velike probleme. Nadamo se da se tzv. lex Agrokor neće morati aktivirati, već da će sve ostati u okviru poslovne zajednice", rekao je Majetić u toj emisiji Hrvatskog radija, dodavši kako je "lex Agrokor" osigurač od strane države ako pregovori odu u krivom smjeru.  

Naglasio je da je namjera standstill sporazuma da se omogući da kompanija normalno funkcionira, dok se ne definiraju koraci u sljedećih šest mjeseci do godinu dana vezano uz to što će se i kako upravljati, što će se možda prodavati i slično.

"Dok se to rješava trebalo bi osigurati da Agrokorove firme posluju normalno, jer sve tvrtke koje su sada blokirane kvalitetne su i uspješne. Mora se nešto dogodit u sljedećih par dana, inače će ova blokada imati daleko veće posljedice na rad tih tvrtki nego što bi trebalo. Treba što prije u sustav staviti novac koji su banke kreditori obećali, da se firme odblokiraju, da dobavljači počnu dobivati svoj novac da se ponovno krene vrtjeti kotač", istaknuo je Majetić. 

Na upit novinara kako će se oko tih blokada postaviti Vlada, koja je aktivirala zadužnice od  80-ak milijuna kuna zbog dospjelih dugovanja po PDV-u, Dalić je kazala:  "Država je postupila prema Agrokoru kao što bi postupala prema svakom drugom poreznom obvezniku. Naplata poreza posao je Porezne uprave i oni će i nadalje postupati u okviru svojih ovlasti".  

Novinarka je navela da je iz krugova dobavljača potvrđeno da je sve zapelo na tzv. trasiranim mjenicama, tj. potraživanjima koje su dobavljači prodali factoring tvrtkama te da navodno u ukupnom dugu od 16 milijardi kuna veći dio otpada upravo na taj dio.

Majetić je, pak, istaknuo da Agrokor pola prometa radi izvan Hrvatske. "Dakle 16 milijardi kuna je dug ukupnog Agrokora, mi govorimo u Hrvatskoj o 8 milijardi, a ne 16. E sad, to je dio razgovora koji se moraju dogoditi i tu očekujemo odgovornost i banaka i vjerovnika, naravno i Agrokora, da se i taj dio u ovom kompletu 'popegla' i da se osigura plaćanje i po tim mjenicama . To je zapravo pitanje koliko novaca treba ovaj čas Agrokoru da bi se kotač ponovno pokrenuo", zaključio je prvi čovjek HUP-a Majetić.    

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 120
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'
MAGNITUDA 4,3 PO RICHTERU

Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'

''Prilično jako podrhtavanje'', ''Grunulo jako i dobro zatreslo'', ''Probudilo me'' - samo su neki od komentara na aplikaciji za prijavljivanje potresa