Obavijesti

News

Komentari 439

Napadali su ga na aktualcu, a premijer kaže: 'Sve je bilo kul'

Napadali su ga na aktualcu, a premijer kaže: 'Sve je bilo kul'
20

Aktualno prijepodne u Saboru je završilo, a određena je pauza do 15 sati kada se nastavlja sjednica raspravom o ugljikovodicima i autorskim pravima

VIDEO

>>> Sjednicu možete uživo pratiti OVDJE

>>> Posljednje informacije:

15.20 - Sjednica je u 15 sati nastavljena raspravom o ugljikovodicima. Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša Mario Šiljeg u ime predlagatelja predstavio je Zakon, ali u praznoj sabornici u kojoj je bilo  manje od 10 zastupnika. 

Mostov Miro Bulj upravo je na to ukazao i poručio kako bi bilo najbolje da se sjednica prekine.

- Vi nemate većinu, a ovo je sramota da nas šest, sedam zastupnika raspravlja o nekom Zakonu. Zato bi bilo najbolje da se ovo prekine - rekao je Bulj. 
Predsjednik Odbora za zaštitu okoliša, SDP-ov Gordan Maras, istog je razmišljanja kao i Bulj. Podsjetio je kako je, kao predsjednik Odbora, uputio premijeru Plenkoviću otvoreno pismo da što prije predloži ministra zaštite okoliša. 

- Ne vidim smisao u radu Sabora dok premijer Plenković ne pokaže većinu. Ovo je prevršilo svaku mjeru da 41 dan premijer Plenković ne predstavlja ministra zaštite okoliša i ostalih i zato ga pozivam da podnese ostavku - poručio je Maras, a tijekom svog govora obratio se i tajniku  sjednice Sabora Ivanu Bukarici. 

- Gospodine Bukarica, vi jeste u HDZ-u, ali nemojte suflirati iza mene. Cijelo vrijeme vas čujem jednim uhom kako suflirate. Tu je predsjednik Sabora koji vodi sjednicu- rekao je Maras.

14.15  - Vidimo da je sve bilo kul - kratko je komentirao premijer Plenković nakon aktualca.

Na pitanje računa li još uvijek na HNS u preslagivanju ili na neku drugu opciju, rekao je da uvijek ima opcija.

14.10 sati Aktualac je završio, a određena je pauza do 15 sati kada se nastavlja sjednica raspravom o ugljikovodicima i autorskim pravima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Plenkovića napadaju u Saboru: Traže od njega većinu ili nove izbore!

Posted by 24sata on Wednesday, 7 June 2017

POGLEDAJTE VIDEO:

Sabor nastavio sa zasjedanjem, zastupnici rešetaju pitanjima ministre i premijera Plenkovića, ali još se ne zna je li HDZ skupio novu većinu Reporterka: Nikol Zagorac

Posted by 24sata Video on Wednesday, 7 June 2017

13.00 sati - Jedino rješenje su novi izbori, što prije, to bolje. Cijeli Klub nacionalnih manjina također to misli - poručio je novinarima Furio Radin, predstavnik talijanske manjine.

Istog razmišljanja je i Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku.

12.54 sati HDZ-ov Dražen Barišić upitao je ministra državne imovine Gorana Marića kako će Vlada pomoći Petrokemiji. 
Ministar Goran Marić rekao je kako je izlaz iz problema u kojem se Petrokemija našla model dokapitalizacije. 

- Petrokemija nije na popisu strateških tvrtki, ali je itekako važna za gospodarstvo. Rijetko je koji grad tako ovisan o jednom poslovnom subjektu kao što je to Kutina. Ova Vlada je prvi put ozbiljno pristupila tom problemu, bili smo tamo, upoznali se sa stanjem. Ilustracije radi, tamo je na dvije milijarde kuna prihoda, ukupni dug od milijardu kuna, a kamatna stopa koju Petrokemija plaća je 9,5 posto. Do sad se davanje kredita na kredite smatralo trajnim rješenjem, no to ne može biti rješenje. Izlaz je model dokapitalizacije, a čime Vlada dokazuje da joj je stalo do takvih poslovnih subjekata i proizvodnje - rekao je Marić.

12.17 sati SDP-ov Nenad Stazić osvrnuo se na plaćanje mirovina pripadnicima HVO-a koje je uvjetovao nezavisni Željko Glasnović. 

