Obavijesti

News

Komentari 102

Pod prozorom: "Prometnicu će graditi 73 cm od naše kuće..."

Pod prozorom: "Prometnicu će graditi 73 cm od naše kuće..."
2

Nakon izmjere majka i kći dobile su poziv od splitskoga Geodetskog zavoda, koji radi izmjere u Križevcima, da deset dana kasnije dođu na željeznički kolodvor u Križevce kako bi potpisale dokument o međama...

VIDEO

Svjesne smo važnosti i značenja investicije HŽ-a, ali ne mirimo se s projektom koji nam novu prometnicu dovodi 73 centimetra od kuće, i to u visini od 1,5 metara, kaže Marina Posarić (56).

Ona i njezina 82-godišnja majka Marija suvlasnice su kuće s pripadajućim zemljištem u Križevcima na raskrižju Koprivničke s Ulicom Ljudevita Modeca. Na kraju Ulice Ljudevita Modeca, tik uz njihovu kuću, gradit će se cesta koja će voditi prema nadvožnjaku kojim će ići buduća dva kolosijeka pruge od Križevaca preko Koprivnice pa do mađarske granice. Riječ je o investiciji za koju je iz EU fondova odobreno 240 milijuna eura. Iako bi priključna cesta trebala prolaziti preko 154 četvorna metra njihova dvorišta.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:14

- Nisu nam ponudili nikakvu naknadu za zemljište. Bez ikakve prethodne najave geodeti su lani napravili izmjeru (kolčenje) naše čestice - kaže Marina.

Izmjerili im dvorište bez najave

Nakon izmjere majka i kći dobile su poziv od splitskoga Geodetskog zavoda, koji radi izmjere u Križevcima, da deset dana kasnije dođu na željeznički kolodvor u Križevce kako bi pregledale predloženi elaborat i potpisale dokument o međama.

- Kad sam vidjela geodetsku snimku naše parcele i položaj budućeg nadvožnjaka i petlje, odbila sam ga potpisati. Razlog tome je što cesta ide 73 centimetra od ruba kuće. Na tome je sve završilo dok, prije nešto više od mjesec dana, nije stiglo rješenje splitskoga Geodetskog zavoda, na koje smo se žalili - pojašnjava nam Marina. Iz HŽ Infrastrukture kažu da je trasa, koju će izgraditi u sklopu projekta gradnje drugoga kolosijeka od Križevaca do mađarske granice, utvrđena generalnim urbanističkim planom Grada Križevaca te da je takvu trasu zatražio sam grad još u fazi izrade idejnog projekta.

Trasu za cestu zatražio Grad Križevci

Tvrde i da su prilikom izrade rješenja priključka ceste Ulice Ljudevita Modeca na državnu cestu DC41 pokušali što više smanjiti utjecaj na postojeće objekte.

- To znači da u zoni raskrižja neće doći do nasipavanja prometnice u visini od 1,5 m u odnosu na postojeću niveletu – kažu iz HŽ-a. Iz Hrvatskih cesta nisu odgovorili na naš upit kao ni iz katastarskog ureda grada Križevaca.

'Zimi će ralice bacati snijeg u naš prozor'

Marina i Marija Posarić smatraju da im se ovom cestom oduzima pravo na normalan život jer će na udaljenosti od 73 centimetra od Marijine spavaće sobe prolaziti bučna prometnica. Osim što će im ispušni plinovi kroz prozor ulaziti direktno u kuću, Marina i Marija strahuju od problema tijekom zimskih mjeseci.

- Bojimo se da će nakon obilnijih padalina ralice za čišćenje snijeg bacati direktno u naš prozor i u zid kuće, koji će zato postati vlažan - zabrinuta je Marina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 102
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general
POTUČENI DO NOGU

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general

U 31 sat četnici su potučeni u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak koja je počela 1. svibnja 1995. Oslobođena su okupirana područja zapadne Slavonije, a srbočetnici su zbrisali u Bosnu preko mosta kod Stare Gradiške zajedno sa svojim zapovjednikom. U akciji su poginula 42 pripadnika vojske i policije
Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini
POGLEDAJTE VIDEO

Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini

Velika peraja kod Mljeta prestrašila je ribare. Odmah su pomislili da se u Jadranu kupa velika bijela psina, ali stručnjak je zaključio da ipak nije ta vrsta u pitanju.