Obavijesti

News

Komentari 13

Počinje nova školska godina za gotovo pola milijuna učenika

Školska godina trajat će do 15. lipnja, osim za maturante, koji nastavu imaju do 22. svibnja. Prvo polugodište traje do 22. prosinca 2017. godine, a drugo polugodište počinje 15. siječnja

VIDEO

Nova školska godina počinje u ponedjeljak za nešto manje od pola milijuna učenika hrvatskih osnovnih i srednjih škola, od kojih 40 tisuća prvašića.

Osnovaca će u školskoj godini 2017./2018. biti više od 323 tisuće, dok će srednje škole pohađati oko 160 tisuća učenika.

Prema privremenim podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja iz kolovoza, u prvi razred osnovne škole upisano je 40.115 djece, no kako napominju iz Ministarstva, prvašića će biti još nešto više jer se dio djece upisuje kasnije, a točni podaci o broju učenika znat će se nakon 30. rujna do kada su škole dužne upisati podatke u e-Maticu.

Školska godina trajat će do 15. lipnja, osim za maturante, koji nastavu imaju do 22. svibnja. Prvo polugodište traje do 22. prosinca 2017. godine, a drugo polugodište počinje 15. siječnja.

U poruci u povodu nove školske godine ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak pozvala je u subotu učenike i učitelje na zajedničko stvaranje škole za život, a ne za ocjenu.

Istaknula je pritom da je glavni cilj njezina tima ulazak kurikularne reforme u škole u obliku pilot-projekta od školske godine 2018./2019. Hrvatska više nema vremena za čekanje, "već je vrijeme za entuzijazam, optimizam, kreativnost, ali i težak zajednički rad", ističe ministrica.

Kao i dosadašnjih godina na hrvatskim prometnicama s početkom školske godine počinje i akcija "Poštujte naše znakove" u sklopu koje će policijski službenici na prometnicama, u zonama škola, pojačano nadzirati promet.

Od ove školske godine 1119 hrvatskih škola sudjelovat će u Školskoj shemi prehrane – besplatnih obroka voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda za školsku djecu koja objedinjava dosadašnju Shemu školskog voća i povrća i Program mlijeka u školama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...