- Premijeru Plenkoviću, vi nastojite okupiti većinu i to je legalno i legitimno. Za sad vam ne ide, ali to je vjerojatno zbog toga što nitko neće s vama. Nudite ministarske fotelje, i to je legalno i legitimno, ali vi za jedan glas u Saboru nudite novac i to državni novac za  isplatu mirovina pripadnicima HV-a. Koliko će ih biti nitko ne zna. Ovdje nisu radili ni dana, ni uplaćivali u mirovinski fond, nisu platili poreze, ali mirovine će dobiti. Hrvatski penzioneri koj su ovdje radili 40 godina, sa svojom bijednom mirovinom i dalje će kopati po smeću. Moje pitanje je koliko ćete uzeti hrvatskim penzionerima da biste kupili tu jednu jedinu saborsku ruku - upitao je Stazić.

Plenković mu je odgovorio da su pripadnici HVO-a također sudjelovali u obrambenom ratu te da im možemo biti zahvalni za čuvanje leđa. 

- Hrvatska je 2006. potpisala sporazum temeljem kojeg postoje određene obveze i dugovanja.
Njih ima 6815, a odluke o isplati zaostalih mirovina donijela je Vlada prije mene. Ono što smo mi učinili, nema nikakve veze s događajima nakon 27 travnja. Mi ćemo te obveze ispuniti - poručio je Plenković dodavši kako razgovor sa strankama nije politička trgovina. 

Istaknuo je kako je teško da bilo koja stranka može skupiti 76 glasova za većinu na izborima te da su dogovori u tom smislu normalni. 

- Nije realno da ne pregovaramo, u aktualnom sazivu i nekom budućem. Stavljati u naš mladi politički prostor razgovor sa strankama u kontekst trgovine nije dobro. Nije realno da ne pregovaramo i to ćemo demistificirati - rekao je Plenković. 

- Ne mislim da su postizborne koalicije trgovina, ali u ispunjavanje ove zakonske odredbe o HVO-u ste išli tek kada ste izgubili većinu, i o tome se radi. Nadam se samo da će pripadnici HVO-a koji su ubijali žene i djecu u Ahmićima dobiti veću mirovinu - rekao je Stazić.

11.48 sati U jednom trenutku premijer Plenković izašao je iz sabornice zajedno s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, no brzo su se vratili. 

11.38 sati SDP-ov Gordan Maras uputio je pitanje premijeru Plenkoviću nakon čega je došlo do diskusije, dobacivanja, a strasti je morao smirivati i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. 

- Nalazimo se u bizarnoj situaciji. Pravite se da je sve normalno, da funkcionira besprijekorno, a ništa nije normalno. 41 dan nemamo Vladu, 41 dan ne pokazujte većinu. Hoćete sve ministre posmjenjivati i ostati na državnim tajnicima? Hrvatska ne ide u dobrom smjeru,  a što vi činite?Srušili ste Vladu zbog jednog čovjeka i Agrokora i sad želite političkom trgovinom osigurati svoju premijersku stolicu. To nisu radili ni Sanader ni Karamarko.  Da li vam je zbog toga imalo neugodno - upitao je Maras. 
Premijer Plenković odgovorio mu je u svom stilu. 

- Gospodine Maras, vi ste mi najdraži zastupnik i to znate. Zanima me da li me to pitate kao veliki zagovornik HGS-a u Splitu ili kao saborski zastupnik? Nisam siguran koga vi to zastupate i koji su to vaši zastupnici? Ja pažljivo čitam u novinama što vi govorite - rekao je Plenković. 

Dodao mu je kako ne može osporiti ostvarene trendove ove Vlade; rast industrije, proizvodnje, zaposlenosti, turizma, BDP-a, pad nezaposlenosti...

- Vi ste kao stranka slabi. Ako idemo na izbore, nakon njih ćete vi biti najslabiji u ovom tisućljeću - poručio je Plenković dodavši kako je njegova uloga puno šira i državničkija. 

- Imamo dijalog sa svima, uključivši i HNS i liberale, to je prirodno i normalno - rekao je Plenković.
Maras mu je poručio da se ne brine zbog SDP-a već za svoju stranku. 

- U životu sam naučio da onaj koji viče "ja, ja, ja i ja" i pokazuje se jak, je zapravo najslabiji. Nisam uopće impresioniran, kako bi vi rekli, ne impresionira me taj vaš stav svisoka. Pogledajte vi istini u oči, mi nećemo dobiti manje glasova, ali vi ćete dobiti sigurno. Brine vas što će Haso dobiti 10, a ne tri. Ne brinite vi za SDP -  rekao je Maras.

__________________

Sabor je srijedu nastavio sa zasjedanjem nakon mjesec dana pauze s aktualnim prijepodnevom u kojem zastupnici postavljaju pitanja Vladi. Na novo radno mjesto, u saborske klupe, stigli su i bivši Mostovi ministri Ivan Kovačić, Vlaho Orepić i Slaven Dobrović.

Njih trojica su na početku sjednice su prisegnuli, a pitanje je koliko će u Saboru ostati obzirom da se još ne zna ima li HDZ novu parlamentarnu većinu. 

U Aktualnom prijepodnevu pitanja premijeru i članovima Vlade postavit će 39 zastupnika - 15 iz HDZ-a, devet iz SDP-a, tri iz Mosta, dva iz HNS-a itd. Ždrijeb je odlučio - prvi će pitanje postaviti nezavisni Vladimir Bilek, a posljednji HDZ-ov Franjo Lucić.

Prije sjednice Sabora, sastao se i Klub SDP-a. 

'80 posto građana ove zemlje osjeća da zemlja ide u krivom smjeru'

- Prije svega, koalicija je izgubila legitimitet u onom trenutku kad je Plenković najurio tri Mostova ministra iz Vlade. On je dobio jasnu potporu za koalicijsku Vladu HDZ-Most, a u trenutku kada Mosta nema, trebao je ili otići po povjerenje predsjednici za sastavljanje nove većine ili dati ostavku i raspisati izvanredne izbore zajedno s drugim krugom lokalnih izbora. Ali pokazali su da im interes građana i Hrvatske nije na prvom mjestu i pokušavaju trgovačkom većinom na ovaj način trgovanjem mandatima, kupovanjem većine, stvorili su vrlo negativnu sliku na sve ljude koji se bave politikom i pokušavaju zagaditi politički prostor. 80 posto građana ove zemlje osjeća da zemlja ide u krivom smjeru i vidi da su promjene potrebne. Prema tome, pozivam ih da izađemo iz ove agonije i da osiguramo promjene na sljedećim prijevremenim parlamentarnim izborima - poručio je šef SDP-a Davor Bernardić

Izjava: SDP-a nakon kluba zastupnika

Posted by HRT Vijesti on Wednesday, June 7, 2017

Na pitanje hoće li HDZ aktivirati samoraspuštanje Sabora koji je u saborsku proceduru prije mjesec dana uputio Most, Bernardić poručuje kako se od HDZ-a više ništa suvislo ne može očekivati.

- Svaki dan novi spin, HSU, pa HSS pa HNS, pa ne znam tko, svaki dan nova blamaža. Njima više nitko u ovom trenutku ne može vjerovati. Pozdravljam odluku velike većine kolega iz HNS-a koji su jasno rekli da nisu za koaliciju s HDZ-om i koji su jasno rekli da su mandate dobile na listi Narodne koalicije. Ovo je opomena onima u HNS-u koji su pokušali trgovati glasovima birača i nadam se da će iz ove opomene izvući pouku - rekao je Bernardić. 

Ulazeći u prostorije Kluba HNS-a prije sjednice Sabora, Anka Mrak Taritaš nije željela komentirati što se događa u HNS-u i je li predsjednik stranke Ivan Vrdoljak podnio ostavku.

- Molimo vas da to riješimo unutar svoje kuće i sve ćete znati ovih dana - rekla je novinarima Mrak Taritaš. 

Aktualno prijepodne započelo je pitanjima HDZ-ovaca. Žarka Tušeka (HDZ) zanimalo je kako napreduje Strategija o sustavu domovinske sigurnosti. 

Ministar obrane Damir Krstičević odgovorio mu je kako je dokument spreman te da sutra ide na Vladu.

- Izradili smo novi dokument jer Hrvatska već 15 godina nema strategiju nacionalne sigurnosti. Dokument je spreman i sutra ide na vladu te se nadam da će sutra biti i usvojen - odgovorio je Krstičević.

SDP-ov Željko Jovanović najprije je pozdravio predsjednika Vlade upitavši ima li aktualac uopće smisla ako Vlada nema većinu. Postavio mu je nekoliko pitanja vezano za kurikularnu reformu i novu većinu. 

Jovanović Plenkoviću: 'Pokažite nam 76 ruku ili raspišite izbore'

- Predsjedniče Vlade koji nema većinu, da li ste pratili prosvjed koji je u Zagrebu okupio 20.000 ljudi i još 10.000 diljem zemlje, a koji je tražio bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku i koji je jasno rekao da ministar plagijator mora otići? Da li vam je jasno da Hrvatskoj treba kurikularna, a ne klerikalna reforma i da je hrast dobar samo za podove u školama? Kada ćete smijeniti ministra plagijatora? Po kojim kriterijima je izabrana voditeljica kurikularne reforme? Što je sa Strategijom reforme? Nadalje, koliko ruku u ovoj sabornici podržava rad vaše Vlade - upitao je Jovanović premijera. 

Odmah mu je odgovorio Plenković:

- Što se tiče većine, predsjednik Sabora izabran je sa 76 ruku, ako se sjećate i to govori o većini.  Što se tiče obrazovanja, u hrvatskom društvu postoje oni koji su uključivi i spremni za dijalog i oni koji su isključivi. Vi, gospodine Jovanoviću, spadate u ove druge i to je svima jasno. Naš je stav za razliku od vašeg uključiv. Kad je izabran samo Jokić, sada je bilo 11 kandidata. Tada nije bilo načela po kojima se bira, a ovaj proces bio je transparentan i uključiv - odgovorio mu je Plenković.

Jovanović mu je replicirao da mu nije ništa odgovorio. 

- Niste mi rekli po kojim kriterijima je izabrana šefica povjerenstva, niste mi rekli niti da li imate 76 ruku. Pokažite nam 76 ruku ili raspišite izbore. Obmanjivali ste svoju stranku i javnost. Odmah pozovite tajnicu i neka potpiše zahtjev za razrješenje ministra plagijatora - poručio mu je Jovanović.



Silvano Hrelja (HSU) postavio je pitanje ministru rada Tomislavu Ćoriću što planira učiniti po pitanju neravnopravnosti mirovinskog sustava.

- Ministarstvo je svjesno problema dijela umirovljenika koji bi ostali bez dodatka od 27 posto na mirovinu. To su iznimni slučajevi koji su mogli birati hoće li u mirovinu - rekao je Ćorić.

'Plenković je kopija Ive Sanadera i ništa drugo'

Mostov Miro Bulj poručio je novinarima u Saboru kako je Plenković samo kopija Ive Sanadera. 

- Most je već potpisao za raspuštanje Sabora kad su pale maske, kad je Plenković obmanjivao javnost da ima većinu. Ovaj Sabor je već trebao biti raspušten jer se od ovoga dome ne smije raditi trgovačko društvo, a tome smo bili svjedoci. Ovo u vrhu HDZ-a je dno dna. Plenković je kopija Ive Sanadera i ništa drugo - rekao je u Saboru Mostov zastupnik Miro Bulj.

Miro Bulj zatražio je stanku. 

- Premijer nema većinu, ne želimo sudjelovati u ovoj farsi aktualnog. Postavljamo pitanja premijeru koji nema većinu - poručio je Bulj.

Dodao je da je ovo sramota.



- Dajte da prekinemo ovu sramotu koju je prouzrokovao premijer Plenković i da raspustimo Sabor - rekao je Bulj. 

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković stanku nije odobrio

Obrazložio je kako se prema Poslovniku stanka može zatražiti prije prelaska na dnevni red, a oni još nisu prešli na dnevni red.

Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku upitao je premijera o 'Lex Agrokoru'.

- Jeste li spremni donijeti uredbu o stavljanju van snage 'Lex Agrokora' zbog mogućih tužbi-  upitao je Lovrinović. 

- Možda da oni koji kritiziraju taj Zakon kažu kako bi izgledala alternativa. Da nema ovog Zakona, što bi se dogodilo s 60.000 radnih mjesta, što bi se dogodilo s hrvatskim gospodarstvom i ekonomijom? Na to nisam čuo nijedan suvisao odgovor - rekao je Plenković.

'Dragi moj premijeru, vaš maturalac je završen'

SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić nije znao što bi uopće upitao premijera u ovom trenutku.

-  Dragi moj premijeru, vaš maturalac je završen, obišli ste Hrvatsku. Koje pitanje da vam danas uopće postavim? Pitanje o INA-i? O 'Lex Agrokoru'? O Zvečevu? Podsjećate me na Sean Penna u filmu "Dead man walking." A pitat ću vas kako ste nakon neuspjelog preslagivanja jučer spavali - pitao je naposljetku Hajdaš Dončić. 

Premijer Plenković nije mu želio odgovoriti na pitanje, pa mu je Hajdaš Dončić poručio da "tko s djecom liježe, budi se popišan".

Mostov Vlaho Orepić poručio je najprije premijeru da je prouzrokovao nestabilnost zemlje, a potom ga pitao za novog ministra unutarnjih poslova. 

- Iako još niste predstavili novu većinu koja je nužna za potvrdu novih ministara i vašeg mandata, u ovom trenutku potpune političke nestabilnosti koju ste vi prouzrokovali, želim vas pitati sljedeće. Mi smo dugo bez ministra unutarnjih poslova, državnom tajniku je sigurno teško raditi posao, znam to jer znam obim posla. Da li je, gospodine Plenkoviću, neodgovorno s vaše strane da jedan tako važan resor na taj način držati obezglavljeno to ministarstvo - pitao je Orepić. 

Premijer Plenković uzvratio je optužbe.

- Je li neodgovorno biti protiv svog kolege ministra, bez rasprave i saslušanja druge strane? Znate kako se to zove? To je politička presuda bez saslušanja. To se nikad nije dogodilo u hrvatskoj političkoj povijesti. To je pitanje lojalnosti. Svjedočio sam da sjedite pored kolege godinu i pol dana i nisam primijetio da ste imali ikakav problem. Vi meni kažete da sam prouzročio nestabilnost? To je zamjena teza koju vi i vaši kolege nastojite plasirati zadnjih mjesec i pol dana, ali vam ne uspijeva. A takvi su vam i rezultati na lokalnim izborima. Tu zamjenu teza vi ne možete prodati nikome osim sebi. Što se tiče Ministarstva, ono funkcionira normalno, dok ste vi bili ministar, ali i sada. Po pitanju sigurnosti, prometa, graničnog prijelaza... Ja ću biti, za razliku od vas korektan, i reći da ste i vi doprinijeli rješavaju problema granica i zajedno sa mnom slovenskim i mađarskim kolegama objašnjavali da smo turistička zemlja. Nakon što vas više nije bilo u Vladi, taj posao je nastavljen. I uspjeli smo smanjiti gužvu, znači da resor radi i funkcionira. Da ste vi bili lojalni prema kolegi ministru, vjerujem da bismo to zajedno radili - odgovorio je Plenković.
 
Orepić mu je replicirao da je uzurpirao vlast Sabora.

Esih ima nove uvjete za premijera

Nezavisna saborska zastupnica Bruna Esih novinarima je u Saboru rekla kako za premijera Plenkovića ima nove uvjete koji se mijenjaju s obzirom na novonastalu situaciju nakon lokalnih izbora. 

- Ja sam svoje uvjete premijeru postavila već ranije i zna se kakav je moj stav. Sada se uvjeti mijenjaju, ne samo s obzirom na situaciju sinoć nego se mijenjaju i s obzirom na poziciju u kojoj jesam sama poslije kandidature za gradonačelnicu i najave da idemo s novom strankom na buduće parlamentarne izbore kada god oni idu. Ovo sinoć je bilo jedno javno sramoćenje vrha HDZ-a, ali i nažalost njihovih birača i baze. Što mi je jako žao jer se njih nije ništa pitalo - rekla je Esih.

Na pitanje koji su to njezini uvjeti, Esih nije željela odgovoriti.

- Za sada uopće neću o tome razgovarati. Mene nitko nije pozvao na razgovor, nitko me ni nije pitao za uvjete niti je bio zainteresiran da bismo sudjelovali u Vladi kakva je trebala biti sinoć - rekla je Esih.
Nije htjela otkriti hoće li poduprijeti nova četiri ministra. 

- Vidjet ćemo kakve su danas mogućnosti. Možda netko kaže da idemo na izbore i da je to to i više neće biti mogućnosti za pregovore - rekla je. 

Dodala je i kako nije istina da će gradonačelnik Bandić prihvatiti njezin uvjet oko promjene imena Trga maršala Tita.
- Ništa od toga nije istina. Njegove izjave se temelje na optimizmu za kojeg ne znam odakle mu jer razgovore nismo vodili. Ne znam koje je uvjete spreman prihvatiti niti sam mu bila spremna iznijeti svoje - rekla je.

Bandić o preslagivanju: Ne podcjenjujmo želju ljudi da participiraju u vlasti

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u srijedu je izrazio optimizam vezano za preslagivanje većine u Hrvatskom saboru te da ne podcjenjujemo ljude i njihovu želju da participiraju u vlasti jer je ona najveći afrodizijak i opijum.

Upitan o preslagivanju te hoće li biti prijevremenih parlamentarnih izbora, Bandić je poručio da je "uvijek jutro pametnije od večeri".  

- A sutra će jutro još biti pametnije od ovog jutra. Nemojte podcjenjivati ljude i njihovu želju da participiraju u vlasti. Vlast je najveći afrodizijak i najveći opijum. Kako su nekad govorili da je vjera opijum za narod, a ja vam sad govorim da je vlast opijum za neke. I nemojte ih podcjenjivati. Pitajte me nešto preksutra o tome - poručio je Bandić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 439
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.